World

Πελάτες μου! 1 δις δολάρια όπλα έχει πουλήσει η Βρετανία στους Τούρκους-Υποδοχή...σουλτάνου στον Ερντογάν!

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Η Theresa May πρόκειται να στρώσει κόκκινο χαλί για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η Βρετανία έχει πουλήσει όπλα άνω του 1 δισεκατομμύριου δολαρίων στην Άγκυρα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 μέχρι σήμερα!

Η Τουρκία παραμένει μια «αγορά προτεραιότητας» για τα βρετανικά όπλα, παρά τις ανησυχίες των ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των φορέων της ΕΕ για τη διάβρωση του κράτους δικαίου.

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τη βασίλισσα και την πρωθυπουργό κατά την τριήμερη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρχής γενομένης από την Κυριακή. Κι αυτό καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προωθεί μέσω και του Brexit και την ενίσχυση του εμπορίου με την Άγκυρα, αλλά βέβαια και εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας του Τούρκου ηγέτη.

Οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος περιλαμβάνουν συμφωνία ύψους 667 εκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτικά ηλεκτρονικά δεδομένα, τεθωρακισμένα οχήματα, μικρά όπλα, πυρομαχικά, πυραύλους, αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Περιλαμβάνει επίσης συμφωνία ύψους 135 εκατομμυρίων δολαρίων για την BAE Systems για την εκπλήρωση του σχεδίου του Ερντογάν για την κατασκευή ενός τουρκικού πυροσβεστικού αεροσκάφους.

Η συμφωνία υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2017 υπό μια «ανοικτή άδεια» για να διευκολυνθεί η μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας και οι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου επιθυμούν τώρα να επεκτείνουν τη συμφωνία πιέζοντας τη Rolls-Royce.

Ο βουλευτής Loyd Russell-Moyle, ο οποίος πρόσφατα ταξίδεψε στη βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία εμπλέκεται σε επιχειρήσεις κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής , δήλωσε : "Ο αριθμός 10 της Downing Street υπό την Theresa May έχει γίνει μια περιστρεφόμενη πόρτα για τους μεγαλύτερους τυράννους στον κόσμο, οι οποίοι είναι και οι μεγαλύτεροι πελάτες μας για όπλα".

Ο Russell-Moyle υποστήριξε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι τα όπλα που κατασκευάστηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στη βόρεια Συρία. Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν μπορεί κατηγορηματικά να δηλώσει ότι τα όπλα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν χρησιμοποιούνται σε τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρίν.

Ο Ερντογάν ως παγκόσμιος πολιτικός;

Ο Andrew Smith, διευθυντής της εκστρατείας κατά της εμπορίας όπλων, ο οποίος συνέταξε έκθεση με στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις όπλων, πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την επίσκεψη στο Λονδίνο για να «προβάλει μια εικόνα του εαυτού του ως παγκόσμιου πολιτικού και όχι ως τυράννου».

Ο Σμιθ δήλωσε συγκεκριμένα: "Υποστηρίζοντας τις τουρκικές δυνάμεις, η κυβέρνηση καθίσταται συνυπεύθυνη στις καταχρήσεις που εκτελούνται. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνει η Theresa May και η βασίλισσα είναι να του δώσουν τη νομιμότητα και την έγκριση μιας τέτοιας επίσκεψης υψηλού προφίλ".

Οι διπλωμάτες του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρουν ότι η Άγκυρα είναι βασικός εταίρος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς και στα ζητήματα των προσφύγων, δεδομένων των στρατηγικών της συνόρων με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.

Η Kate Allen, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ζήτησε μια πιο σθεναρή προσέγγιση των πολιτικών της Τουρκίας.

"Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ευκαιρία για την Theresa May να δείξει στον πρόεδρο ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια ακμάζουσα κοινωνία των πολιτών στην Τουρκία αποτελούν προτεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου", ανέφερε.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, μια εθνική καταστολή στην Τουρκία έχει οδηγήσει σε μαζικές συλλήψεις και την «σχεδόν καταστροφή» του νομικού συστήματος της Τουρκίας.

Σημείωσε επίσης ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από πραξικόπημα είχε ανανεωθεί επτά φορές και ότι περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα απομακρύνθηκαν αυθαίρετα.

Η έκθεση ανέφερε ότι δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλοι έχουν συλληφθεί, διωχθεί και τους έχουν επιβληθεί ποινές φυλάκισης.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR