World

Διεθνή συνωμοσία “βλέπει” ο Ερντογάν πίσω από τη “βουτιά” της τουρκικής λίρας

Στους ξένους επενδυτές επιτέθηκε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να γονατίσει τη χώρα χρησιμοποιώντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, και απέδωσε την “βουτιά” της τουρκικής λίρας σε διεθνή συνωμοσία.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν καθώς η λίρα έπαιρνε μικρή ανάσα μετά την συνεχόμενη πτώση και τα αλλεπάλληλα χαμηλά ρεκόρ στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Τόσο ο Σουλτάνος όσο και οι υπουργοί απέδωσαν την πτώση σε οικονομική επίθεση από ξένες δυνάμεις.

Η λίρα έχει χάσει 8% από τις αρχές του έτους έναντι του δολαρίου, μία από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών- αντικατοπτρίζοντας την διάσταση μεταξύ του Τούρκου προέδρου και των διεθνών επενδυτών για την νομισματική πολιτική.

Η λίρα έκανε πράξεις στα 4,1152 δολάρια, μετά το χαμηλό ρεκόρ των 4,1944 δολαρίων την Τετάρτη και στα 5,0822 ευρώ μετά το ρεκόρ των 5,1914 ευρώ την Τετάρτη.

Ο Ερντογάν, λαϊκιστής στα οικονομικά και αυτοαποκαλούμενος "εχθρός των επιτοκίων", θέλει μείωση του κόστους δανεισμού παρά τον διψήφιο πληθωρισμό, όπως επισημαίνει το Reuters.

"Μην ανησυχείτε, η Τουρκία συνεχίζει την πορεία της με αποφασιστικά βήματα, κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει πειθαρχία βάσει των συναλλαγματικών ισοτιμιών", είπε μιλώντας στην Άγκυρα. "Η αύξηση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν έχει λογική", πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η πτώση της λίρας αντικατοπτρίζει την εδραίωση του υψηλού πληθωρισμού αλλά και την μισθολογική αύξηση αλλά και την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων για την αναχαίτιση της υποχώρησης του νομίσματος.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR