File

Η Τρίπολη «κάρφωσε» τα ονόματα Ρώσων μισθοφόρων που μάχονται στην Λιβύη - Στα χέρια μυστικών υπηρεσιών η λίστα

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Εξελίξεις που ίσως αλλάξουν άρδην την κατάσταση θα έχουμε τις επόμενες ημέρες. Η Ρωσία μέχρι τώρα έβγαλε μόνο μία ανακοίνωση, η οποία καταδικάζει την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης

H Mαρία Ζαχάροβα, κληθείσα να σχολιάσει τα δύο υπογραφέντα μνημόνια, τόσο αυτό για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών όσο και αυτό που αφορά σε συνεργασία Τουρκίας – Λιβύης στον τομέα της ασφάλειας, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε:

«Νομική αποτίμηση των δύο αυτών εγγράφων μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν εξέτασης του περιεχομένου του, το οποίο δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Ωστόσο, έχουμε παρατηρήσει την έντονη αντίδραση στην υπογραφή των μνημονίων αυτών, από αρκετές μεσογειακές χώρες, κυρίως την Ελλάδα την Κύπρο και την Αίγυπτο. Παρά την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ότι το τουρκολιβυκό Μνημόνιο δεν αντίκειται στις διεθνείς προβλέψεις, η Αθήνα και η Λευκωσία κατηγόρησαν τα δύο κράτη (σσ: Τουρκία και Λιβύη) ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τα συμφέροντά τους.

Οσον αφορά το μνημόνιο για την ασφάλεια, η εμφάνισή του έδωσε βάση σε ισχυρισμούς ότι η Τουρκία επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει προς την κυβέρνηση της Τρίπολης στην αντιπαράθεση της τελευταίας με τον Λιβυκό Απελευθερωτικό Στρατό του Χαφτάρ, συμπεριλαμβανομένης μίας κατάφωρης παραβίασης του επιβληθέντος εμπάργκο στην πώληση όπλων».

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση. Η ισλαμιστική και φιλοτουρκική κυβέρνηση της Τρίπολης όμως, θα προχωρήσει όμως σε μία κίνηση που θα εξοργίσει την Μόσχα.

Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει έναν κατάλογο με τους 800 Ρώσους μισθοφόρους που μάχονται στο πλευρό του Στρατηγού Χαφτάρ. Βέβαια το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι στηρίζει στρατιωτικά της κυβέρνηση της Βεγγάζης και ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα με διπλωματικό τρόπο.

Η Τρίπολη κατηγόρησε τη Μόσχα για την κλιμάκωση στην Λιβύη και ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει στείλει την ομάδα Wagner στην χώρα.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης λοιπόν ισχυρίζεται ότι έχει βρει τα ονόματα βρήκε 600-800 ρώσων μισθοφόρων που αγωνίζονται στο πλευρό του Haftar, αναφέρει ο Khaled al-Meshri, μέλος της κυβέρνησης της Τρίπολης και απεσταλμένος στον ΟΗΕ

«Θα επισκεφτούμε τη Ρωσία και αφού συλλέξουμε όλα τα στοιχεία θα τα παρουσιάσουμε στις αρχές», δήλωσε ο Khaled al-Meshriχωρίς να διευκρινίσει πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη.

Τι σημαίνουν όλα αυτά εν ολίγοις; Ότι ο Sarraj κάρφωσε ονόματα Ρώσων, τα οποία στοιχεία τους πλέον θα βρίσκονται στα χέρια ξένων μυστικών υπηρεσιών και φυσικά και σε αυτά της τουρκικής ΜΙΤ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη θα πρέπει να αναμένουμε την αντίδραση του Κρεμλίνου. Είναι προφανές πως δεν θα φήσει αναπάντητη αυτή την τοποθέτηση, ενώ θα περιμένουμε ίσως και κλιμάκωση και στο πεδίο της διπλωματίας.

Η Ρωσίας σαν μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση τόσο τον Ερντογάν, όσο και τον Sarraj.

Πάντως οι εξελίξεις ήδη τρέχουν. Χθες, όπως σας ανέφερε πρώτο το Πενταπόσταγμα, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, θα στείλει την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

«Τα έγγραφα θα σταλούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και συγκεκριμένα στοχεύουν στο να απαγγελθούν κατηγορίες κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατά του Fayez Sarraj, προέδρου της λεγόμενης κυβέρνησης συμφιλίωσης. Η συμφωνία για εμάς είναι άκυρη, καθώς τόσο το Κατάρ, όσο και η Τουρκία στηρίζουν τον Sarraj, στέλνοντάς του όπλα και χρήματα, που στόχο και σκοπό έχουν να κερδίσουν τον Χαφτάρ, ενώ παράλληλα, στηρίζουν και τους τρομοκράτες

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR