World

Τουρκία: Ομολογία ήττας την παραμονή των εκλογών! Κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η αντιπολίτευση θα κερδίσει τις επαναληπτικές στην Κωνσταντινούπολη-Τι φέρνει η επόμενη μέρα

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης ήττας φαίνεται πως είναι για τον "σουλτάνο" οι αυριανές εκλογές. Αξιωματούχοι του κυβερνώντος Τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) παραδέχονται ότι ο υποψήφιος δημαρχός τους θα αντιμετωπίσει την ήττα για δεύτερη φορά στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου, αυτή τη φορά με μεγαλύτερη διαφορά, ανέφεραν οι Financial Times.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ekrem İmamoğlu επικράτησε στις 31 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη με περισσότερες από 13.000 ψήφους διαφορά, τερματίζοντας την 25ετή κυριαρχία του AKP και των προκατόχων του στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας που φιλοξενεί περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι ψηφοφόροι της Κωνσταντινούπολης θα πάνε για δεύτερη φορά στις κάλπες για να εκλέξουν τον δήμαρχο τους, καθώς το εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας ακύρωσε την ψηφοφορία του Μαρτίου μετά την έκκληση του ΑΚΡ για τα αποτελέσματα αναφέροντας εκλογικές παρατυπίες

Σχεδόν όλοι οι ψηφοφόροι στην Τουρκία προβλέπουν ότι ο Ιμάμογλου προηγείται, ενώ ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι εκλογικές έρευνες χειροτέρευσαν. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες ο Ιμαμόγλου έχει πλεονέκτημα 9 ποσοστιαίων μονάδων μπροστά από τον Binali Yıldırım του AKP.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ενώ ο Ερντογάν επιμένει στην ανακρίβεια των ερευνών των δημοσκοπων, «σε ιδιωτικές συζητήσεις, αξιωματούχοι του κόμματος παραδέχονται ότι η δική τους έρευνα δείχνει ότι ο Ekrem İmamoğlu (...) όχι μόνο θα θριαμβεύσει αλλά θα διευρύνει το προβάδισμα».

Μια δεύτερη ήττα στην Κωνσταντινούπολη θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για τον Ερντογάν, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία το 1994 όταν εξελέγη δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες, καθώς η ψηφοφορία στις 23 Ιουνίου έχει μετατραπεί σε δημοψήφισμα για την κυριαρχία του Ερντογάν σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.

Η ήττα του Ίμαμογλου μπορεί επίσης να ενθαρρύνει δύο πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία των πρώην ανώτερων μελών του AKP, οι οποίοι φέρονται να εργάζονται για την ίδρυση νέων πολιτικών κομμάτων που θα αμφισβητήσουν την εξουσία του Ερντογάν.

Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι υπό την ηγεσία του πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δημοσίευσε ένα μακρύ και εξαιρετικά κρίσιμο μανιφέστο στο Facebook τρεις εβδομάδες μετά τις τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ αναφέρθηκε στον πρώην υπουργό οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν για να ξεκινήσει ένα πιο φιλελεύθερο, κεντρικό κόμμα μετά την ψηφοφορία στις 23 Ιουνίου.

"Υπάρχει τόσο μεγάλη δυστυχία, κατά την άποψή μου, αν εμφανιστεί ένα νέο κόμμα με μια φιλελεύθερη οικονομική προοπτική. . . που θα ήταν πιο κεντρώο, θα μπορούσε εύκολα να αντλήσει στήριξη από τους υποστηρικτές του AKP και την ανώτερη μεσαία τάξη ", δήλωσε στους FT ο Osman Can, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του AKP.

Ακόμη και μεταξύ εκείνων που είναι πιθανό να παραμείνουν πιστοί στο κυβερνών κόμμα και στον Ερντογάν, υπάρχει βαθειά απογοήτευση, σύμφωνα με τους FT. "Πολλή από αυτή την απογοήτευση επικεντρώνοεται στον ισχυρό γαμπρό του κ. Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαγιάκ, ο οποίος είναι επίσημα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, αλλά είναι επίσης ένας από τους πλησιέστερους εμπιστευτικούς συμβούλους του προέδρου", ανέφερε η εφημερίδα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR