World

Ύπουλος ρόλος της Τουρκίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ! Νέα κόντρα με το Ισραήλ - Πώς μπλέκεται το Πατριαρχείο

Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ έχουν περάσει από χίλια κύματα με κορυφαία ίσως στιγμή της σύγχρονης αντιπαράθεσης τα γεγονότα με το πλοίο Mavi Marmara.

Τώρα διανύουμε ακόμη μια περίοδο εντάσεων αφού το Ισραήλ ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να τεθεί τέρμα στην «ανατροπή» της Τουρκίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ!!

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Katz κάλεσε το υπουργείο να διατυπώσει μια δέσμη μέτρων, τα οποία θα "σταματήσουν αποτελεσματικά την υποκίνηση και την ανατροπή της Τουρκίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ", ανέφερε τη Δευτέρα.

Η περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ όμως άπτεται και ελληνορθόδοξου ενδιαφέροντος αφού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ το 37% των ακινήτων ανήκει στο Πατριαρχείο!!

Ο υπουργός Εξωτερικών επέλεξε το Twitter για να ανακοινώσει την κίνηση, η οποία αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για τον περιορισμό των προσπαθειών του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ρίξει χρήματα στην ανατολική Ιερουσαλήμ για να κερδίσει επιρροή εκεί, ανέφερε.

Ο Ερντογάν είναι ένας σκληρός επικριτής του Ισραήλ και ένας δυναμικός υποστηρικτής των Παλαιστινίων. Υπό την ηγεσία του, η Τουρκία επενδύει έντονα στην Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ από το 2005 η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA) έχει ολοκληρώσει περισσότερα από 600 έργα στην Παλαιστίνη.  Από τον Ιούλιο του 2018, ο οργανισμός είχε κατασκευάσει έξι σχολεία στην Παλαιστίνη, αποκατέστησε εννέα και προσέφερε εξοπλισμό σε άλλα 20.

Τέλη του 2017 σε αντιισραηλινή συγκέντρωση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είχαν συλληφθεί Τούρκοι διαδηλωτές!

"Η Τουρκία είναι η πιο ενεργή και σημαντική ξένη χώρα που δραστηριοποιείται στην ανατολική Ιερουσαλήμ", ανέφερε το άρθρο του David Koren, πρώην σύμβουλου του δημάρχου της Ιερουσαλήμ για την αραβική ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Κόρεν βλέπει τα διαδραματιζόμενα γεγονότα στην Ιερουσαλήμ ως στοιχείο "στην εγκαθίδρυση τουρκικής περιφερειακής ηγεμονίας"

Η Άγκυρα έχει "διοχετεύσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε έργα στην πόλη" και "η δημόσια στήριξή της στο Παλαιστινιακό ζήτημα και για το τζαμί Al Aqsa και τα εκατομμύρια δολάρια που διανέμει στην ανατολική Ιερουσαλήμ κερδίζουν συμπάθεια και υποστήριξη για την Τουρκία, '' σύμφωνα με τον Koren.

Η ΤΙΚΑ, από την πλευρά του, έχει αρνηθεί ότι έχει μια μυστική ατζέντα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και απέκλεισε τις εκθέσεις που το κατηγορούσαν πως προσπαθούσε να καταστήσει την περιοχή πιο ισλαμική.

"Το TIKA συνεργάζεται στενά με αξιωματούχους της Παλαιστίνης και του Ισραήλ και συνεχίζουμε την αποστολή μας στο Ισραήλ σύμφωνα με τους διπλωματικούς κανόνες", δήλωσε ο Πρόεδρος της TIKA Serdar Cam σε συνέντευξη του 2017.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR