World

«Ολοκληρωτικό χάος»: Νορβηγός υπουργός ανησυχεί για νέες ροές προσφύγων στην Ευρώπη

Ενώ σημείωσε ότι η Νορβηγία είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μια μεταναστευτική κρίση αυτή τη φορά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιόραν Κάλμουρ πρότεινε οι νέοι πρόσφυγες και μετανάστες να τοποθετηθούν σε σκηνές, για να αποφευχθεί η προβολή μιας εικόνας πολυτέλειας που θα μπορούσε να στείλει λανθασμένα μηνύματα.

Παραλληλισμό της σημερινής κατάστασης με τη μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν περίπου ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο μπήκαν στην Ευρώπη μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, έκανε ο Νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης Γιόραν Κάλμουρ του δεξιού κόμματος «Πρόοδος» (Progress).

«Δεν βλέπουμε με ήπιο τρόπο την τελευταία επίθεση της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη έχει σχεδόν γίνει όμηρος της πολιτικής του Ερντογάν. 3,6 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο θα δημιουργήσουν ολοκληρωτικό χάος για το οποίο δεν είναι προετοιμασμένη η Ευρώπη», δήλωσε στο δίκτυο NRK κατά την επίσκεψή του στο νέο Κέντρο Αφίξεων, το οποίο διαχειρίζεται η Νορβηγική Διεύθυνση Μετανάστευσης.

Λίγες μέρες πριν από το σχόλιο του κ. Κάλμουρ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκηση κριτική κατά της Ε.Ε. για την καταδίκη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης. Απείλησε, δε, ότι εάν η ΕΕ χαρακτηρίσει επισήμως εισβολή την τουρκική «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», θα «ανοίξει τις πύλες» και θα απελευθερώσει 3,6 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο.

Επί του παρόντος, σε ισχύ βρίσκεται συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας η οποία εμποδίζει τους αιτούντες άσυλο να μετακινηθούν περαιτέρω στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας από στη Συρία τον Οκτώβριο έχει ήδη προκαλέσει τη μετακίνηση 100.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους.

Ωστόσο, ο κ. Κάλμουρ πιστεύει ότι η Νορβηγία είναι καλύτερα εξοπλισμένη για κάποια πιθανή ροή προσφύγων από ό, τι πριν από τέσσερα χρόνια. Μόνο το Κέντρο Αφίξεων, το οποίο έχει αναβαθμιστεί από παλιό εμπορικό κέντρο, μπορεί να φιλοξενεί έως και 300 αιτούντες άσυλο την ημέρα.

«Προσπαθούμε να τους εμποδίσουμε να έρθουν στη Νορβηγία και να τους αφήσουμε να μείνουν σε σκηνές αντί για δωμάτια ξενοδοχείων. Το 2015, είδαμε ότι έστελναν φωτογραφίες σε φίλους τους λέγοντας “εδώ είναι η πολυτέλεια, πρέπει να έρθετε και εσείς”. Έδωσε μια εντελώς λανθασμένη εικόνα της Νορβηγία» συνέχισε ο Νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης.

Μέσα στο Κέντρο Αφίξεων, υπάρχει εξοπλισμός για να εξεταστούν οι αφιχθέντες για φυματίωση, κάτι που αποδείχθηκε αναγκαίο κατά την προηγούμενη μεταναστευτική κρίση.

«Πρέπει να τους παρακολουθούμε και να βλέπουμε αν έχουν μολυσματικές ασθένειες. Αυτοί που απορρίπτονται πρέπει να μπαίνουν γρήγορα στο αεροπλάνο αντί να διαμένουν στο κέντρο υποδοχής», κατέληξε.

Η Τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βόρεια Συρία στις 9 Οκτωβρίου. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι αποστολή της είναι να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Συρίας χωρίς τρομοκράτες του ISIS και Κούρδους μαχητές. Η επίθεση της Τουρκίας έχει αναστατώσει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR