Greek-Turkish Relations

“Πληρωμένη” προπαγάνδα από διεθνή ΜΜΕ υπέρ των Τούρκων για το Καστελόριζο

Οι εξοργιστικές θέσεις κατά της Ελλάδος από γνωστούς δημοσιογράφους που στηρίζουν σθεναρά τις τουρκικές παρανομες διεκδικήσεις στο ζήτημα του Καστελόριζου, θα πρέπει να αποτελέσουν καμπανάκι για την ελληνική κυβέρνηση, για το κλίμα που προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να καλλιεργήσουν στην Α.Μεσόγειο .

Ειδικά το επιχείρημα τους αναφέρει ότι “το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των ελληνοτουρκικών διενέξεων για τα νησιά”, και το οποίο προβάλει ο Α. Κλουθ, αρθρογράφος του Bloomberg Opinion, και πρώην αρχισυντάκτης της γνωστής ιστοσελίδας Handelsblatt Global, καθώς αρθρογράφος του Economist.

CONTINUE READING

Ο ίδιος δημοσιογράφος προφανώς με τουρκική “προτροπή” αναφέρει σε μια ιστοσελίδα που διαβάζουν ενδεχομένως εκατομμύρια άνθρωποι ότι, “το Καστελόριζο ​​είναι ένα από τα μέρη που μπορεί να αποτελέσουν την κύρια αιτία πολέμου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Ελλάδα και Τουρκία, είναι επίσημα «σύμμαχοι» του ΝΑΤΟ, αλλά στην πραγματικότητα πολύχρονοι εχθροί από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ένας πόλεμος μεταξύ τους θα ήταν εφικτός για το Καστελόριζο και την ΑΟΖ η οποία λέγεται ότι ανήκει σε αυτό.
Αυτό συμβαίνει επειδή κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, υπάρχει πολύ πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Γνωστό στους Τούρκους ως Meis, το νησί είναι ένα γοητευτικό μέρος που κατοικείται από μερικές εκατοντάδες ανθρώπους.

Το νησί ανήκε στους Βυζαντινούς, μετά στους Μαλτέζους, στη συνέχεια στους Οθωμανούς, αλλά στο τέλος δόθηκε το 1947 από τους νικητές του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα.

Αν κοιτάξουμε έναν χάρτη, θα δούμε ότι το Καστελόριζο είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα και επίσης  πολύ μακριά από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Είναι όμως κυριολεκτικά σε πολύ κοντινή απόσταση από την τουρκική ακτή.  

Δεν θα υπήρχε κανένα ζήτημα αν δεν ανακαλύπτονταν κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

Το ερώτημα τώρα αφορά το ποιος θα τρυπήσει σε αυτό το μέρος της θάλασσας, η Ελλάδα ή η Τουρκία;

Εδώ έρχεται το περίπλοκο διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα διεκδικεί πολλά από αυτά τα ύδατα, επικαλούμενη τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία ισχύει από το 1994.

Οι Έλληνες, οι οποίοι έχουν υπογράψει την UNCLOS, υποστηρίζουν συνεπώς, ότι το μικρό απομακρυσμένο Καστελόριζο πρέπει να έχει 200 ναυτικά μίλια νότια ΑΟΖ, διαχωρίζοντας ταυτόχρονα την αποκλειστική οικονομική ζώνη που η Τουρκία επιθυμεί να ανακηρύξει.

CONTINUE READING

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι ικανοποιημένη με αυτήν την κατάσταση.

Ο χειρότερος δρόμος είναι αυτός που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο και αφορά ένα κυνικό παιχνίδι που μπορεί τελικά να οδηγήσει στην ωμή βία. Η Ελλάδα εντωμεταξύ πραγματοποίησε μια συμφωνία με την Αίγυπτο που έρχεται σε σύγκρουση με μια άλλη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε, για άλλη μια φορά ένα ερευνητικό πλοίο συνοδευόμενο από φρεγάτες στα αμφισβητούμενα ύδατα.

Είναι δελεαστικό για την Ευρώπη απλώς να παρατάσσεται πίσω από την Ελλάδα, όπως παροτρύνει ο συνάδελφός μου Ferdinando Giugliano.

Στην άλλη πλευρά, ο Ερντογάν είναι στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντως αφού προκαλεί προβλήματα από τη Συρία και την Λιβύη έως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ έχει καταστρατηγήσει όλες τις ελευθερίες στο εσωτερικό της χώρας του.

Με βάση το πνεύμα της UNCLOS, η κατάργηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας σε τέτοιο βαθμό φαίνεται άδικη στο Καστελόριζο. Για να αποφευχθεί ο πόλεμος, επομένως, η Δύση πρέπει να κάνει μια προσφορά στον Ερντογάν, καταλήγει μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Υπενθυμίζουμε ότι για το ίδιο ακριβώς θέμα που αφορά το Καστελόριζο, ασχολείται η δύση εδώ και πολλά χρόνια.

Επισημαίνουμε όμως ότι κατά την σημερινή κρίση που προκάλεσε η Άγκυρα με το ερευνητικό "Ορούτς Ρέις", οι Τούρκοι δηλώνουν με κάθε ευκαιρία το πόσο μακριά είναι το Καστελόριζο από την Ελλάδα και πόσο κοντά βρίσκεται στις τουρκικές ακτές.

Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκόψει το Καστελόριζο από την ηπειρωτική Ελλάδα έχοντας άλλα σχέδια και για υπόλοιπα νησιά στο μέλλον.

CONTINUE READING

Η Άγκυρα επιδιώκει την διάκριση Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου διότι θέλει να “απομονώσει” το σύμπλεγμα της Μεγίστης από τα υπόλοιπα νησιά μας.

Στόχος των Τούρκων είναι να αποδείξουν με κάποιον οθωμανικής εμπνεύσεως τρόπο, ότι το Καστελόριζο και τα νησάκια που το περιβάλλουν είναι προέκταση της ηπειρωτικής Τουρκίας. Τότε η απάντηση θα δοθεί ακαριαία σε αυτήν την περίπτωση από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και μόνο από αυτές.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR