USA

Θα..πετάξει για Γεωργία η βάση του Ιντσιρλίκ;

Αντιμέτωπη με αποκλινόμενα στρατηγικά συμφέροντα τα τελευταία χρόνια με την αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας και του Ιράν στην περιοχή, η Ουάσινγκτον θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της αεροπορικής βάσης των Η.Π.Α. Από τη νότια Τουρκία στη Γεωργία, γράφει ο Miro Popkhadze, συνεργάτης του προγράμματος Eurasia του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επίσης να εξετάσουν τη ρωσική επιθετικότητα και τον επεκτατισμό σε στρατηγικά σημαντικούς χώρους που εκτείνονται πέρα ​​από την Ανατολική Ευρώπη, όταν σταθμίζουν την αφοσίωση των επιπλέον δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή, ανέφερε ο Popkhadze σε άρθρο που έγραψε για τον Washington Examiner.

Έχουν τεθεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της βάσης του İncirlik, η οποία φιλοξενεί πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ περίπου 100 μίλια από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η Τουρκία θα μπορούσε να κλείσει τη βάση, απαντώντας σε απειλές [περί αμερικανικών κυρώσεων και σε ψήφισμα της Γερουσίας των ΗΠΑ που αναγνώρισε τις μαζικές δολοφονίες Αρμενίων πριν από έναν αιώνα ως γενοκτονία.

"Η Γεωργία θα μπορούσε να προσφέρει τη στρατιωτική βάση στην Vaziani (πρώην σοβιετική βάση) ως πιθανή θέση για την κατασκευή στρατιωτικής αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ", ανέφερε το άρθρο, υποδεικνύοντας τη θέση και την υποδομή της βάσης ως δυναμικότατη για να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο βοηθώντας την Ουάσινγκτον στις προσπάθειες περιορισμού της ιρανικής επιρροής στην περιοχή, και αποτρέποντας παράλληλα ρωσικές απειλές για τον Νότιο Καύκασο.

Η τοποθεσία μπορεί να αντιμετωπιστεί με επικρίσεις στην Ουάσινγκτον για τον αυξημένο κίνδυνο άμεσης διένεξης των ΗΠΑ με τη Ρωσία, δήλωσε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι "οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν ισχυρότερες, καλύτερα εξοπλισμένες και ισχυρότερες από τις Ρωσικές”.

Η Ρωσία είναι πολύ λιγότερο πιθανό να πάει σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες που διατηρούν στρατιωτική και οικονομική υπεροχή, ανέφερε.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR