World

«Πόλεμος» ανάμεσα σε Τραμπ & Ερντογάν: «Θα κάνω την Αγιά Σοφιά Τζαμί αφού αναγνωρίζεις το Γκολάν» - Εκτός ελέγχου ο «Σουλτάνος»

Δε...χαμπαριάζει ούτε από την UNESCO o Τούρκος πρόεδρος και τη γενική κατακραυγή στην απόφασή του να κάνει την Αγία Σοφία ισλαμικό τέμενος ξανά. Νωρίτερα η UNESCO είχε τοποθετηθεί στο θέμα και είχε ξεκαθαρίσει ότι η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς και ως εκ τούτου δε γίνεται να αλλάξει η λειτουργία του από μουσείο σε τζαμί.

Επομένως, η αλλαγή του καθεστώτος, που διέπει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, από ναό-μουσείο σε τέμενος θα είναι ένα είδος απάντησης στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των υψιπέδων του Γκολάν, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Τραπεζούντα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

«Μπορούμε να κάνουμε ελεύθερη την είσοδο στην Αγία Σοφία, αλλά μπορούμε να μη κάνουμε μόνο αυτό. Μετά τις (δημοτικές) εκλογές θα επαναφέρουμε το πραγματικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Τι σημαίνει αυτό; Θα αλλάξουμε το στάτους από μουσείο σε τέμενος. Αυτή την στιγμή ο Τράμπ ανακοινώνει ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα (του Ισραήλ). Έτσι δεν είναι; Παραχωρεί τα υψίπεδα του Γκολάν στον κατακτητή. Θα πάρετε την απάντηση από την Τουρκία», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Anadolu, κατά την ομιλία του στην Τραπεζούντα.

Στις 24 Μαρτίου ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει το καθεστώς που διέπει την Αγία Σοφία , ώστε ο κόσμος να μπορεί να την επισκέπτεται δωρεάν. ¨Όπως είχε δηλώσει « οι τουρίστες όλων των δογμάτων σήμερα μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν το Μπλε τζαμί που βρίσκεται δίπλα», γι' αυτόν τον λόγο «μπορούμε να ενεργήσουμε αναλόγως και με την Αγία Σοφία».

Η UNESCO «κλείνει το στόμα» του Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά

Όπως επισημαίνει πηγή που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ, μία τέτοια απόφαση πρέπει να έχει την έγκριση του διεθνούς οργανισμού, δηλαδή της διεθνούς «ομπρέλας» προστασίας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

«Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αν μια χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και επιθυμεί να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή», αναφέρει η πηγή της UNESCO.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την επίκληση φανατικών μουσουλμάνων για κατάργηση του εισιτηρίου προκειμένου να μπαίνουν στην Αγία Σοφία για να προσευχηθούν είπε ότι «μετά τις εκλογές η είσοδος στην Αγία Σοφία θα είναι δωρεάν. Μπορούμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία προς τους επισκέπτες όχι ως μουσείο αλλά ως τζαμί».

«Δεν είναι μία παράλογη πρόταση, μπορεί να γίνει, γιατί όχι; Εύκολα μπορεί να γίνει. Μόνο που αντί για «μουσείο» θα την ονομάσουμε «Τζαμί Αγία Σοφία». Όπως έρχονται οι τουρίστες στο Μπλε Τζαμί και δεν πληρώνουν, το ίδιο και στο Σουλεϊμάνιγε ή στο τζαμί Φατίχ, το ίδιο μπορεί να γίνει και στην Αγία Σοφία.

Θα βγει από το καθεστώς του μουσείου. Εξάλλου γνωρίζετε ότι το καθεστώς αυτό δόθηκε πολύ μετά. Αυτό ήταν μία νοοτροπία του κεμαλικού κόμματος και αυτή τη νοοτροπία εμείς θα την αλλάξουμε», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR