World

Ευρωπαϊκοί «κανονιοβολισμοί» κατά Τουρκίας - «Τάπα» Γιούνκερ σε Ερντογάν για τους στρατιωτικούς μας - Συνεχίζεται ο «υβριδικός πόλεμος» της Αγκυρας

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα.

Τόνισε ότι: «Το λέμε ξεκάθαρα, η Ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν έχει το δικαίωμα με μονόπλευρες ενέργειες να πραγματοποιήσει γεώτρηση φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και στην ΑΟΖ της βόρειας Κύπρου, αυτό δεν μπορεί να τεθεί ως θέμα. Προσπαθούν να μας φέρουν αντιμέτωπους με την Ιταλία και με την Γαλλία, κάνοντας συμφωνίες με Ιταλικές και Γαλλικές εταιρίες».

Χαστούκι Γιούνκερ σε Ερντογάν

Nέο, ηχηρό χαστούκι της ΕΕ κατά του Ρ. Τ. Ερντογάν. «Γελοίο» χαρακτήρισε ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ τον τουρκικό ισχυρισμό ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί αποτελούν απειλή για τη γείτονα. Τη θέση αυτή πήρε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε σχετικές παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντ. Ταγιάνι δήλωσε πως συμφωνεί με τον κ. Γιούνκερ.

Μπορεί ναι μεν ο Ερντογάν να είναι ανεξέλεγχτος, όμως ο συμβολισμός και μόνο είναι ισχυρός.

Αναλυτικά, ο κ. Γιούνκερ πήρε θέση και επανέλαβε όσα είχε πει και στη Βάρνα παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν και υπενθύμισε ότι είχε ζητηθεί από τότε η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών πριν το ορθόδοξο ελληνικό Πάσχα. Επί λέξει, «όσον αφορά το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, αξιωματικό και υπαξιωματικό, που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, τα είπα αυτά και στη Βάρνα, παρουσία του Προέδρου Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου. Είπα ότι δεν θα το δεχτούμε, και είπαμε ότι πριν από το ορθόδοξο Πάσχα θέλαμε να απελευθερωθούν αυτοί οι άνθρωποι.

Είναι γελοίο να λέμε ότι δυο Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι έκαναν ένα λάθος στα σύνορα, απείλησαν την Τουρκία. Είναι γελοίο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τη συζήτηση έκλεισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, που είπε: «Ευχαριστώ κ. πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όσον αφορά τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, συμφωνώ με την άποψή σας».

Οι απαντήσεις αυτές δόθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των Συμπερασμάτων της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (22 και 23 Μαρτίου 2018), από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου οι Έλληνες ευρωβουλευτές (Παπαδημούλης, Μαριάς) έθιξαν -μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, την Τρίτη- εκ νέου το θέμα την παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο Δ. Παπαδημούλης απευθυνόμενος στον κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι το ορθόδοξο Πάσχα πέρασε δίχως να έχουν απελευθερωθεί οι δύο Έλληνες αξιωματικοί. Τόνισε επίσης ότι οι ευρωβουλευτές πρόκειται να ψηφίσουν ομόφωνα την Πέμπτη ζητώντας από τη κυβέρνηση Ερντογάν την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών οι οποίοι φύλαγαν τα ευρωτουρκικά σύνορα.

Και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνέχισε: «Ζητούμε από σας, όχι απλώς θετικές δηλώσεις, αλλά πιέσεις, πρωτοβουλίες και μέτρα, έτσι ώστε οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, που υπερασπίζονται την Ευρωπαϊκή πολιτική και τα Ευρωπαϊκά σύνορα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους, το ελληνικό στράτευμα και τις οικογένειές τους. Δεν το ζητά αυτό μόνο η Ελλάδα, το ζητά ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό πρέπει να το δείξετε εσείς, κ. Τουσκ και κ. Γιούνκερ, με κλιμάκωση των πιέσεων».

Ο Ν. Μαριάς ξεκινώντας με τη διαπίστωση ότι οι εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα επί του πρακτέου, ρώτησε ποια πρακτικά μέτρα και ποιες κυρώσεις πρόκειται να παρθούν. «Πρέπει να γίνει διακοπή των διαπραγματεύσεων, πρέπει να γίνει πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, πρέπει να γίνει εμπάργκο στα αγροτικά τουρκικά προϊόντα που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. […] Ναι κ. Γιούνκερ, αυτό πρέπει να κάνετε. Δεν μπορεί να χαϊδεύετε τη Τουρκία», είπε καταλήγοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν καταλαβαίνει από λόγια.

Ανοίγει τη στρόφιγγα στον Έβρο ο Ερντογάν

Εκεί που «πονάει» φαίνεται να... χτυπάει την Ελλάδα ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Associated Press, έχει δεκαπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω Έβρου. Τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι έλεγχοι που γίνονται από τις τουρκικές αρχές είναι σχεδόν ανύπαρκτοι! 

Κάποτε, ο Τουργκούτ Οζάλ, είχε κάνει έναν «πρόλογο» για τις υβριδικές απειλές της Τουρκίας λέγοντας «δε χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με την Ελλάδα, αρκεί να αφήσουμε μετανάστες να περάσουν τα ελληνικά σύνορα». Σήμερα, το προσφυγικό ζήτημα που αφορά την Ελλάδα και την Ε.Ε, χρησιμοποιείται από την Άγκυρα ως υβριδικό «όπλο».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις χθες Τρίτη, μέχρι το μεσημέρι, πέρασαν τα σύνορα 250 άτομα. Μάλιστα στα στοιχεία αυτά δεν καταγράφονται όλοι όσοι περνούν τα σύνορα, καθώς πολλοί προωθούνται προς Θεσσαλονίκη. Με βάση τα ίδια στοιχεία την περασμένη Δευτέρα από τον Έβρο πέρασαν 400 άτομα και έτσι είναι περισσότεροι από 1.000 οι μετανάστες που διέσχισαν το ποτάμι μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες.

Σύμφωνα με το Associated Press, ενώ πέρυσι τον Μάρτιο πέρασαν τα σύνορα από τον Έβρο 256 άτομα, φέτος τον ίδιο μήνα ο αριθμός έφθασε τους 1.658 μετανάστες και πρόσφυγες. Μάλιστα, τον Απρίλιο οι διελεύσεις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 2.000.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι από την πλευρά της Τουρκίας όπως σε κάθε άλλη περίπτωση οι έλεγχοι είναι έως ανύπαρκτοι και περιορίζονται μόνο σε άτομα που θεωρούνται εχθροί του καθεστώτος Ερντογάν.

Χθες, άλλωστε, ο υπουργός μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, παραδέχτηκε ότι υπάρχει ανησυχητική αύξηση των προσφυγικών ροών το 2018 και ειδικότερα τις τελευταίες εβδομάδες που η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Όπως είπε «το 2018 υπάρχει μια θα έλεγα αντιστροφή της κατάστασης - δεν έχει να κάνει με το 2015 - αλλά το πρώτο τρίμηνο στα νησιά είχαμε αύξηση 33% σε σχέση με το 2017, ενώ ειδικά από τον Απρίλιο είχαμε ακόμα μεγαλύτερες ροές της τάξης των 150-200 ατόμων την ημέρα».

Γιατί επιλέγουν τον Έβρο

Γιατί όμως οι διακινητές προσφύγων επιλέγουν τον Έβρο; Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η περιοχή του ποταμιού δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, επομένως οι περιπολίες της Frontex είναι πολύ πιο αραιές, έως και ανύπαρκτες, όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές με γνώση της περιοχής και των ιδιαιτεροτήτων της.

Ταυτόχρονα, η διέλευση από τον ποταμό είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με το Αιγαίο. Παρουσιάζει πολύ μικρότερη επικινδυνότητα, γιατί σε μερικά σημεία το ποτάμι είναι πάρα πολύ στενό. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν και τα νερά είναι λιγότερο ορμητικά, «σε ένα λεπτό μπορείς να περάσεις κόσμο με μια βάρκα», όπως ανέφερε η ίδια πηγή.

Από την άλλη, τον χειμώνα τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα για τους πρόσφυγες, καθώς η ορμητική ροή του ποταμιού πολλές φορές ανέτρεψε βάρκες, σκοτώνοντας δεκάδες άτομα που προσπαθούσαν να φτάσουν σε ελληνικό έδαφος. Σε αρκετές περιπτώσεις, η τύχη προσφύγων και μεταναστών που αγνοούνται από τον Μάρτιο ή και νωρίτερα, παραμένει άγνωστη.

Το έργο των διακινητών διευκολύνει και το οδικό δίκτυο του νομού, καθώς κοντά στον ποταμό βρίσκεται η παλαιά εθνική οδός Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου. Με άλλα λόγια, ένας διακινητής μπορεί πολύ εύκολα να «στοιβάξει» πρόσφυγες και μετανάστες σε ένα αυτοκίνητο και να φτάσει μέσα σε μερικές ώρες στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα χωρίς να γίνει αντιληπτός από τα μπλόκα της αστυνομίας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR