World

Τουρκία: Προειδοποίηση για έναρξη επιχείρησης εναντίον Κούρδων στη βόρεια Συρία

Η Τουρκία "προειδοποιεί" να ξεκινήσει δική της επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας, που βρίσκονται στις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη.

 

Να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας, στα ανατολικά του Ευφράτη, απειλεί εκ νέου ο πρόεδρος Ερντογάν, καλώντας τις ΗΠΑ να συμφωνήσουν στους τουρκικούς όρους για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» εντός των επόμενων εβδομάδων.

 

«Εάν σε μερικές εβδομάδες ο στρατός μας δεν ελέγχει τα ανατολικά του Ευφράτη, θα εφαρμόσουμε το δικό μας επιχειρησιακό σχέδιο» προειδοποίησε, μεταξύ άλλων.

 

«Δεν έχουμε πολλή χρόνο και υπομονή. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας αποπροσανατολίσει, χρησιμοποιώντας το ISIS ως δικαιολογία» έσπευσε να προσθέσει ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, Άγκυρα και Ουάσιγκτον προχώρησαν στη δημιουργία ενός κοινού κέντρου ελέγχου για την προοπτική μίας «ζώνης ασφαλείας».

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες για τη δομή των δυνάμεων που θα επιχειρούν στην περιοχή, εξακολουθούν να αποτελούν σημείο τριβής, δημιουργώντας προσκόμματα στο εγχείρημα.

Οι κουρδικές δυνάμεις του YPG έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον συριακό πόλεμο, λειτουργώντας ως «ραχοκοκαλιά» των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Η Τουρκία, πάντως, ισχυρίζεται ότι και οι δύο οργανώνεις (YPG – SDF) αποτελούν παρακλάδια του PKK, αντιμετωπίζοντάς τες ως «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Άλλωστε, η Άγκυρα, για αρκετά χρόνια, πολεμούσε εναντίον των Κούρδων μαχητών στη Συρία, παρά τις αντιδράσεις της Δαμασκού για την τουρκική παρουσία.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR