Greek-Turkish Relations

Τουρκία & Γαλλία σε ευθεία αντιπαράθεση στη Μεσόγειο - Σε ρόλο "ηγέτη" ο Μακρόν

Κανονική "μανιάτικη βεντέτα" έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Τούρκο και Γάλλο πρόεδρο με αφορμή την ελληνική και την λιβυκή κρίση.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Γαλλία οδηγείται από έναν «ανίκανο» πρόεδρο καθώς ενέτεινε την προσωπική του διαμάχη με τον Εμάνουελ Μακρόν.

CONTINUE READING

Ο Ερντογάν και ο Μακρόν ανταλλάζουν συνεχώς προσβολές για μήνες, αφού ευρίσκονται σε αντίθετες πλευρές σε ζητήματα από τη Λιβύη και τμήματα της Μέσης Ανατολής έως τη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει την επόμενη εβδομάδα για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αφού η Άγκυρα έστειλε πολεμικά πλοία της και ένα ερευνητικό πλοίο στην Α. Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν είπε σήμερα ότι η λογική του Μακρόν που κατηγορεί την Τουρκία για περιφερειακά προβλήματα δεν λειτούργησε.

«Εάν η Τουρκία αποσυρθεί από τη Συρία, θα επιτύχει η Συρία την ειρήνη;» ρώτησε ο Ερντογάν ενώ ανέφερε μια λίστα προβληματικών χωρών στις οποίες η Τουρκία και η Γαλλία έχουν αντίθετες απόψεις.

«Εάν η Τουρκία αποκηρύξει τα πάντα, θα απαλλαγεί η Γαλλία από το χάος που προκλήθηκε από το ανίκανο και φιλόδοξο άτομο που ηγείται της Γαλλίας και θα υιοθετούσε  μια πολιτική βασισμένη στην κοινή λογική;... ρώτησε ο Ερντογάν σήμερα τους οπαδούς του.

Η εχθρότητα μεταξύ των δύο προέδρων αυξήθηκε από τότε που ο Μακρόν κατηγόρησε για έλλειψη ανταπόκρισης του ΝΑΤΟ σε μια τουρκική πρόκληση τουρκικού πολεμικού πλοίου κατά γαλλικού ανοικτά της Λιβύης, τονίζοντας ότι η συμμαχία βρισκόταν σε «εγκεφαλικό θάνατο».

CONTINUE READING

Οι διαφορές Τούρκων και Γάλλων κλιμακώθηκαν ακόμα πιο πολύ αφού η Γαλλία έστειλε πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο για να βοηθήσει τα ελληνικά πολεμικά πλοία που παρακολουθούν τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.

“Γαλλία και Τουρκία όπως φαίνεται είναι έτοιμες για μια πιθανή αντιπαράθεση καθώς η καθεμία χώρα επιδιώκει να διεκδικήσει την επιρροή της στη Μεσόγειο”, δήλωσε την Τετάρτη ο αναλυτής Henri J. Barkey.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν επιδιώκει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή μετά την αποτυχία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσουν κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας με αιτία την ύπαρξη υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο Θάλασσα”, δήλωσε ο Μπάρκι σε άρθρο στο περιοδικό Νational Interest.

"Αντιμέτωποι με παραβιάσεις της κυριαρχίας τους, «Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν τόσο μεγάλο στρατό για να σταματήσουν τους Τούρκους», αλλά με την ανάπτυξη του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, ο Μακρόν «θέτει μια κόκκινη γραμμή με σκοπό να αποτρέψει την Άγκυρα», είπε ο ίδιος.

Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα ύδατα του 1982, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα και η Κύπρος κατέχουν νόμιμα τμήματα της ανατολικής Μεσογείου στα ανοικτά των τουρκικών ακτών.

Η Γαλλία επιδιώκει επίσης να αντιμετωπίσει την τουρκική επιρροή στη Λιβύη, την οποία θεωρεί ως «απόπειρα του Ερντογάν να επεκτείνει την ισχύ του σε μια περιοχή που είναι το "μαλακό υπογάστριο" της Ευρώπης», δήλωσε ο Μπάρκι.

CONTINUE READING

Η ισχυρή στάση του Μακρόν φάνηκε να λειτουργεί, αφού η Τουρκία φάνηκε να υποχωρεί στην ανατολική Μεσόγειο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναστέλλοντας τις δραστηριότητες έρευνας στα ύδατα που διεκδικεί η Άγκυρα.

Το όλο ζήτημα όμως παραμένει και αφορά στο τι θα κάνει η Τουρκία από εδώ και στο εξής.

https://www.youtube.com/watch?v=RrlTXsjP6jc

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR