World

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Τουρκία αδειάζει ΝΑΤΟ - Στηρίζει Μόσχα για Σκριπάλ: Δεν θα λάβει μέτρα κατά της Ρωσίας - Αναταράξεις στη Συμμαχία

Eντονες αναταράξεις στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία δεν θα λάβει μέτρα εναντίον της Ρωσίας, την οποία η Βρετανία κατηγορεί για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, «βάσει μια εικασίας», δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ απέλασαν αυτή την εβδομάδα πολλούς Ρώσους διπλωμάτες ως αντίποινα για την επίθεση αυτή.

«Δεν σκοπεύουμε να λάβουμε αντίστοιχα μέτρα απλώς και μόνο επειδή κάποιες χώρες πήραν μέτρα βάσει μιας εικασίας», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως έγραψαν σήμερα οι εφημερίδες Hurriyet και Yeni Safak.

«Δεν τίθεται θέμα να αντιδράσουμε όπως εκείνοι», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από τη Βουλγαρία.

Η Τουρκία, η οποία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, έχει παραμείνει σχετικά σιωπηλή αναφορικά με την υπόθεση αυτή η οποία οδήγησε το Λονδίνο και τους συμμάχους του να αντιδράσουν με πρωτοφανή τρόπο, ενωμένοι απέναντι στη Μόσχα.

Ο Σκριπάλ, ένας Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας που ζούσε στη Βρετανία, και η κόρη του Γιούλια δηλητηριάστηκαν με έναν νευροτοξικό παράγοντα στις 4 Μαρτίου στην πόλη Σάλσμπερι της Βρετανίας.

Τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας «καταδίκασε» την επίθεση, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τη Μόσχα. Λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ είχε διευκρινίσει ότι η Άγκυρα «δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει καμία απόφαση κατά της Ρωσίας».

Το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι θα αντιδράσει στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών «την κατάλληλη στιγμή»

Η Ρωσία θα ανταποδώσει χωρίς αμφιβολία στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από πολλές δυτικές και ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα το κάνει την κατάλληλη στιγμή, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας, αλλά είπε πως θα αντιστοιχεί στα ρωσικά εθνικά συμφέροντα.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι χώρες που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες θα εξετάσουν σοβαρά τις πληροφορίες οι οποίες σύμφωνα με τη Βρετανία αποδεικνύουν την ανάμιξη της Ρωσίας στη δηλητηρίαση με νευροπαραλυτικό παράγοντα του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργέι Σκριπάλ και της κόρης του στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπερι, στην Αγγλία.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είχε δηλώσει πως η Μόσχα θα αποτιμήσει το επίπεδο της εχθρότητας της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου απέναντι στη Ρωσία προτού απαντήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ρωσία, η οποία αρνείται κάθε ανάμιξη στην επίθεση της 4ης Μαρτίου, δηλώνει πως η ενέργεια της Δύσης είναι μια «προκλητική χειρονομία» και έχει πει ότι θα αντιδράσει.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR