μητσοτακης μακρον
World

H Γαλλία διεκδικεί να είναι πλέον η ''ατμομηχανή'' της Ευρωζώνης

H Γαλλία βγαίνει μπροστά και προσπαθεί να καλύψει το κενό που αφήνει η αναβλητικότητα της Γερμανίας αλλά παράλληλα διεκδικεί να είναι πλέον η ατμομηχανή της Ευρωζώνης. Η οικονομία του Εμανουέλ Μακρόν αναπτύσσεται ταχύτερα, δείχνει ανθεκτικότερη στους εμπορικούς πολέμους και προσελκύει ξένες επενδύσεις.

Η Άγκελα Μέρκελ στην τελευταία της θητεία εμφανίζεται αδύναμη να πάρει αποφάσεις και από την άλλη παλεύει να αποφύγει την ύφεση η χώρας της.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι έχει πέσει θύμα του εκβιασμού του Ερνογάν για το προσφυγικό κοιτώντας το εσωτερικό πολιτικό κόστος και τον φόβο της ακροδεξιάς. Δεν λειτουργεί προς το συμφέρον της Ευρώπης όπως άλλωστε έκανε και με την οικονομική κρίσης και χρεώνεται τον ρόλο του μεγάλου «πολιτικά ασθενή» της ηπείρου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν βγαίνει μπροστά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δοκιμάζοντας τις περίεργες ίσες αποστάσεις που κρατάει το Βερολίνο απέναντι την προκλητικότητα του Ερντογάν. Σε πολλές περιπτώσεις με τη στάση της η Μέρκελ εξαντλεί την υπομονή των εταίρων, αλλά αν την περίοδο της οικονομικής κρίσης είχε τα εργαλεία να πιέσει τους υπόλοιπους ευρωπαίους ακόμα και εκβιάζοντας τους, στα γεωπολιτικά και την εξωτερική πολιτική δείχνει αδυναμία να ηγηθεί και να προασπίσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Μετά το Brexit τα δεδομένα και οι εσωτερικές ισορροπίες αλλάζουν καθώς η Βρετανία ήταν ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του οικονομικού φιλελευθερισμού μέσα στην Ευρώπη, απέναντι στις πιέσεις της Γαλλίας και άλλων χωρών υπέρ του ευρωπαϊκού προστατευτισμού και της κοινωνικής συνοχής. Η Γερμανία θα βρεθεί μόνη της, με τους δορυφόρους της σε αυτό το πεδίο. Την ίδια ώρα, η Γαλλία θα είναι στο εξής η μόνη χώρα-μέλος της Ε.Ε. με στρατό διεθνούς εμβέλειας, πυρηνικά όπλα και δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στοιχεία που την αναδεικνύουν στον κατεξοχήν πολιτικο-στρατιωτικό εκπρόσωπο της Ευρώπης.

Άνοιξε ο δρόμος για την μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων

Η Ελλάδα έχει επενδύσει στη σχέση με τη Γαλλία ήδη επί διακυβέρνησης Τσίπρα στα οικονομικά αλλά πλέον με τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη σφυρηλατείται και μια στρατηγική αμυντική συνεργασία. Με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, άνοιξε ο δρόμος για την μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές. Το θέμα τέθηκε με σαφήνεια από τον κ. Μητσοτάκη στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν: “Είπαμε ότι δεν θα διεκδικήσουμε τη μείωση των πλεονασμάτων, ούτε το 2019, ούτε το 2020. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να το κάνουμε για τον προϋπολογισμό του 2020-2021. Και σε ευχαριστώ για τη στήριξή σου”, φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός στον Γάλλο Πρόεδρο πίσω από τις κλειστές πόρτες, κατά το γεύμα εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης μας στην προσπάθεια να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πλεονάσματα. Ήμασταν συνεπείς στους στόχους μας, έχουμε υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πλεονάσματα στα Ευρωπαϊκά όργανα και ξέρουμε πως η Γαλλία θα μας στηρίξει σε αυτό το στόχο», επεσήμανε λίγο αργότερα ο κ. Μητσοτάκης στη δημόσια τοποθέτησή του για τα θέματα οικονομίας.

Το γεγονός ότι η ελληνική άποψη για την μείωση των πλεονασμάτων έχει τη συνεχή υποστήριξη της Γαλλίας, την ώρα που η Ελλάδα στηρίζει τη θέση της Γαλλίας για τα χρήματα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δημιούργησε άριστο κλίμα στη συνάντηση της περασμένης στο Παρίσι και αποδεικνύει πως το καλό κλίμα και η συναντίληψη των δύο ηγετών είναι πλέον περισσότερο από σαφής.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR