World

Το όνειρο του Ερντογάν στην Λιβύη διχάζει τον αραβικό κόσμο

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να δημιουργήσει έναν οικονομικό χαλιφάτο στη Λιβύη, όπου η Οθωμανική Αυτοκρατορία ξεκίνησε την εκτόξευσή της. "Ο Ατατούρκ τραυματίστηκε στη Λιβύη", είπε.

Το τουρκικό κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει σήμερα 2 Ιανουαρίου για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. Ωστόσο, η Τυνησία, η Αλγερία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος και οι ίδιοι οι Λίβυοι είναι αντίθετοι. Ο μοναδικός σύμμαχος του Ερντογάν είναι το Κατάρ. Οι σουνίτες χωρίζονται.

Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη ανησυχούν για την κατάσταση στη χώρα, ιδίως η Ιταλία και η Γαλλία, καθώς ο ρόλος τους φαίνεται όλο και πιο αδύναμος.

Πολύ πιο ισχυρές και αποτελεσματικές είναι οι ενέργειες της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, για να μην αναφέρουμε την Αλγερία.

Για την Τουρκία του Ερντογάν, αυτή είναι μια ευκαιρία να επιστρέψουν στη Λιβύη και να την χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για να οικοδομήσουν ένα οικονομικό χαλιφάτο, 108 χρόνια αφότου η Ιταλία πήρε τη χώρα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, θέτοντας σε εξέλιξη την κατάρρευση και το διαμελισμό της.

Πριν από δύο ημέρες, ο Ερντογάν έλεγε ότι «ο Ατατούρκ τραυματίστηκε στη Λιβύη». Στόχος να εγκριθεί η πρότασή του να στείλει τουρκικά στρατεύματα για να σωθεί η κυβέρνηση Fayez al-Sarraj.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι στρατιωτικές επιτυχίες του Haftar, με τις δυνάμεις του πλησιέστερα στο κέντρο της πρωτεύουσας, θα αναγκάσουν το τουρκικό κοινοβούλιο να ψηφίσει ήδη από τις 2 Ιανουαρίου, πριν από το τέλος της διακοπής των εορτών που προβλέπεται για τις 8 Ιανουαρίου.

Η Ιταλία έχει προειδοποιήσει την Τουρκία να μην συμμετάσχει στρατιωτικά στη Λιβύη, αλλά η Άγκυρα βασίζει τη δράση της σε αίτημα για παρέμβαση της κυβέρνησης της Λιβύης, μετά από συμφωνία που υπογράφηκε αλλά δεν επικυρώθηκε ποτέ από το κοινοβούλιο της Λιβύης μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης.

Στην πραγματικότητα, εκτός από το Κατάρ, η Τουρκία δεν κατάφερε να βρει συμμάχους και είναι απομονωμένη. Ακόμη και η Ρωσία, ισχυρός σύμμαχός της στη Συρία, επικρίνει τα τουρκικά σχέδια.

Οι προσπάθειες της Άγκυρας για τη δημιουργία συμμαχίας με την Τυνησία, αλλά κυρίως με την ισχυρή Αλγερία, έχουν καταλήξει άσχημα. Μετά την Τυνησία, η Αλγερία εξέφρασε χθες επίσημα την αντίθεσή της σε τυχόν στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας σε οποιαδήποτε μορφή.

Σε μια σιωπηρή αλλά εύγλωττη πράξη, η Αλγερία έστειλε χθες εκτοξευτές πυραύλων κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της προς τη Λιβύη και σήμερα το πρωί μερικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι το Συμβούλιο Υψηλής Ασφάλειας της Αλγερίας συναντήθηκε και αποφάσισε γενική κινητοποίηση.

Μετά την άρνηση της Τυνησίας και της Αλγερίας, καθώς και της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο και του Μαρόκου και με περισσότερους από τους μισούς κατοίκους της Λιβύης υπέρ του Haftar και του λαού της Λιβύης ενάντια σε ξένη στρατιωτική κατοχή, η Βόρεια Αφρική, βρίσκει χωρισμένους τους Σουνίτες, μεταξύ εκείνων που εμπνέονται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και εκείνων που ακολουθούν τον Ουαχαμπισμό.

Από την πλευρά της, η Ιταλία εξακολουθεί να διατηρεί την άποψη ότι δεν υπάρχει λύση στη Λιβύη παρά μόνο μέσω διαλόγου και προσβλέπει στη διάσκεψη για τη Λιβυκή κρίση που πρόκειται να ανοίξει στο Βερολίνο στις 8 Ιανουαρίου.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR