World

Γερμανικό «σωσίβιο» για την οικονομία της Τουρκίας: Επενδύσεις δισεκατομμυρίων από τη Siemens - Έντονες αντιδράσεις για την επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση για την τουρκική οικονομία και κατ' επέκταση για την πορεία της τουρκικής κυβέρνησης. Έχει αποδειχθεί ιστορικά πως η Τουρκία σε δύσκολες καταστάσεις στρέφεται στην Γερμανία για βοήθεια. 

Τώρα ο Ερντογάν αναζητά ξανά γερμανικό σωσίβιο και φαίνεται ότι το Βερολίνο του ρίχνει ένα: η Siemens είναι έτοιμη να επενδύσει 35 δισ. ευρώ στην Τουρκία!

Για άλλη μια φορά ο Ερντογάν βρίσκει καταφύγιο στα φιλοτουρκικά αισθήματα των Γερμανών κυβερνητικών και της προσωπικώς της Μέρκελ, πρόσωπα τα οποία πάμπολλες φορές έχουν στηρίξει την Τουρκία στον οικονομικό τομέα.

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν πρόκειται να ταξιδέψει στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας, γεγονός που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας, αλλά και στην Κουρδική μειονότητα, η οποία πρόκειται να οργανώσει διαδηλώσεις κατά του Σουλτάνου.

Σε μία συγκυρία οξείας κρίσης στην τουρκική οικονομία, ο Ερντογάν περιμένει «μέτρα» για τις ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Με 7.500 γερμανικές επιχειρήσεις παρούσες στην Τουρκία, το Βερολίνο αποτελεί αναπόφευκτο εταίρο.

Ο όμιλος Siemens φλερτάρει ένα γιγάντιο κατασκευαστικό έργο σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το militaire.gr.

Δεν πρέπει βεβαίως να ξεχνάμε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε το 2017 τις «ναζιστικές πρακτικές» της γερμανικής κυβέρνησης. Ενάμισι χρόνο μετά, ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκινά στο Βερολίνο επίσημη επίσκεψη συμφιλίωσης των δύο χωρών, παρά τις διαμαρτυρίες.

«Ο πρώτος στόχος της επίσκεψης αυτής είναι να τεθεί οριστικά τέλος στην περίοδο των εντάσεων που πέρασαν οι διμερείς μας σχέσεις τα τελευταία χρόνια», δήλωσε την Κυριακή ο Ερντογάν πριν αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη, από όπου θα πετάξει για το Βερολίνο αύριο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει επίσης ότι η Γερμανία, όπου ζουν περί τα 3 εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής ή υπηκοότητας, να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» σε πολλά κρίσιμης σημασίας θέματα, όπως η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή η εξαίρεση των Τούρκων πολιτών από την απαίτηση βίζας.

Το συριακό θέμα θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν υποδεχθεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και θέλουν να αποφύγουν νέες προσφυγικές ροές.

Άλλη επιδίωξη του Ερντογάν: η Γερμανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει με περισσότερη αποτελεσματικότητα το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), τρομοκρατική οργάνωση σύμφωνα με την Άγκυρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Το Βερολίνο και η Άγκυρα περνούν ένα είδος «μήνα του μέλιτος», σύμφωνα με τον Κριστιάν Μπράκελ, ειδικό σε θέματα Τουρκίας στο Ίδρυμα Heinrich Boll. «Ωστόσο, η κατάσταση στην Τουρκία δεν έχει βελτιωθεί. Αντιθέτως».

Η μεγαλοπρεπής υποδοχή στο Βερολίνο του Ερντογάν που κατηγορείται για αυταρχική εκτροπή, προκαλεί επίσης διαμαρτυρίες στην Γερμανία.

Αφού χαρακτήρισε τους Γερμανούς «φασίστες» διότι αρνήθηκαν την διεξαγωγή προεκλογικών συγκεντρώσεων για τις εκλογές του 2017 στην Τουρκία, θέλει «να είναι και πάλι φίλος» τώρα που η τουρκική οικονομία καταρρέει, γράφει η Bild.

Για τον γερμανο-τούρκο δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτή της Die Welt που κρατήθηκε επί περισσότερο από έναν χρόνο στην Τουρκία, η Γερμανία «προδίδει όλους όσοι πιστεύουν σε μία ελεύθερη, δημοκρατική και κοσμική κοινωνία».

Σε ένδειξη της δυσαρέσκειας που προκαλεί η επίσκεψη, πολιτικές προσωπικότητες δεν θα παρευρεθούν στο επίσημο δείπνο που θα δοθεί προς τιμήν του Ερντογάν στην έδρα της γερμανικής προεδρίας. Και η Άγγελα Μέρκελ δεν θα είναι επίσης παρούσα ενώ η καγκελαρία δεν διευκρίνισε τον λόγο αυτής της απουσίας.

Διαδηλώσεις θα οργανωθούν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στην Γερμανία. Αντιφρονούντες, κυρίως Κούρδοι, θα διαδηλώσουν στο Βερολίνο, ενώ μία ακόμη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στον Κολωνία.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR