Armed Conflicts

Arab News: Γαλλία & ΗΠΑ θα προβούν ακόμη και σε στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας

Ο οργανισμός για το φυσικό αέριο αποτελεί το πρώτο βήμα για την δημιουργία μιας στρατιωτικής συμμαχίας που θα διαφυλάξει με κάθε τρόπο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την οποία διαταράσσει μόνιμα σχεδόν η Τουρκία.

CONTINUE READING

"Επίσης μέσω της αμυντικής αυτής συμμαχίας θα αποκρουστεί μαζικά οποιαδήποτε επίθεση της Τουρκίας σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων οποιουδήποτε από τα κράτη μέλη, καθώς η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της εναντίον τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, ενώ έχουμε πολλές αψιμαχίες της με τη Γαλλία", αναφέρει μεταξύ άλλων το αραβικό πρακτορείο ειδήσεων Arab News.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου αυτού, θεωρούν ότι ο οργανισμός είναι μια σημαντική ιστορική εξέλιξη που θα παγιώσει τις αξίες της ειρήνης και της συνεργασίας σε μια τεταμένη περιοχή, μέσω των προσπαθειών του οργανισμού να καταστήσει τους ενεργειακούς πόρους ως ένα κίνητρο για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην περιοχή, ιδίως αυτές μεταξύ Παλαιστινίων-Ισραηλινών, αλλά και Τουρκίας-Ελλάδος.

Οι υποστηρικτές του East Med Gas ισχυρίζονται ότι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του οργανισμού, σε σύγκριση με πολλούς παρόμοιους, είναι ότι είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε χώρα ή περιφερειακό ή διεθνή οργανισμό να συμμετάσχει, αρκεί το υποψήφιο μέλος να υιοθετήσει τις αξίες και τους στόχους του οργανισμού και να θέλει να συμμετάσχει για την ευημερία ολόκληρης της περιοχής, χωρίς όμως την χρήση βίας.

Ένα ενοποιημένο μέτωπο ενάντια στην Τουρκία

Αναμένεται ότι η συμμαχία αυτή θα προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον στο άμεσο μέλλον, ειδικά από  χώρες της Μεσογείου που δεν έχουν προσχωρήσει ακόμη, όπως είναι ο Λίβανος, η Συρία, η Λιβύη, και ίσως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Αλγερία, ενώ μέσα στις προβλέψεις συμμετοχής είναι και η Κίνα.

Η Γαλλία είχε ήδη ζητήσει να συμμετάσχει στον οργανισμό ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει μόνιμος παρατηρητής, προσδίδοντας σημαντική διεθνή σημασία στο όλο εγχείρημα.

"Γαλλικοί και αμερικανικοί ενεργειακοί κολοσσοί, όπως η Total, η Noble Energy και η ExxonMobil, έχουν ήδη λάβει άδειες για την εξαγωγή φυσικού αερίου στις χώρες της περιοχής, γεγονός που κάνει Παρίσι και Ουάσιγκτον πολύ πιθανό να καταφύγουν σε χρήση των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων στην Α. Μεσόγειο για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους", τονίζει Άραβας ειδικός του πρακτορείου ειδήσεων.

Ορισμένοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι η μετατροπή του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου σε έναν πλήρη διεθνή οργανισμό αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τις φιλοδοξίες της Τουρκίας και του προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία είχε ήδη δεχθεί πρωτύτερα ένα άλλο πλήγμα που αφορούσε την υπογραφή στις 6 Αυγούστου της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Πριν από αυτό, Ιταλία και  Ελλάδα είχαν ήδη υπογράψει μια παρόμοια συμφωνία.

Ξένοι παρατηρητές προσθέτουν ότι υπάρχει μια απτή μετατόπιση της θέσης των ΗΠΑ κατά της τουρκικής πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο, με βάση την επανέναρξη των εξαγωγών όπλων στην Κύπρο, και τα σημάδια μιας συμφωνίας σύμφωνα με την οποία η παραγωγή πετρελαίου και οι εξαγωγές θα συνεχιστούν στη Λιβύη, ενώ ετοιμάζεται πιθανό σχέδιο έξωσης της Τουρκίας από την χώρα αυτή.

CONTINUE READING

Η μετατροπή του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου σε διεθνή οργανισμό προστατεύει επισήμως τα συμφέροντα των κρατών μελών του και συμβάλλει στην έντονη επιδίωξη της οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ τους, με βάση έργα παραγωγής και εμπορίου φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επιτυχία του νέου οργανισμού εξαρτάται από τις μελλοντικές εξελίξεις στις πολιτικές και γεωπολιτικές καταστάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες  αυτήν τη στιγμή διακατέχονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και αστάθειας, ως αποτέλεσμα βαθιών διαφωνιών και χρόνιων συγκρούσεων στην περιοχή, με τουρκική υπαιτιότητα βέβαια.

Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν στις χώρες του οργανισμού East Med Gas για να γίνει καλύτερη χρήση των πολλά υποσχόμενων ανακαλύψεων και αποθεμάτων.

Θέτει επίσης σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την πιθανότητα η θεσμοθέτηση του οργανισμού να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων με την Τουρκία.

Αυτό ειδικά το τελευταίο είναι και το πιο πιθανό μιας και οι Τούρκοι δεν συνεργάζονται ποτέ με κανέναν παρά μόνο με τον εαυτό τους, και για αυτό αργά η γρήγορα θα δεχθούν "κτύπημα" σε όλα τα σχέδια τους στην Α.Μεσόγειο.  

https://youtu.be/TimVLy7iu3M

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR