Opinion

Bόμβες Τράγκα: Φαίνεται ότι έχουμε μια οριστική διχοτόμηση της Κύπρου!

Μετά από μήνες εκρηκτικών προκλητικών δηλώσεων από πλευράς Ερντογάν και πολλών στενών συνεργατών του, χθες είχαμε την πρώτη συνάντηση του Σουλτάνου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και οι δύο πλευρές απέφυγαν τις δηλώσεις και προτίμησαν τις διαρροές. Την ίδια ώρα τα μαχητικά αεροσκάφη των Τούρκων πραγματοποιούσαν υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο.

Από τις διαρροές που έγιναν καταλαβαίνει κανείς ότι Αθήνα και Άγκυρα θέλουν να αποκρύψουν την ουσία της συζήτησης και να την περιορίσουν σε μια συνάντηση γνωριμίας και επανεκκίνησης των σχέσεων και των συνομιλιών λόγω φρέσκιας κυβέρνησης στην Αθήνα. Έτσι, μάθαμε ότι κουβέντιασαν για το προσφυγικό, για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και για τα δύο μνημεία Οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Λίγο πριν συναντηθούν ο κος Τσαβούσογλου είπε ξεκάθαρα μπροστά στις κάμερες ότι μιλάμε μόνο για δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Η ουσία από όσα διέρρευσαν είναι ότι ο κος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εξέφρασαν τη στήριξη στο Νίκο Αναστασιάδη για δίκαιη μοιρασιά του φυσικού πλούτου της Κύπρου στις δύο κοινότητες. Εδώ υπάρχει ζουμί, γιατί φαίνεται ότι έχουμε μια οριστική διχοτόμηση του νησιού, με παζάρι για τα έσοδα από τα οικόπεδα του φυσικού αερίου.

Για Αιγαίο, γαλάζιες πατρίδες και όσα μας λέει κάθε μέρα ο υβριδικός πόλεμος του Ερντογάν μέσω της πλύσης εγκεφάλου για τη μεγάλη Τουρκία δεν μάθαμε αν έγινε κάποια κουβέντα. Ούτε λεπτομέρειες για το προσφυγικό και για τους χιλιάδες που στέλνει ο Τούρκος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σίγουρο είναι ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί, όπως και ο τηλεοπτικός γενιτσαρισμός που θέλει να μας έχει ενημερωμένους για το πόσα θέλει η Τουρκία.

Η ομιλία του Μητσοτάκη στην Αστόρια ικανοποίησε τους ομογενείς και αυτό ήταν ένα από τα θετικά σημεία της επίσκεψης του Κυριάκου στις ΗΠΑ. Εκεί ο πρωθυπουργός είπε από το 2023 οι ομογενείς θα ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους. Είπε ότι θα υπάρξει επιστολική ψήφος με βάση τους υφιστάμενους εκλογικούς καταλόγους και ότι η ψήφος θα προσμετράται κανονικά και όχι μόνο για την εκλογή τριών από τους 300 βουλευτές.

Ήταν μια από τις καλές στιγμές της επίσκεψης.

Μετά την πρόταση του Αναστασιάδη για μοιρασιά με τους Τούρκους αποχώρησαν δύο ερευνητικά σκάφη της Άγκυρας από τα νερά του νησιού της Αφροδίτης. Έφυγαν γιατί Αμερικανοί, Άγγλοι και Γάλλοι δεν δίνουν τα απαραίτητα αναλώσιμα χημικά για τη λειτουργία τους. Έχουν θέσει σε εμπάργκο την Άγκυρα.
Αυτό δεν σημαίνει τίποτα, αφού ο Ερντογάν όπου σταθεί και όπου βρεθεί δείχνει χάρτες και βιβλία που παρουσιάζουν δήθεν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο. Αιγαίο, Κύπρο, Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Επιτέθηκε πάλι στο Ισραήλ αλλά εισέπραξε αυστηρή απάντηση από τον Νετανιάχου που τον αποκάλεσε ΠΑΡΑΜΥΘΑ.

Οι Δημοκρατικοί παίζουν τα ρέστα τους στην Αμερική κατά του Τραμπ με τη δίωξη που άσκησε η πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων κατά του Αμερικανού Προέδρου.

Αυτή η ιστορία μπορεί να γίνει βούτυρο στο ψωμί του Τραμπ. Σύμφωνα με την κατηγορία της κας Πελόζι, ο Ντόναλντ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι, να κάνει έρευνα για το γιο του αντιπάλου του Μπάιντεν, ο οποίος εργαζόταν σε ουκρανική εταιρία φυσικού αερίου. Ζήτησε την έρευνα για να πλήξει πολιτικά τον πιθανό αντίπαλό του στις εκλογές του 2020. Οι Δημοκρατικοί δεν έχουν ακόμα κεντρικό υποψήφιο. Είναι πολλοί που διεκδικούν το χρίσμα και ορισμένοι από αυτούς μυρίζουν ναφθαλίνη. Έχουν τουλάχιστον πέντε που πάνε για το χρίσμα, ενώ υπάρχουν και άλλοι με μικρότερα ποσοστά δημοτικότητας και μικρούς πόρους. Βασικοί είναι ο Τζό Μπάιντεν, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ο γνωστός Μπέλμι Σάντερς, η Καμάλα Χάρις και ο Πέτε Μπάτιγκιεγκ.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα τις συνομιλίες με τον Ουκρανό Ζελένσκι. Πουθενά ο Τραμπ δεν αναφέρεται και δεν ζητάει αντάλλαγμα για τη στρατιωτική βοήθεια που πήρε στις 12 Σεπτεμβρίου η Ουκρανία. Η συνομιλία έχει γίνει στα τέλη Ιουλίου και η στρατιωτική βοήθεια δεν δόθηκε τον Αύγουστο, γιατί ο Τραμπ περίμενε να συμβάλλουν και οι υπόλοιπες δυτικές χώρες. Η Πελόζι λέει ότι δεν έχει σημασία αν υπάρχει αντάλλαγμα, αρκεί που ζήτησε να γίνει έρευνα, προκειμένου να πλήξει τον πολιτικό του αντίπαλο. Τα νούμερα για να παραπεμφθεί και να πέσει ο Τραμπ δεν βγαίνουν. Και αυτή την ώρα, ξαναβγαίνει στον αέρα ότι ο γιος του Μπάιντεν που είναι υποψήφιος για το Λευκό Οίκο είναι μπλεγμένος με ναρκωτικά, είναι αλκοολικός και χάρη στην πολιτική δύναμη του πατέρα του μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίες φυσικού αερίου. Όπως βγαίνει από το ρεπορτάζ ο γιός του έκανε χρήση κοκαΐνης. Εδώ να σημειωθεί ότι ο Μπάιντεν έχασε σε τροχαίο τη γυναίκα του και την κόρη του Ναόμι το 1972 και παντρεύτηκε για δεύτερη φορά το 1981, αποκτώντας μια κόρη από τον δεύτερο γάμο του.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR