World

Τουρκία: Το πραγματικό υπερόπλο του Ερντογάν

Η γεωπολιτική θέση που έχει κάθε χώρα και φυσικά και η Τουρκία είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Η ισχύς των όπλων και η ισχύς της διπλωματίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν και το ΑΚΡ για πολλούς και διαφορετικούς λόγους έδωσε ιδιαίτερο βάρος και στα δύο. Όμως όπως προκύπτει από την προσεκτική προσέγγιση της πολιτικής που ακολούθησε και ανέπτυξε τα τελευταία 20 χρόνια που είναι στην εξουσία μπορεί κανείς να διακρίνει πόσο σημαντικό ρόλο έδωσε στην διείσδυση σε όλες τις γωνιές του κόσμου με την soft power του ισλαμικού στοιχείου… Πως; Αναπτύσσοντας με γεωμετρική πρόοδο την ίδρυση θρησκευτικών και όχι μόνο σχολείων σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Από τις κουρδικές περιοχές στην Τουρκία έως τα Βαλκάνια, κι από τις εσχατιές της Ασίας έως την Αφρική και την Αμερική, ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είχε εξαπλωθεί από την κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν και τώρα μετά την ρήξη στις σχέσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν, τα διεκδικεί η τουρκική πολιτεία με λυσσαλέο τρόπο από τις τοπικές κυβερνήσεις.

Με όπλο τις υποτροφίες
Για να έχουμε μια εικόνα του μεγέθους της διείσδυσης με κύριο μοχλό την εκπαίδευση, μπορούμε να δούμε την περίπτωση της πΓΔΜ. Στα Σκόπια η Τουρκία είχε ιδρύσει τα πρώτα ιδιωτικά σχολεία . Εκεί φοιτούσαν τα παιδιά της αστικής τάξης της χώρας. Στην συνέχεια ιδρύθηκε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο αλλά μέσα από το δίκτυο των υποτροφιών, οι καλύτεροι μαθητές φοιτούσαν στα Πανεπιστήμια της Τουρκίας, αποκτώντας πλήρη… τουρκική παιδεία και πολιτιστική κουλτούρα.

Στην συνέχεια μέσα από το πολυδαίδαλο σύστημα μη κυβερνητικών οργανώσεων δίνονταν περίπου 700 υποτροφίες σε παιδιά οικογενειών που δεν είχαν οικονομικές δυνατότητες.

500.000 υποτροφίες
Τώρα πλέον η Τουρκία περνά σε ένα καινούργιο στάδιο. Όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Ανώτερης Εκπαίδευσης της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι στόχος πλέον της Άγκυρας είναι να ξεπεράσει τις 500.000 υποτροφίες σε φοιτητές από χώρες όπως Ινδία, η «Μακεδονία», κλπ.

Μέχρι τώρα κάθε δρόνο δίνονται μόνο από το ίδρυμα αυτό 5.000 υποτροφίες τον χρόνο με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο να φοιτούν στα τουρκικά πανεπιστήμια πάνω από 150.000 φοιτητές από άλλες χώρες.

Η Noushad MK από το Νέο Δελχί, ο Faiz bin Ali από την Μαλαισία, ο Mushin Kurtis από την ΠΓΔΜ, μόνο με θετικά λόγια μιλάνε την Τουρκία στο πρακτορείο Anadolu που φιλοξενεί το ρεπορτάζ και καλούν όλοι μαζί κι άλλους φοιτητές να μάθουν την τουρκική γλώσσα

ieidiseis.gr

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR