World

Τα "γιουσουφάκια" του Ερντογάν βλέπουν κίνδυνο για την προεδρία από νέα πολιτικά κόμματα

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ανησυχεί μήπως τα πολιτικά κόμματα που σχεδιάζουν οι πρώην σύμμαχοί του θα σημάνουν την απώλεια της νομοθετικής του πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, αλλά ανησυχούν οι στενοί του συνεργάτες και αυλοκόλακες!

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι ο Ερντογάν θα αναγκαστεί σε δεύτερο γύρο ψηφοφορίας στις επόμενες προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με έκθεση στην εφημερίδα Cumhuriyet της αντιπολίτευσης.

Οι προεδρικές εκλογές του 2023 ενδέχεται να έρθουν νωρίτερα. Ωστόσο, εάν οι εκλογές είναι πρόωρες, οι αξιωματούχοι του Ερντογάν ανησυχούν ότι τα πολιτικά κόμματα που θα συγκροτηθούν από τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της οικονομίας ως αναπληρωτής πρωθυπουργός, θα απομακρύνουν τους ψηφοφόρους από το κυβερνών κόμμα.

Μια απώλεια δύο ποσοστιαίων μονάδων για την υποστήριξη του Ερντογάν στην επόμενη ψηφοφορία θα σημάνει μια απογοήτευση για τον πρόεδρο, καθώς η Τουρκία θα πλησιάζει την εκατονταετηρίδα το 2023, έγραψε η Emine Kaplan της Cumhuriyet τη Δευτέρα.

Όσον αφορά το κοινοβούλιο, το AKP και οι πολιτικοί σύμμαχοί του, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), δεν ανησυχούν ότι ο Μπαμπατζάν ή ο Νταβούτογλου θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν αρκετούς βουλευτές από τα κόμματά τους είτε για να τους αποστερήσουν τη νομοθετική τους πλειοψηφία είτε για να διαταράξουν τις ισορροπίες σε όλα τα σημαντικά κοινοβουλευτικά συμβούλια όπου οι νόμοι αρχικά εγκρίνονται, δήλωσε η Kaplan.

Τα νέα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία έχουν ένα πολύ επιφανειακό ποσοστό επιτυχίας και είναι πολύ αμφίβολο εάν οι βουλευτές που εκπροσωπούν τον κυβερνώντα συνασπισμό θα θελήσουν να στοχεύσουν τόσο μακρυά στις κοινοβουλευτικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο που είναι σε τρία χρόνια, δήλωσε η Καπλάν.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR