Greek-Turkish Relations

Οι απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν αποκαλύπτουν τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας

«Αυτή η διαδικασία από εδώ και πέρα θα συνεχιστεί όχι μόνο για τα Ίμια αλλά και για τα υπόλοιπα νησιά», τόνισε εμφατικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ποια είναι όμως αυτή η διαδικασία και ποια είναι τα υπόλοιπα νησιά, σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν;

Πρέπει η Αθήνα και οι Έλληνες αξιωματούχοι να παίρνουν το «πράσινο φως» από την Άγκυρα για να επισκεφθούν περιοχές και νησιά τα οποία αμφισβητεί η Τουρκία;

Τι έγινε ακριβώς την περασμένη Παρασκευή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού «Oruc Reis» μέσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα;

Όπως προκύπτει τόσο από τις δηλώσεις Ερντογάν όσο και από αυτά τα οποία αποκαλύφθηκαν για το τηλεφώνημα Ακάρ στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο είναι ότι η Τουρκία αφήνει να εννοηθεί ότι προχώρησε σε έναν ωμό εκβιασμό προς την ελληνική πλευρά. Ποιος ήταν αυτός; Αν διαπιστωθεί ότι Έλληνας αξιωματούχος την επέτειο των Ιμίων θα επισκεπτόταν την ακριτική βραχονησίδα για να αποτίσει με οποιοδήποτε τρόπο φόρο τιμής στους νεκρούς Έλληνες αξιωματικούς η Άγκυρα θα αντιδρούσε δυναμικά.

«Ύποπτος» όπως φαίνεται για την Τουρκία να επαναλάβει ό,τι είχε κάνει ο Πάνος Καμμένος προηγούμενα χρόνια ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής ανήμερα της «μαύρης» επετείου των Ιμίων ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ και νυν υφυπουργός απογειωνόταν από την Αθήνα με ελικόπτερο NH-90 για να μεταβεί σε ακριτικά νησιά, προκειμένου να ενημερωθεί για το «φλέγον» ζήτημα του προσφυγικού αλλά και για επισκεφθεί ακριτικά φυλάκια.

Ήταν την ίδια περίπου ώρα όταν το «Oruc Reis» παραβίαζε την οριογραμμή και περνούσε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα 200 χιλιόμετρα νότια του Καστελόριζου. Ο Αλκιβιάδης Στεφανής προσγειώθηκε αρχικά στη Λέσβο και αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας στη Χίο όπου και παρέμεινε.

Ήταν και πάλι περίπου την ίδια ώρα όταν το τουρκικό ερευνητικό αποχωρούσε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα μαζί με την πάνοπλη «συνοδεία» του όπου είχε «εισβάλει» με αφορμή τον καιρό. Πριν αποχωρήσει, πάντως, είχε φροντίσει να τονίσει μέσω ασυρμάτου ότι πλέει σε τουρκική ΑΟΖ.

Μεγάλο ερώτημα αποτελεί φυσικά αν αληθεύουν όσα έσπευσε να υποστηρίξει ο Ταγίπ Ερντογάν. «Είπαμε ότι αν γίνει οποιαδήποτε κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος χωρίς να ξεκαθαρίσει σε ποιον το είπε. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι εκτός από τα Ίμια αναφέρθηκε και σε άλλα ελληνικά νησιά.

Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα έχει πολλαπλασιάσει τις υπερπτήσεις μαχητικών της σε μια σειρά από ελληνικά ακριτικά νησιά κυρίως κατοικημένα όπως το σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη), οι Οινούσσες, οι Αρκιοί, οι Λειψοί και το Αγαθονήσι.

Επιπλέον, με δηλώσεις τόσο του Ταγίπ Ερντογάν όσο και του Χουλουσί Ακάρ γίνεται λόγος για μια σειρά Ελληνικών νησιών τα οποία η χώρα μας οφείλει να αποστρατικοποιήσει.

Tην ίδια ώρα η Άγκυρα παραδόξως δείχνει να πιέζει για την επανέναρξη του διαλόγου με την Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η πρώτη επαφή σύμφωνα με πληροφορίες έγινε από την τουρκική πλευρά πριν από λίγες ημέρες ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας το ανέφερε και ο Χουλουσί Ακάρ στον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναρωτιούνται πως μέσα σε αυτό το κλίμα και μετά την εμπρηστική ρητορική Ερντογάν μπορούν οι συνομιλίες αυτές να αποδώσουν καρπούς ενώ έντονος προβληματισμός φαίνεται ότι επικρατεί και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Και όλα αυτά εν αναμονή της επόμενης κίνησης των τουρκικών ερευνητικών «Oruc Reis» και «Barbaros» με το Πολεμικό Ναυτικό να βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR