Politics

Πλεύρης: Θα πάμε σε κλειστές δομές και οι τοπικές κοινωνίες θα δουν αποτέλεσμα - Δεν μου αρέσει η επίταξη

«Η κριτική που μας ασκούν είναι ότι δεν ακολουθήσαμε εξ’ αρχής κάποιες σκληρές πολιτικές Ο κόσμος περίμενε ότι από την αρχή θα μπαίναμε στη λογική των αποτρεπτικών ενεργειών και των κλειστών κέντρων, για να έχουμε μια πολιτική αντίθετη της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε αρχικά ο Θάνος Πλεύρης στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Τα κλειστά κέντρα δεν μπορούσαν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη. Αυτή η πολιτική προφανώς θα είχε έναν χρόνο προσαρμογής. Και το άσυλο και οι κλειστές δομές, να συμφωνήσω ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει πιο νωρίς, αλλά δεν θα μπορούσαν να γίνουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Μπορεί να αποδεχόμαστε μια κριτική καθυστέρησης κάποιων ενεργειών, όμως είναι πολιτικές αυτές είναι σωστές και μόλις λειτουργήσουν στο σύνολό τους, από τον επόμενο μήνα θα φέρουν αποτέλεσμα. Πρόκειται για μήνυμα αποτροπής των ροών και επιτάχυνση του αιτήματος ασύλου».

Για τις αντιδράσεις των νησιών για τις δομές: «Το επιχείρημα ότι δεν θέλουμε καθόλου δομές δεν είναι επιχείρημα. Στα νησιά έχει χαθεί η εμπιστοσύνη διαχρονικά. Το να σου λέω όμως για κλειστή δομή και να μην έχω καθόλου δεν υπάρχει. Θα πάμε σε κλειστές δομές και οι τοπικές κοινωνίες θα δουν αποτέλεσμα και θα δικαιωθεί η πολιτική μας. Το κλειστό κέντρο η τοπική κοινωνία δεν το φοβάται, αυτό που φοβάται είναι ότι θα μου πεις κλειστό, τελικά οι ροές θα αυξηθούν, τελικά θα γίνει ανοιχτό και θα μου δημιουργήσεις 5 Μόριες. Εκεί θα κριθούμε θα γίνει τελικά ξέφραγο αμπέλι κι εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα πω ήταν αποτυχία η πολιτική μας», ξεκαθάρισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Για τον αν η ΕΕ θα συνεχίσει να δίνει κονδύλια, παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνεί με τις κλειστές δομές: «Δεν είναι ακριβές αυτό. Οι κλειστές δομές είναι στο πλαίσιο ακόμα και ευρωπαϊκής οδηγίας για το ποιοι μπορεί να μπαίνουν. Υπάρχουν κάποια θέματα προϋποθέσεων.  Αυτό που λένε ότι δεν προβλέπεται από την ΕΕ δεν ισχύει. Ακόμα όμως κι αν δεν προβλεπόταν και έλεγαν ότι δεν μας χρηματοδοτούν, εμείς εκεί μπορούμε να ασκήσουμε πίεση. Τον τρόπο που θα διαχειριστούμε το μεταναστευτικό δεν θα μας το επιβάλουν, όταν δεν έχουμε τη βοήθειά τους. Δεν θα μας πούνε πώς θα κάνουμε τις δομές. Για εμάς το μεταναστευτικό είναι πρωτίστως θέμα εθνικής ασφάλειας, κοινωνικής συνοχής και σίγουρα ανθρωπιστικό. Αλλά πρώτα οι δύο παράγοντες. Δεν θα διαλυθεί η χώρα στο όνομα της υποδοχής όλων όσων θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Θα πάρουμε λεφτά από την Ευρώπη και δεν θα έχουμε κανένα θέμα γιατί τα κλειστά κέντρα είναι σε άρθρο της ΕΕ, απλώς έχει κάποιες προδιαγραφές που τις έχει περιγράψει ο κ. Μηταράκης».

Για την επίταξη εκτάσεων: «Οφείλω να σας πω ότι η επίταξη όπου έγινε εμένα δεν μου αρέσει. Αλλά δυστυχώς στα σημεία που έγινε, οι δημόσιες εκτάσεις που υπήρχαν ήταν πολύ κοντά στον αστικό ιστό. Επίταξη κτηρίων δεν μπορείς να κάνεις».

Για το αν έπρεπε να συνεχιστεί η στρατηγική της κ. Χριστοδουλοπούλου όσον αφορά στο μεταναστευτικό: «Η συγκεκριμένη στρατηγική είναι ότι κοροϊδεύουμε την Ευρώπη και στα μουλωχτά στέλνουμε κόσμο προς τα επάνω και αυτός ήταν ο λόγος που έκλεισαν τα σύνορα. Εγώ λέω ότι όταν είναι εθνικά κυρίαρχο κράτος διαχειρίζεσαι τα θέματά σου. Είναι εύκολο να πηγαίνουμε πάντα στην Ευρώπη. Το ότι μπαίνουν ελεύθερα μέσα στην Ελλάδα δεν θα μας το λύσει καμία Ευρώπη».

Για τις απειλές Ερντογάν στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες/μετανάστες: «Εάν η δική μας λογική είναι γεμίζει το κέντρο, τους στέλνουμε ενδοχώρα, ελεύθερη διακίνηση, οι 80.000 που έρχονται θα γίνουν 160.000. Αν η λογική είναι ότι αν έρθεις κι δεν έχεις προσφυγικό προφίλ είσαι κάπου κλειστά, δημιουργείς ένα πλαίσιο αποτροπής στο να έρθει ο άλλος».

Για το ότι οι άνθρωποι αυτοί έρχονται με καθοδήγηση της Τουρκίας: «Έρχονται με εθνική καθοδήγηση και παραδόξως κάποιες ΜΚΟ ξέρανε και πού θα βγουν οι βάρκες».

Για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα: «Το κομμάτι της διαχείρισης έχει δύο πολιτικές. Η μία είναι ότι σε μια ανθρωπιστική προσέγγιση ελάτε και καθίστε και η δεύτερη είναι μια πολιτική αποτροπής. Εμείς επιλέγουμε τη δεύτερη. Αυτή η πολιτική μέχρι σήμερα, σοβαρά και οργανωμένα δεν είχε εφαρμοστεί».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR