Greek-Turkish Relations

Βελόπουλος: H Ελλάδα να φτιάξει μια συμμαχία με χώρες κατά της Τουρκίας

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Πώς πρέπει να αντιδράσει η ελληνική πλευρά; Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης μιλάει στο Sputnik.

Διπλωματικός πυρετός ακολούθησε τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Οι δύο χώρες καθόρισαν τις θαλάσσιες ζώνες τους με διμερή συμφωνία που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου και τέθηκε σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια η γειτονική χώρα κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της συμφωνίας.

«Η Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης δημιουργεί δεδομένα, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι ψέματα ότι δεν ισχύει», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στο Sputnik.

«Αυτό συμβαίνει, καθώς η Ελλάδα δεν έστειλε απαντητική επιστολή με τις δικές της συντεταγμένες.

Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη. Έπρεπε να απαντήσει η χώρα μας με τις δικές της συντεταγμένες από τη στιγμή που κατατέθηκαν, εντός 40 ημερών. Γιατί η Ελλάδα περιμένει από τρίτους να λύσουν τα δικά της προβλήματα; Περιμένει τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ, τον οποίο δεν βοηθήσαμε ποτέ, να επιβάλλει τα νόμιμα δικαιώματά της χώρας».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Βελόπουλος αντιτίθεται στα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, για να λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία.

«Μια άλλη απορία που δημιουργείται είναι για ποιο λόγο μιλάμε για τη Χάγη. Η Χάγη δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε σχέση με την ΑΟΖ. Μπορεί να βοηθήσει στην υφαλοκρηπίδα, αλλά η ΑΟΖ είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Πιστεύω ότι η συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη πριν από λίγες μέρες, κρύβει κάτι. Ίσως υπάρχει μια παρασκηνιακή συμφωνία, όπως αυτή των Πρεσπών και βρίσκεται λίγο πριν να υλοποιηθεί. Ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για Χάγη, από τη στιγμή που δεν έχουν αποσταλεί οι συντεταγμένες, δεν έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα, έπρεπε να είχε γίνει εδώ και μήνες. Είναι αυτό που κάνει ο Δένδιας με καθυστέρηση. Πρέπει να πάμε στις περιοχές που είναι εχθρικές προς την Τουρκία στην παρούσα φάση -και είναι συγκεκριμένες- και να δημιουργήσουμε έναν άλλο πόλο. Αυτές οι χώρες είναι συγκεκριμένες, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος. Έπρεπε να προσεγγίσουμε και τη Ρωσία, καθότι έχει συγκεκριμένα συμφέροντα, στηρίζοντας τον Χαφτάρ. Αντίθετα, όμως, είμαστε απέναντι σε όλες τις επιλογές που κάνει η Ρωσία και την ίδια στιγμή με τη νέα αμυντική συμφωνία που υπογράφουμε με τις ΗΠΑ, δίνουμε τα πάντα και δεν παίρνουμε τίποτα», υπογραμμίζει ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ότι «η Ελληνική Λύση θα καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ».

sputniknews.gr

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR