Greek-Turkish Relations

Συναγερμός στο Αιγαίο: Μαζικές υπερπτήσεις τουρκικών F16 - Επιδιώκει ατύχημα η Άγκυρα - Η ψύχραιμη απάντηση των Ελλήνων πιλότων


Στο «κόκκινο» η Πολεμική Αεροπορία

Μόνο «αετοί» δεν έδειξαν ότι είναι οι πιλότοι των μαχητικών από την 161 μοίρα της Τουρκικής αεροπορίας. Ήταν οι χειριστές των δύο από τα δεκατέσσερα αεροσκάφη που μπήκαν στον Ελληνικό εναέριο χώρο χθες το μεσημέρι με σαφή εντολή να προχωρήσουν σε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα ακριτικά μας μικρονήσια στο κεντρικό Αιγαίο. Και αυτό γιατί από το πρώτο δευτερόλεπτο που μπήκαν στο FIR Αθηνών μέχρι και τη στιγμή που αποχώρησαν είχαν πίσω τους τα «φαντάσματα» από την 337 με τα block 52+ από τη Λάρισα.

«Αετοί την ημέρα, νυχτερίδες τη νύχτα» αυτοαποκαλούνται οι πιλότοι από την Τουρκική μοίρα με έδρα το αεροδρόμιο της Badirma αλλά έπειτα από όσα συνέβησαν πάνω από τα Ελληνικά νησιά δεν δικαιολόγησαν στο παραμικρό το όνομά τους.

Ακόμα και τους αριθμούς των αεροσκαφών τους πήραν τα «φαντάσματα» κατά την ανελέητη καταδίωξη και ευρισκόμενοι συνεχώς στην «ώρα 6» των Τούρκων.

Ανάλογη η εικόνα και στις 9 εμπλοκές οι οποίες σημειώθηκαν μεταξύ των Ελληνικών f-16 και Mirage με τα 14 συνολικά Τουρκικά αεροσκάφη που «έριξε» στη «μάχη» του Αιγαίου το Τουρκικό επιτελείο.

Είτε ο «Περσέας» ήταν, είτε τα Δελταπτέρυγα του «Θησέα», είτε οι «Κεραυνοί», όλοι οι Έλληνες πιλότοι έκαναν αυτό που έπρεπε και πήραν ξανά από την πρώτη στιγμή το τακτικό πλεονέκτημα στην εναέρια μάχη.

Αυτό που έπρεπε έκανε όμως και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας απογειώνοντας για μια ακόμη ημέρα τα διπλάσια μαχητικά σε σχέση με τους γείτονες, συνολικά 28, αποδεικνύοντας ότι και σε επίπεδο αριθμών μπορεί και με το παραπάνω να ανταποκριθεί και να απαντήσει στην Τουρκική επιθετικότητα.

Όμως στο τέλος της ημέρας αυτό το οποίο θέλησε να πετύχει το Τουρκικό επιτελείο φυσικά το κατάφερε τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων. Και δεν ήταν άλλο από το να καταγράψει 20 υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά, αριθμός ρεκόρ εδώ και δεκαετίες. Οι 98 παραβιάσεις σημειώθηκαν καθώς τα Τουρκικά αεροσκάφη έμπαιναν και έβγαιναν στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο εκμεταλλευόμενα το γεγονός ότι τα ακριτικά Ελληνικά νησιά απέχουν μόλις ελάχιστα μίλια από τις ακτές της Μικράς Ασίας. Και όταν τα ‘’έβρισκαν’’ δύσκολα οι γείτονες αποχωρούσαν ανασυντάσσονταν και επιχειρούσαν ξανά.

Στο Ελληνικό επιτελείο η χθεσινή Τουρκική επιθετικότητα ούτε αιφνιδίασε ούτε προκάλεσε έκπληξη ή αναστάτωση. Αντίθετα ήταν απόλυτα αναμενόμενη και έρχεται ως συνέχεια τόσο της υψηλής ρητορικής της Άγκυρας για το Αιγαίο όσο και της έως τώρα αδυναμίας των γειτόνων να βρουν συμμάχους για προχωρήσουν σε επιχείρηση στήριξης των φίλιων δυνάμεων του προέδρου Σάρατζ στη Λιβύη. Άλλωστε ζήτημα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο έθεσε πρόσφατα και για πρώτη φορά και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό που προβληματίζει το Ελληνικό Επιτελείο είναι εάν τελικά οι γείτονες θα περιοριστούν να προκαλούν με μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων ή θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την ένταση επιδιώκοντας ακόμα και ατύχημα το οποίο θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν. Η απόλυτη εμπιστοσύνη στην ψυχραιμία και στην άρτια εκπαίδευση των Ελλήνων αεροπόρων είναι δεδομένη αλλά κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τους γείτονες αν επιχειρήσουν να τραβήξουν το σχοινί μέχρι να σπάσει.

«Όσο χάνουν τόσο προκαλούν λες και επιδιώκουν το ατύχημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατη στρατιωτική πηγή από το Ελληνικό Επιτελείο.

Ένα ακόμη ερώτημα είναι εάν η Τουρκική αεροπορία βλέποντας ότι η προσπάθειά της να αναγκάσει στο λάθος του Έλληνες πιλότους πέφτει στο κενό πιέσει ακόμη περισσότερο τους άπειρους χειριστές της.

Το γεγονός ότι η εβδομάδα των Χριστουγέννων κύλησε με την ένταση να χτυπά ‘’κόκκινο’’ δείχνει, όπως εκτιμούν ανώτατες στρατιωτικές πηγές, ότι η Άγκυρα από δω και πέρα θα ενεργεί με αυτόν τον τρόπο ειδικά όταν οι πολιτικές και διπλωματικές συγκυρίες είναι αρνητικές. Πόσο μάλλον όταν τις πρώτες ημέρες του 2020 η Ελλάδα υπογράφει τον EastMed, πραγματοποιείται η τετραμερής στην Αίγυπτο και ο πρωθυπουργός ταξιδεύει στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR