World

Τούρκος Βουλευτής ζητά το κλείσιμο όλων των αμερικανικών βάσεων - "Κέντρο μυστικών επιχειρήσεων ΗΠΑ-Ισραήλ το Ιντσιρλίκ"

Εκβιάζουν ή ετοιμάζονται να στραφούν ολοκληρωτικά στην Ευρασιατική ένωση οι Τούρκοι μετά την προαναγγελία κύματος κυρώσεων από τις ΗΠΑ;

Όπως και να έχει Τούρκος βουλευτής της αντιπολίτευσης (Κεμαλιστές) καλεί για άμεσο κλείσιμο όλων των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Πρόκειται για Βουλευτή του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) που εκλέγεται στην περιοχή της Μαλάτιας, με το όνομα Veli Ağbaba, ο οποίος ζήτησε το κλείσιμο όλων των στρατιωτικών βάσεων των Η.Π.Α. στο έδαφoς της Τουρκίας.

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1206550634406789120

Ο ίδιος τόνισε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αναμένει σιωπηλά τις απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών και πρέπει να κλείσει όλες τις βάσεις, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Δημιούργησαν μια αμερικανική βάση στη μέση της Ανατολίας, δήλωσε ο Άγκμπαμπα, προσθέτοντας ότι "οι βάσεις που απειλούν την Τουρκία πρέπει να κλείσουν αμέσως".

"Ιντσιρλίκ και Κουρεσίκ δημιουργούν θέματα πολύ σοβαρά για την κατάχρηση της εγχώριας πολιτικής ή την αποθάρρυνση των μαζών", δήλωσε ο Τούρκος Βουλευτής.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι η Τουρκία θα μπορούσε να κλείσει την Αεροπορική Βάση του Ιντσιρλίκ και το σταθμό ραντάρ στο Κιούρετσικ στις νότιες επαρχίες των Αδάνων και της Μαλάτιας αντιστοίχως σε αντίποινα για τις απειλές των αμερικανικών κυρώσεων.

Τα πράγματα όμως είναι πιο σοβαρά από ότι νομίζουν μερικοί μιας και μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές εφημερίδες (aydinlik.com.tr), κατηγορεί την βάση του Ιντσιρλίκ ότι αποτελεί το κέντρο αμερικανικών και ισραηλινών μυστικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

“Μετά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991, το Ιντσιρλίκ έγινε το κύριο αρχηγείο των ειδικών μονάδων καταδρομών των ΗΠΑ με το όνομα “Hammer Force”, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα. Η κατάσταση στην Λιβύη για την Τουρκία έχει γίνει όλο και πιο απρόβλεπτη ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι, η Άγκυρα παίζει πάλι τα δικά της παιχνίδια. "Η Τουρκία θα επανεξετάσει όμως την έννοια της ασφάλειας με την αλλαγή αντίληψη της απειλής", τονίζει ο Τούρκος αρθρογράφος του Ερντογάν.

Η ίδια η εφημερίδα αναφέρει ότι “η βάση του Ιντσιρλίκ είναι το επίκεντρο ενός προγράμματος των ΗΠΑ που ονομάζεται «Μεγάλη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική». Ο στρατηγικός στόχος του προγράμματος αυτού αφορά τον κατακερματισμό της Τουρκίας κυρίως, αλλά στοχοποιεί και το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία.

Το σχέδιο έχει σκοπό να ενώσει το αποκαλούμενο κουρδικό κράτος, με κομμάτια που θα αποκοπούν από τις χώρες αυτές, με την τοποθέτηση κυβερνήσεων μαριονετών. Η ίδρυση της Βάσης του Ιντσιρλίκ συνδέεται με τη νέα παγκόσμια τάξη, που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αναγκαιότητα και η ζωτική σημασία του Ιντσιρλίκ για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν οφείλεται μόνο σε στρατιωτικές ανάγκες, αλλά αφορά ακόμη περισσότερο και πολιτικό πλεονέκτημα, το οποίο έχουν αποκτήσει οι ΗΠΑ, χάρη της παρουσίας του αμερικανικού στρατού στο τουρκικό έδαφος. Ακριβώς λόγω της αμερικανικής κυριαρχίας στο Ιντσιρλίκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν σε στόχους στην περιοχή του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας.

"Η αμερικανοκίνητη απόπειρα πραξικοπήματος της οργάνωσης FETÖ, διαδραμάτισε επίσης βασικό ρόλο από αυτήν την βάση, απλώνοντας την δράση της σε πολλά δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης και της Προεδρίας”, συνεχίζει η τουρκική εφημερίδα που ελέγχεται από καθεστώς Ερντογάν.

Το δε ραντάρ στην περιοχή Κιουρετσίκ αφορά ξεκάθαρα την παρακολούθηση του Ιράν και η βάση ιδρύθηκε μετά από απόφαση των ΗΠΑ και αίτημα του ΝΑΤΟ για την προστασία όμως του Ισραήλ.

Αυτό το ραντάρ αφορά άμεσα ουσιαστικά μέρος της αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ. Το ραντάρ AN / TPY-2, το οποίο ελέγχει τα πάντα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά της Ρωσίας καθώς είναι κινητό. Έτσι, αν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) εκτοξεύονταν για παράδειγμα από τη Ρωσία ή το Ιράν, θα εντοπίζονταν από το ΝΑΤΟ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενεργοποιώντας παράλληλα δεκάδες συστήματα αεράμυνας.

Το Ισραήλ, στην πραγματικότητα, βασίζεται στην αεράμυνα της Τουρκίας, του Κατάρ, της Ιορδανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις οποίες σταθμεύουν αυτού του τύπου τα ραντάρ.

Τόσο όμως το Ιράν όσο και η Ρωσία αντιτίθενται σε αυτό το ραντάρ που βρίσκεται στην περιοχή Kürecik στη Μαλάτια. Αν η Τουρκία διώξει το ραντάρ, Ισραήλ και ΝΑΤΟ θα μείνουν “τυφλά”. Οι προσπάθειες επίσης  της εντατικοποίησης των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, αφορούν πλέον και την συνθήκη του Μοντρέ. "Έτσι, μπορούμε και αναπτύσσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους Ρώσους που θα έχουν την ευκαιρία να "αναπνεύσουν" ελεύθερα εκεί, μαζί με τον αρχαίο φίλο μας το Ιράν. Η Τουρκία δεν θα είναι ξανά στόχος πυραύλων σε περίπτωση πολέμου”, καταλήγει το τουρκικό άρθρο κόλαφος για το σχέδιο Ερντογάν κατά των ΗΠΑ.

Αν νομίζει κάποιος ότι τέτοιου τύπου άρθρα στην Τουρκία δημοσιοποιούνται τυχαία, είναι τουλάχιστον μακριά από την πραγματικότητα. Όπως φαίνεται, ο Ερντογάν “έκοψε τα σκοινιά” με το ΝΑΤΟ και κινείται ήδη ανεξάρτητα.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR