Τουρκία, ΗΠΑ
Greek-Turkish Relations

Ινστιτούτο Rand: "Προς νέα σύγκρουση συμφερόντων Άγκυρας-Ουάσινγκτον"

Έκθεση αίνιγμα , για την δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ και τις ισχυρές υποτίθεται τουρκικές ένοπλες δυνάμεις της, εξέδωσε το γνωστό αμερικανικό ινστιτούτο Rand, το οποίο απηχεί τις απόψεις του “βαθέως” αμερικανικού κράτους.    

Σε αυτή την έκθεση υπάρχει αξιοσημείωτη αξιολόγηση των στρατιωτικών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας που αποκαλύπτει πολλά για το ελληνικό γενικό επιτελείο.

Το think tank της παγκόσμιας πολιτικής Rand Corporation, αναφέρει σχετικά με την αυξανόμενη μεταστροφή της Τουρκίας σε ανεξάρτητες, εθνικιστικές εξωτερικές πολιτικές, προβλέποντας ότι η σχέση της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνει ασταθής.

Έχουν εκδηλωθεί εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας κατά το τελευταίο έτος σχετικά με την τουρκική αγορά συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία και την στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Άγκυρα ενάντια των Κούρδων.

Η έκθεση της Rand Corporation ανέφερε ότι κατά τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια θα υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα παρόμοιων «ισχυρών εξωτερικών και αμυντικών πολιτικών που θα αντιβαίνουν, σε διαφορετικό βαθμό, τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ, για αυτό και απαιτούνται διαρθρωτικές πτυχές της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας».

CONTINUE READING


Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι προσηλωμένο σε εθνικιστικές, θρησκευτικές και εθνοτικές εντάσεις, με στόχο την προώθηση της πολιτικής του ατζέντας στο εσωτερικό, ενώ επιδιώκει επιλογές στην εξωτερική πολιτική, σε συνεργασία με τους ακροδεξιούς εταίρους του Εθνικιστικού Κινήματος, που θα ενισχύσουν την εδραίωσή του στην εξουσία και θα επιτύχουν έτσι καλύτερη την εκπλήρωση των συμφερόντων της Τουρκίας, ανέφερε η έκθεση.

Οι πρόσφατες δυναμικές κινήσεις της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας περιλαμβάνουν την υποστήριξη των ισλαμιστών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας - μιας ομάδας που θεωρούνται τρομοκράτες από τις μοναρχίες του Κόλπου και την Αίγυπτο - και την προσπάθειά της να διεκδικήσει ένα μερίδιο του πλούτου των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό και οι επιπλοκές γύρω από τη σχέση της Άγκυρας με το Ισραήλ, που απορρέουν από την υποστήριξη του AKP στις παλαιστινιακές ομάδες όπως η Χαμάς, είναι πιθανό να συνεχίσουν να προκαλούν αναταράξεις  στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

Η Τουρκία είναι επίσης πιθανό να εργαστεί σταδιακά με το ΝΑΤΟ σε ορισμένα ζητήματα, όπως με τη συμφωνία των S-400.

Ωστόσο, η Δυτική συμμαχία θα εξακολουθεί να είναι σημαντική για την ασφάλεια της Τουρκίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές που θα προκαλέσουν οι διαμάχες, συνεχίζοντας τις στρατιωτικές της δεσμεύσεις με τον σύμμαχό της (Τουρκία).

“Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της οργάνωσης FETO το 2016 και τις ευρείες εκκαθαρίσεις στην τουρκική πολεμική αεροπορία (TAF),υπάρχει πρόβλημα στις διαθεσιμότητες των Τούρκων πιλότων, δίνοντας αριθμούς και πληροφορίες για το πόσοι είναι και ποια είναι η πραγματική δύναμη της τουρκικής ΠΑ.

Το κενό που προέκυψε, καλύφθηκε από την ομάδα «ευρασιανιστών σοσιαλιστών Perinçek» και «υπερεθνικιστών-κοσμικών» αξιωματικών, που είχαν εμπλοκή «στις υποθέσεις Εργενεκόν και βαριοπούλα», τονίζει η αμερικανική έκθεση.

Η έκθεση της Rand Corporation για την Τουρκία, σε αντίθεση με την απόφαση του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις με την Δύση, δίνει την πραγματική διάσταση της κατάστασης της χώρας, που αφορά πάρα πολύ βέβαια τις ΗΠΑ.

Εκεί σημειώνεται ότι, Ρωσία και Τουρκία στη Μέση Ανατολή, είναι “ενάντια” στα συμφέροντα των ΗΠΑ λόγω των στενών σχέσεων τους με το Ιράν.

Το ινστιτούτο Rand αναφέρει ότι ο οργανισμός έχει επίσης εντοπίσει το αποκαλούμενο «εθνικιστικό ίχνος της Τουρκίας», στη στρατηγική εταιρική σχέση της με τις ΗΠΑ και αναφέρει τις επιπτώσεις για τον αμερικανικό στρατό, με ειδική αναφορά 276 σελίδων για την μελλοντική πορεία των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων.

Επίσης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν, και κατ’ επέκταση η Τουρκία, ευρίσκονται σχετικά μακριά από τη Δύση, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, όποιοι και είναι παρόντες στην Άγκυρα.

Για την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας, η έκθεση αναφέρει σε γενικές γραμμές την πορεία της Τουρκίας μετά την αξιολόγηση των τωρινών έντονων αντι-αμερικανικών τάσεων, επισημαίνοντας ότι το κόμμα των Κούρδων θα παίξει κάποιο ρόλο στην πολιτική σκηνή στο μέλλον, όπως και τα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα.

Για αυτό και απαιτείται ενθάρρυνση του τουρκικού κοινού, για να μην υπάρξει αντίθεση με τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ, τονίζει επιδεικτικά η έκθεση.

Η εκτίμηση των Αμερικανών ειδικών είναι ότι και οι νέοι υποψήφιοι για την τουρκική προεδρία θα ακολουθήσουν πάνω κάτω,την ίδια σχεδόν εξωτερική και αμυντική πολιτική με την τωρινή κυβέρνηση.

CONTINUE READING

Η Τουρκία σε εκείνη την μελλοντική περίοδο θα κυβερνάται από έναν κατάλληλο συνασπισμού,εφόσον αποχωρήσει ο Ερντογάν από την εξουσία και το ΑΚΡ, μετά το 2023.

Οι τρεις ηγέτες των μεγαλυτέρων τουρκικών κομμάτων της αντιπολίτευσης προς το παρόν, περιγράφουν πολιτικά προγράμματα που θα υποστηρίζουν την αναζωογόνηση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία αναμένεται να υπάρξει προσέγγιση.

Ωστόσο, η βαθιά καχυποψία στην τουρκική κοινή γνώμη, κατά των ΗΠΑ και της Ευρώπης, θα περιορίσει την ταχύτητα και το εύρος της προσέγγισης αυτής.

Στην περίπτωση αυτή, οι ΗΠΑ θα επαναξιολογήσουν την στάση τους για την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της στρατηγική.

Επίσης θα προετοιμάσουν το μέλλον των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, με βελτιώσεις σε ορισμένες πτυχές, δίνοντας εγγυήσεις σε σχέση με τη διατήρηση της συνεργασίας των δύο πλευρών, με στόχο το αμοιβαίο συμφέρον, ώστε να μην εμφανιστούν αρνητικές τάσεις", καταλήγει μέρος της έκθεσης για το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας.

Το μέλλον αυτών σχέσεων όμως ουσιαστικά μας περιγράφεται ως “ομιχλώδες” και μας δίνει το έναυσμα να πούμε με κάποια σχετική προβλεψιμότητα ότι, όποιος και να είναι στο “τιμόνι” της Τουρκίας τα επόμενα 10 χρόνια, θα συμπεριφέρεται πάνω κάτω όπως τώρα ο Ερντογάν με την “Γαλάζια Πατρίδα”, με κάποιες μικρές μεταβολές.

Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και ο επικεφαλής της τουρκικής κοσμικής αντιπολίτευσης του κόμματος των Κεμαλιστών, κ. Κιλιτσάρογλου, που θεωρείται μάλιστα ως  “ευρωπαϊστής”, μιλά ανοικτά για ελληνική κατοχή σε 18 νησιά μας στο Αιγαίο, για αυτό και η μόνη λύση για την πατρίδα μας είναι ισχυρές ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, εξοπλισμένες με στρατηγικά όπλα και τίποτε άλλο.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR