Greek-Turkish Relations

Think tank αποδομούν τις ΤΕΔ: ''Οι Ελληνικές ΕΔ έχουν πλεονέκτημα''


Οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί και σημαντικοί.

Αρχικά ο τουρκικός στρατός διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις σε πολλαπλά μέτωπα, εντός της χώρας στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, αλλά και σε ολόκληρο τον Μεσογειακό χώρο, σε μια εποχή που οι τρεις κλάδοι των τουρκικών ΕΔ, η στρατοχωροφυλακή και οι υπηρεσίες ασφαλείας, αγωνίζονται να αντικαταστήσουν 10 000 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ΕΠ.ΟΠ, που φυλακίστηκαν ως μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν, ενώ οι συλλήψεις θα συνεχιστούν ακάθεκτες και το 2020.

 Μιλάμε με εκκαθάριση σταλινικού τύπου (1937), μετά την οποία η ΕΣΣΔ τότε, παραλίγο να δει τις γερμανικές στρατιές να κάνουν παρέλαση στην Μόσχα.

CONTINUE READING

Στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επικρατεί αυτήν την δεδομένη στιγμή όπως είναι φυσικό, φόβος, καχυποψία, χαμηλό ηθικό και κυρίως ευθυνοφοβία, μη τυχόν και βρεθεί κάποιο στέλεχος, από μια “λάθος” εντολή, ή συνομιλία, στα κάτεργα των τουρκικών φυλακών.

Υπάρχουν φήμες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες (με αφορμή αποστράτευση Τούρκου ταξιάρχου των καταδρομών, με λαμπρή θητεία στην Συρία) για μεγάλη δυσαρέσκεια σε μερίδα Τούρκων κατωτέρων και ανωτέρων αξιωματικών, οι οποίοι είναι αυτοί “που τραβάνε κυρίως το κουπί” προσπαθώντας να εκτελέσουν τις απίστευτες εντολές του τουρκικού καθεστώτος σε όλα τα πλάτη και μήκη της Α. Μεσογείου.   

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, ενώ ο τουρκικός στρατός με εντολή του Ερντογάν, εμπλέκεται σε ανοικτές ή συγκεκαλυμμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία, τη Λιβύη, το Βόρειο Ιράκ, γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικά οι  τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις και το ναυτικό, εξακολουθούν να αγωνίζονται να ανακάμψουν από την απώλεια έμπειρου προσωπικού, μετά το πραξικόπημα αλλά και τα επόμενα έτη, τονίζουν οι ειδικοί.

“Αυτή πρέπει να είναι μια από τις λίγες στιγμές που η Τουρκία είναι δυνητικά πιο “αδύναμη” έχοντας στρατιωτικό μειονέκτημα σε σχέση με την Ελλάδα”, αναφέρει ειδικός.

CONTINUE READING

Το αμερικανικό περιοδικό National interest, αναφέρει ξανά στις 21 Ιανουαρίου 2020, ότι το τουρκικό καθεστώς έχει μειώσει κατά πολύ την αεροπορική δύναμη της χώρας, ώστε να μην είναι σε θέση να έχει ετοιμοπόλεμο τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

“Που είναι ο θρυλικός τουρκικός στρατός, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν το νότιο προπύργιο την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου του ΝΑΤΟ εναντίον των Σοβιετικών; Αν υπάρχει, είναι περίεργο το γεγονός ότι το Κρεμλίνο  δεν κατέλαβε ακόμα τον Βόσπορο”, αναφέρει ειρωνικά το αμερικανικό περιοδικό.

Το ίδιο θεωρεί ότι, το υποτιθέμενο πραξικόπημα ήταν μια “μαύρη επιχείρηση” του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, με στόχο να δοθεί μια δικαιολογία για να εκδιωχθούν όλοι οι αποκαλούμενοι κοσμικοί  Τούρκοι στρατηγοί.

Μετά και από την χθεσινή έκθεση του γνωστού αμερικανικού ινστιτούτου Rand, γίνεται όμως πλέον απολύτως κατανοητό, ότι οι πανίσχυρες τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, όπως τουλάχιστον τις παρουσιάζει ο τουρκικός τύπος, δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.

CONTINUE READING

Για αυτό και “ουρλιάζει” η τουρκική πολιτική ηγεσία απαιτώντας ελληνικά νησιά και ΑΟΖ, διότι πιθανότατα επιθυμεί να καλύψει με τις “φωνές” της, τα μειονεκτήματα των τουρκικών δυνάμεων, και αυτό οφείλει να το γνωρίζει καλά η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, για να πράξει το αυτονόητο και να κηρύξει εδώ και τώρα ΑΟΖ.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR