Weapon systems
Updated at:

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την "υποδοχή" των Rafale - Πόσο θα κοστίσουν

Η γαλλική εφημερίδα La Tribune σε δημοσίευμα της αναφέρεται στην παραγωγή αλλά και την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην ελληνική και στη γαλλική αεροπορία.

CONTINUE READING

Όπως εκτιμά, το κόστος των 12 μεταχειρισμένων Rafale θα φτάνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ και αναφέρει ότι 1 δις θα κοστίσουν τα 6 καινούργια αεροσκάφη. Ωστόσο το συνολικό κόστος αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλύτερο αν υπολογίστει η εκπαίδευση, συντήρηση και υποστήριξη αλλά και τα όπλα των Rafale.

Υπενθυμίζουμε ότι τα  Rafale φέρνουν μαζί τους και τους πυραύλους Meteor, το απόλυτο όπλο στον αέρα.

Tο υπερόπλο Meteor έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Είναι αέρος αέρος, εκτοξεύεται, δηλαδή από αεροσκάφος και χτυπά ιπτάμενό στόχο
  • Έχει ακτίνα δράσης 110 χλμ., μπορεί δηλαδή να χτυπήσει τουρκικό μαχητικό πριν βγει στο Αιγαίο.
  • Έχει τρεις με έξι φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από οποιονδήποτε άλλο πύραυλο αέρος αέρος.
  • Έχει δυνατότητα πολλαπλών βολών έναντι ιπτάμενων στόχων. Μπορεί, δηλαδή, να ρίξει σε περίπτωση εμπλοκής... περισσότερα από ένα εχθρικά σκάφη.
  • To βασικό δεδομένο είναι ότι η Τουρκία δεν θα εντάξει στον αεροπορικό στόλο της τα F-35, ενώ σε αντίθεση η προσθήκη των Rafale στην ελληνική πλευρά θα δώσει ένα τρομερό πλεονέκτημα όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά οπουδήποτε απαιτηθεί, αφού για παράδειγμα μέχρι και ανοικτά της Λιβύης έχουμε ενεργό μέτωπο με παρουσία των Τούρκων. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, είπε ότι 6 νέα Rafale F3R για την Ελλάδα και 28 ίδια αεροσκάφη για τη γαλλική αεροπορία θα παραδοθούν μεταξύ Απριλίου 2022 και Δεκεμβρίου 2024. Η Παρλί επεσήμανε ακόμη ότι η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault Aviation ψάχνει να βρει συμβόλαιο για να τροφοδοτήσει την παραγωγή της από το 2026 και μετά.

Η επιλογή των Rafale για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι εξαιρετική για την κάλυψη των επιχειρησιακών της αναγκών εκτιμούν ειδικοί. Η ένταξη του αεροσκάφους στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι εύκολη και είναι προφανές ότι θα αλλάξει και τις μελλοντικές επιλογές της ΠΑ, για τις οποίες ορισμένοι είχαν ήδη λάβει αποφάσεις.

Tαυτόχρονα η αγορά των Rafale ανοίγει το δρόμο και για τη στενή συνεργασία της Ελληνικής με τη Γαλλική Πολεμική αεροπορία σε επίπεδο συνεκπαιδεύσεων και ασκήσεων. Μία τέτοια αρχή έγινε και με τη συμμετοχή σε άσκηση ελληνων πιλότων της 347 Μοίρας "ΠΕΡΣΕΑΣ" αλλά και του Αρχηγού της Πολεμικής  Αεροπορίας Αντιπτέραρχου Γεώργιου Μπλιούμη.

 

Ήδη οι Γάλλοι εξέφρασαν την επιθυμία μέσα στους επόμενους μήνες να στείλουν Rafale στην Ελλάδα και να προχωρήσουν σε κοινή εκπαίδευση με όλες τις Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, αναφέρει το newpost.gr. Οι επαφές είναι συνεχείς και φαίνεται ότι χρονικά η μεταστάθμευση των Γαλλικών Rafale στην Ελλάδα και στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα ‘’κλειδώνει’’ για τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

CONTINUE READING

Η Armee de l’ Air επιθυμεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα και ήδη Έλληνες και Γάλλοι επιτελείς σχεδιάζουν κάθε λεπτομέρεια για τη φιλοξενία των Rafale στην Τανάγρα και φυσικά των ιπτάμενων και του τεχνικού προσωπικού που θα τα συνοδεύουν. Θα είναι μια ακόμη έμπρακτη κίνηση από το Παρίσι η οποία θα «σφραγίζει» την Ελληνο-Γαλλική στρατηγική συνεργασία και θα σηματοδοτεί την επόμενη μέρα με δεδομένη πλέον την απόκτηση των υπερσύγχρονων «Δελταπτέρυγων» από τη HAF.

Μεγάλης σημασίας, είναι το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε καθώς δίνει μία ισχυρή ένεση ποιοτικής και τεχνολογικής αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, με τεχνικά χαρακτηριστικά και ορίζοντες υλοποίησης που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του στρατηγικού περιβάλλοντος.

Η πρόσκτηση 18 αεροσκαφών νέας γενιάς τύπου Rafale, καθώς και η εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις 4 νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου και την αναβάθμιση ισάριθμων ΜΕΚΟ είναι σημαντικά βήματα για τη σοβαρή ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα αφού οι Τούρκοι, απειλούν ρητά την εθνική μας κυριαρχία.

Προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης, σημαντική είναι και η απόφαση για επένδυση σε σύγχρονους τομείς στρατιωτικής ικανότητας, όπως αυτός του κυβερνοπολέμου.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR