Έφτασε στην Άγκυρα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν εν όψει των επαφών που θα έχει με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και εν όψει της τριμερούς, στην οποία θα λάβει μέρος και ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί, με αντικείμενο τη Συρία.
Οι κ.κ. Ερντογάν και Πούτιν θα παραστούν εξάλλου στην επίσημη τελετή θεμελίωσης του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού.
Η συνάντηση έχει μεγάλη σημασία αφού γίνεται σε ένα περιβάλον το οποίο είναι εκρηκτικό. Τόσο οι σχέσεις του Πούτιν με την Δύση όσο και του Ερντογάν είναι στο χειρότερο σημείο τους. Οι δυο άνδρες θα σταθούν μπροστά σε μια οθόνη από την Αγκυρα και κοιτάζοντας κοιτάζοντας προς την Δύση θα βάλουν με τηλεδιάσκεψη τα θεμέλια σε έναν πυρηνικό σταθμό, αυτόν του Ακουγιου.
Επίσης η πώληση των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία , όπως και ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας θα είναι θέματα τα οποία θα συζητηθούν μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ο Γούρι Ουσακόφ, σύμβουλος του κ. Πούτιν, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα δήλωσε χθες η Ρωσία θα καταβάλλει όλες τις προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των S-400 στην Τουρκία έως το 2020.
Η δήλωση αυτή διαψεύδει τις ελπίδες των Αμερικανών, οι οποίοι ελπίζουν πιστεύουν ακόμα και σήμερα ότι ο κ. Ερντογάν θα ακυρώσει τη συμφωνία αγοράς των ρωσικών πυραύλων και θα δεχθεί την αμερικανική προσφορά για τους Πάτριοτς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συζητήσεις με τους Τούρκους για το ζήματα αυτό. Ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου είπε επίσης ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία πριν τις 30 Δεκεμβρίου του 2019. Η
Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας θα θέσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον κ. Ερντογάν. Ο κ. Πούτιν είναι ο μόνος άνθρωπος, που θα μπορούσε να επηρεάσει τον πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς και τον ακούει, και τον έχει ανάγκη αυτή τη δεδομένη στιγμή, κατά την οποία έχει πολλά ανοικτά θέματα, κυρίως με τους Αμερικανούς.
Η Αθήνα ήρθε σε επαφή με τη Μόσχα για το θέμα των στρατιωτικών, αλλά δεν έγινε γνωστή η απάντηση των Ρώσων. Επίσης, επαφή είχε και ο πρόεδρος της Κυπριακή Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διατηρεί καλή σχέση συνεργασίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Δεν έγινε γνωστό αν ο κ. Αναστασιάδης συνομίλησε με τον ίδιο τον κ. Πούτιν, αλλά η Λευκωσία, όπως και η Αθήνα είχαν σίγουρα επαφή με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον Γιούρι Ουσακόφ , ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει ξεχωριστές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκία, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σήμερα.
Σ’ αυτές θα συζητηθούν η κατάσταση στη Συρία, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και το ζήτημα των εισαγωγών τουρκική ντομάτας. Ο Ουσακόφ υπενθύμισε ότι πέρυσι η Ρωσία ήρε τους περιορισμούς στις εισαγωγές μιας σειράς τουρκικών αγροτικών προϊόντων με αποτέλεσμα οι τουρκικές εξαγωγές να αυξηθούν κατά 1,6 φορές φθάνοντας σε αξία το 1 δις δολάρια.
Και νέα Ισραηλινά πυρά κατά Ερντογάν:
Άρθρο πραγματικός κεραυνός για το καθεστώς Ερντογάν από τον Kenneth R. Timmerman στο thejewishvoice.com λέει τα πράγματα με τ΄ όνομά τους, θέτει τις ΗΠΑ προ των τεράστιων ευθυνών τους για τον τρόπο που “χαϊδεύουν” την Τουρκία και ζητά άμεσες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας! Λέει όλα τα αυτονόητα που θα ΄πρεπε να ΄χουν γίνει χθες εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν, το οποίο με βάση όσα έχουμε ζήσει στο παρελθόν θα πρέπει να κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, όπως αναφέρει το militaire.gr
Μιλάμε για ένα site που εκφράζει τις θέσεις των Ισραηλινών, άρα μόνο τυχαίο δεν είναι το άρθρο.
Όπως υποστήριξα πριν από δύο μήνες, η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό σταμάτησε να συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ήρθε η ώρα η διοίκηση του Τραμπ να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός και να πάρει σκληρή θέση κατά της Τουρκίας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική κατευνασμού που υποστηρίχθηκε από τον απερχόμενο σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Χ.Μακμάστερ και τον πρώην ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον Rex , απέτυχε παταγωδώς.
Ο Ερντογάν απειλεί σήμερα να εξαπολύσει τους Ισλαμιστές συμμάχους του στα υπόλοιπα οχυρά του YPG στα ανατολικά, στο Μανμπίτζ, ακόμη και στα σύνορα με το Ιράκ για να επιτεθεί στους Κούρδους που θεωρεί συμμάχους του PKK.
Ο στρατηγός Μάτις αναγνώρισε ότι η αιματηρή εμμονή του Ερντογάν για τους Κούρδους προκάλεσε καθυστέρηση στις επιχειρήσεις του δυτικού συνασπισμού ενάντια στο ISIS στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ιράκ, ενώ παράλληλα συνέχισε να αποκαλεί την Τουρκία ως «σύμμαχο του ΝΑΤΟ» και μίλησε θετικά για ” ανοικτό διάλογο “με την Τουρκία.
Θα έλεγα ότι αυτό το σουρεαλιστικό σκηνικό είναι αξιολύπητο και τραγικό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στέκονται στους συμμάχους μας. Σε αυτή τη μάχη, δεν υπάρχει αμφιβολία ποιοι είναι: οι Κούρδοι, όχι η Τουρκία. Οι Κούρδοι έχτισαν μια κοσμική, πλουραλιστική, δημοκρατική κυβέρνηση στη βόρεια Συρία, ενώ η Τουρκία μετατράπηκε σε μια ισλαμική αυτοκρατορία που συγκρίνεται όλο και περισσότερο με την οθωμανική αυτοκρατορία.
Η κυβέρνηση Τράμπ έχει πολύ μεγάλη δύναμη που μπορεί να ασκήσει εναντίον της Τουρκίας .
Κατ ‘αρχάς, μπορούμε να αυξήσουμε την στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το YPG και να χαράξουμε σαφείς κόκκινες γραμμές τις οποίες αν η Τουρκία ή οι ισλαμιστές συμμαχοί της περάσουν τότε αυτό θα σημαίνει άμεση αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
…Στη συνέχεια, μπορούμε να επιταχύνουμε την αποδέσμευση των ΗΠΑ από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην ανατολική Τουρκία, όπως έχει ήδη κάνει η Γερμανία. Αυτή είναι η αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ την οποία η Τουρκία αρνήθηκε να παραχωρήσει στον πρώτο πόλεμο κατά του Σαντάμ Χουσεΐν το 1991 και ξανά το 2003 και πάλι πιο πρόσφατα για τις επιχειρήσεις κατά του ISIS.
Αυτή είναι η βάση όπου οι αξιωματούχοι του Ερντογάν πολιόρκισαν το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του Αυγούστου του 2016, αντιμετωπίζοντας τους συμμάχους του ΝΑΤΟ (εμάς!) ως εχθρική, κατοχική δύναμη.
Από καιρό υποστήριξα ότι πρέπει να αποσυρθούμε από τον Ιντσιρλίκ και να μεταφέρουμε τις δραστηριότητές μας στο Ερμπίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν. Το Debka.com του Ισραήλ πιστεύει ότι μια τέτοια κίνηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Ακολούθως, οι ΗΠΑ πρέπει να πάνε στο ΝΑΤΟ για να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για παραβίαση της Συνθήκης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, για τη διενέργεια επιθετικών επιχειρήσεων πέρα από τα σύνορά της, χωρίς την έγκριση του ΝΑΤΟ και χωρίς να έχουν δεχτεί καμία επίθεση.
Εάν η Τουρκία δεν αποσυρθεί από τη Συρία και δεν σταματήσει να απειλεί το Ιράκ εντός δέκα ημερών, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επιβάλει σειρά αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ξεκινώντας με την αναστολή όλων των στρατιωτικών συνεργασιών και στρατιωτικών πωλήσεων στην Τουρκία.
Αν η Τουρκία εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναστείλει την ιδιότητα της χώρας μέλους στην Τουρκία μέχρι να το κάνει.
Αφού τεθούν σε ισχύ οι εν λόγω κυρώσεις στο ΝΑΤΟ και αν η Τουρκία παραμείνει προκλητική, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιδιώξουν κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη εναντίον του τραπεζικού και αμυντικού τομέα της Τουρκίας.
Οι Η.Π.Α. μπορούν επίσης να επιβάλλουν μονομερώς κυρώσεις στην Τουρκία ως για το ξέπλυμα χρημάτων, με βάση την πρόσφατη καταδίκη των αξιωματούχων της τουρκικής τράπεζας στη Νέα Υόρκη για το ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό του Ιράν.
Ωστόσο, πιο αποτελεσματικό θα ήταν οι ΗΠΑ να αποχαρακτηρίσουν τις πληροφορίες που περιγράφουν λεπτομερώς τη διαφθορά της οικογένειας Ερντογάν, έρευνα που αποδείχτηκε τόσο ενοχλητική για τον Ερντογάν ώστε ξεκίνησε μια ευρεία επιχείρηση καταστολής εναντίον δικαστών, αστυνομικών και ανακριτών τον Δεκέμβριο του 2013 για να κλείσει την υπόθεση .
Οι Η.Π.Α. θα μπορούσαν επίσης να απελευθερώσουν πληροφορίες σχετικά με το ρόλο του γιου του Ερντογάν ως “αγωγού” για τις πωλήσεις πετρελαίου στο ISIS και για τη κόρη του Ερντογάν σ΄ ότι αφορά στη δημιουργία νοσοκομείων στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία για τη θεραπεία τραυματιών του ISIS.
Με απλά λόγια: το ISIS δεν θα υπήρχε και ποτέ δεν θα είχε γίνει τόσο ισχυρό όσο έγινε, χωρίς την ενεργό βοήθεια του τούρκου προέδρου και της οικογένειάς του.
Η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και επιδιώκει ενεργά την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Με συνδυασμένη πίεση από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τη Σαουδική Αραβία και άλλους συμμάχους, η Τουρκία μπορεί να πιεστεί για να αλλάξει τη συμπεριφορά της ή να αντιμετωπίσει τη πιθανότητα οικονομικής κατάρρευσης”.
Δείτε εικόνες και βίντεο από την άφιξη Πούτιν
https://www.youtube.com/watch?v=ppJ3HXGuRBk