Greek-Turkish Relations

Τουρκία: "Στο χείλος του γκρεμού" με πιθανές εξεγέρσεις-Κρίση στο Αιγαίο για να σωθεί ο Ερντογάν;

Σύμφωνα με Πολωνούς ειδικούς τα πράγματα ανάμεσα σε Ελλάδα- ΕΕ και Τουρκία είναι περίπλοκα και κυρίως πολύ επικίνδυνα με υπαιτιότητα φυσικά του τουρκικού καθεστώτος, με την συνέχεια όμως να είναι εφιαλτική για την γειτονική χώρα.

Το πολωνικό ινστιτούτο αναφέρει ότι η όλη διαμάχη Αθήνας και Άγκυρας σε συνδυασμό με την πανδημία και την οικονομική κατάρρευση της τουρκικής λίρας,θα επιφέρουν μια τεράστια ενεργειακή κρίση στο εσωτερικό της Τουρκίας, η οποία θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο για την επιβίωση του καθεστώτος Ερντογάν.  

CONTINUE READING

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που πρέπει να εισάγει τεράστιες ποσότητες ενέργειας και να πληρώνει για αυτές σε σκληρό νόμισμα, μια τέτοια κατρακύλα της αξίας της λίρας είναι μια τεράστια πρόκληση.

Οι τιμές των καυσίμων, τα φάρμακα, το φυσικό αέριο, και άλλα εισαγόμενα προϊόντα, θα αυξηθούν ραγδαία και θα γίνουν απλησίαστα για χιλιάδες Τούρκους πολίτες που ήδη λιμοκτονούν.

Πρόκειται για τρομερά σενάρια που θα γίνουν φέτος ακόμα πιο “άγρια” επειδή μία από τις κύριες πηγές εισροών δολαρίων / ευρώ που είναι ο τουρισμός, το καλοκαίρι δεν δούλεψε καθόλου λόγω του κορονοϊού.

Επίσης η Τουρκία δεν μπορεί να βασιστεί πλέον σε μια νέα υποτίμηση του νομίσματός της.

Αυτό σημαίνει ότι οι κρατικές δαπάνες θα αυξηθούν δραματικά, ενώ τα εισοδήματα θα μειωθούν στο ελάχιστο αφού φόροι αλλά και ανάγκες επιβίωσης θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο.

Επιπλέον, ένα σημαντικό μέρος (περίπου 40%) των δανείων που ελήφθησαν από τουρκικές τράπεζες, ειδικά πριν από το 2018, και αφορούσαν δολάρια ή ευρώ λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων, θα προκαλέσουν κύμα χρεοκοπιών.

Μετά την κρίση του 2018, η τουρκική κεντρική τράπεζα γνώριζε τι έπρεπε να πράξει και προσπάθησε να αντιδράσει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους για να αποφύγει μια σημαντική υποτίμηση της λίρας.

Έτσι, το καλοκαίρι του 2020 υπερασπίστηκε το εθνικό νόμισμα, δαπανώντας το μόνο μέχρι το τέλος Ιουνίου, περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια. Με αυτόν τον τρόπο όμως, μείωσε σημαντικά τα αποθέματά της.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αυτά μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ σε περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέσα σε όλα αυτά οι Τούρκοι πολίτες θα δεχθούν πιθανότατα και τις κυρώσεις της Ευρώπης.

CONTINUE READING

Εφόσον υιοθετηθούν οι κυρώσεις που ετοιμάζονται στην ΕΕ, θα έχουμε πλήρη κατάρρευση στην ήδη διαλυμένη οικονομία της Τουρκίας, οδηγώντας σε βαθιά οικονομική πτώση και φτώχεια για εκατομμύρια Τούρκους πολίτες.

Μια τέτοια κατάσταση με τη σειρά της, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνική εξέγερση και αλλαγή εξουσίας, η οποία θα είναι άκρως επικίνδυνη για τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Έτσι, εκτιμούν οι Πολωνοί ειδικοί, η τουρκική πλευρά του Ισλαμιστή προέδρου Ερντογάν θα προσπαθήσει να υλοποιήσει  μια αιφνιδιαστική σύγκρουση (στο Αιγαίο κατά της Ελλάδος), ακόμη και με τον κίνδυνο χρήσης ενόπλων δυνάμεων, για να αλλάξει την ατζέντα στο εσωτερικό.

Η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτό σενάριο παραμένει άγνωστη. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν στη διαμάχη της Α.Μεσογείου λόγω της παρουσίας αμερικανικών κολοσσών ενέργειας στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση των πεδίων φυσικού αερίου στην κυπριακή, ελληνική και ισραηλινή ΑΟΖ, επομένως θα υποστηρίξουν σαφώς την ελληνο-κυπριακή και ισραηλινή πλευρά.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Τραμπ την παραμονή των εκλογών σίγουρα δεν ενδιαφέρεται να κλιμακώσει καμία ενέργεια.

CONTINUE READING

Ίσως θα ήταν βολικό για την αμερικανική διπλωματία να αφήσει το ζήτημα (προς το παρόν) στα χέρια των Ευρωπαίων, αναβάλλοντας μια ολομέτωπη συμμετοχή τους, αναφέρει το πολωνικό ινστιτούτο μεταξύ άλλων.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις, για το μόνο που πρέπει να ενδιαφέρονται προς το παρόν είναι το σενάριο για μια πιθανή αιφνιδιαστική “τουρκική στρατιωτική δράση”, είτε στο Αιγαίο είτε στην Α.Μεσόγειο, κάτι για το οποίο είναι πανέτοιμες όπως είδαμε  μέχρι τώρα.

 

https://youtu.be/ZFpgx8jb7Do

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR