Greek-Turkish Relations

«Πρόπλασμα» της βαλκανικής ένωσης του 1912: Η «οικονομική» επίθεση της Τουρκίας και η αναγέννηση της ορθόδοξης συμμαχίας

Η κατάσταση στην βαλκανική χερσόνησο όπως αποτυπώθηκε στην σύνοδο ( Σερβίας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας-Ελλάδος...όλες ορθόδοξες χώρες ) στο Βελιγράδι έναντι της Τουρκίας,  προσομοιάζει με εκείνη που επικρατούσε  πριν ακριβώς 100 χρόνια.

"Συσπείρωση" έναντι του νέου τουρκικού κινδύνου,  που ζητά αναθεώρηση της συνθήκη της Λωζάνης" και ομιλεί συνεχώς για " σύνορα της καρδιάς" εμπλέκοντας όλες τις χώρες.

Η παρουσία του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα  και οι «επιθετικές» δηλώσεις του αφύπνισαν τους Βαλκάνιους ηγέτες έναντι του κοινού κινδύνου.

Ο Ερντογάν μίλησε "πολύ" στην Αθήνα αποτυπώνοντας συγχρόνως  την «όρεξη» της ισλαμικής οικονομικής ελίτ που τον περιτριγυρίζει και η οποία θέλει να  υφαρπάξει σε τιμή ευκαιρίας οτιδήποτε πωλείται στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια υλοποιώντας το σχέδιο αναβίωσης της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Οι Τούρκοι εφαρμόζουν ένα «βρώμικο» και άκρως επικίνδυνο σχέδιο οικονομικής «κατάληψης» κρίσιμων υποδομών των χωρών της περιοχής, όπως έχει αναφερθεί και παλαιότερα, όπως λιμάνια , τουριστικές περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά φυσικά το κυρίως μενού είναι οι υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο , διότι τα « λεφτά είναι πάρα πολλά εκεί».

Ενώ στα σκαριά ευρίσκονται πολλές  άλλες «επενδύσεις» από τουρκικές εταιρείες οι οποίες δρουν ως «πολιορκητικός κριός» του Ερντογάν και των μεγαλόπνοων σχεδίων για επανακατάκτηση των Βαλκανίων 100 χρόνια μετά τους Βαλκανικούς πολέμους.

Ότι κάνουν στην Ελλάδα οι νέο-οθωμανοί ακριβώς τα ίδια υλοποιούν σε Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ , Σερβία, Κοσσυφοπέδιο και Ρουμανία.

Ο ίδιος ο  Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε σχετικά πρόσφατα υπέρ συγκεκριμένων κομμάτων σε Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και Σκόπια, κάνοντας λόγο και καταδεικνύοντας συγχρόνως ότι η  Τουρκία, προωθεί τα γεωπολιτικά της συμφέροντα για παρατάξεις με ταύτιση πολιτικών απόψεων οι οποίες, όπως είπε, «επιθυμούν να ωφεληθούν από την εμπειρία μας και εμείς είμαστε ευχαριστημένοι που τις βοηθάμε».

Με λίγα λόγια η Άγκυρα «αγοράζει» ότι κινείται και όποιον εξυπηρετεί τα σχέδια της για να αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας με έλεγχο όλων των χωρών της περιοχής , τα οποία θα εργάζονται στο μέλλον για λογαριασμό της.

Η « απάντηση» ήρθε από την σύνοδο στην Σερβίας της Ελλάδος , της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας . Σε αυτή όσο και αν κάποιοι δηλώνουν διάφορα , έχουμε ένα «πρόπλασμα» της βαλκανικής ένωσης του 1912 ενόψει ενός κοινού κινδύνου όπως ο νέο-οθωμανισμός που επιστρέφει αγριότερος και πιο επικίνδυνος μετά από 100 χρόνια.

Οι Τούρκοι κάνουν πολλές δουλειές στην Ελλάδα με μεγάλες επενδύσεις ή μικρότερες, φανερές ή μυστικές οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Καταρχήν πρέπει να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον των Τούρκων για ελληνικά ακίνητα είναι μεγάλο. Από τη μία η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία, από την άλλη οι ανησυχίες για τη σταθερότητα της τουρκικής λίρας, οδηγούν Τούρκους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια στη χώρα μας.

Εύποροι Τούρκοι επενδύουν στη Ρόδο, στη Μύκονο και την ανατολική Αττική. Τούρκοι γιατροί, δικηγόροι και επιχειρηματίες που αγοράζουν ακίνητα σε ακριβά προάστια της Αττικής και κάθε ξένος που αγοράζει ακίνητο 250.000 ευρώ και πάνω αποκτά άδεια παραμονής.

 

Το ζήτημα όμως είναι ότι η χώρα «γεμίζει» με Τούρκους «επιχειρηματίες» οι οποίοι σαφέστατα θα αποτελούν το «μακρύ χέρι» της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή  , με σκοπό τον οικονομικό έλεγχο όλο και μεγαλύτερων κρισίμων υποδομών, σε μια ιδιότυπη «οικονομική επίθεση» .

Οι Τούρκοι εισέρχονται αρχικά με «φόρα» σε ένα τομέα όπως ο τουρισμός ο οποίος είναι από τα ελάχιστα πράγματα το οποίο αποφέρει χρήματα τόσο για τους ιδιώτες όσο και για το κράτος που ευρίσκεται σε ατέρμονο «κυνήγι» φόρων και χρημάτων.

Ήδη δραστηριοποιούνται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μεταξύ των οποίων ο τουρκικός όμιλος Koc και το Dogus Group.

Ο τουρκικός όμιλος Koc και η Folli Follie έχουν αναλάβει τη διαχείριση της μαρίνας της Μυτιλήνης, για 40 χρόνια ενώ επίκεινται και άλλες επενδύσεις και για άλλες μαρίνες στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Η Lamda Development και η τουρκική εταιρεία D-Marine Investments Holding B.V. του ομίλου Dogus, κατέχουν η καθεμία 50% σε οποιαδήποτε αγορά τουριστικής  μαρίνας.

Στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου περνούν και τα project του Αστέρα Βουλιαγμένης και του Hilton.

Στον ξενοδοχείο του Αστέρα η Dogus συμμετέχει μαζί με την  Jermyn Street, το Kuwait Investment Fund και το Abu Dhabi Investment Fund. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου (ΤΕΜΕΣ) αποκτήθηκε το ξενοδοχείο Hilton Athens, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί ριζική ανακαίνιση.

Επίσης η παρουσία της Ziraat Bank ειδικά στην Δυτική Θράκη σε  Ξάνθη, Κομοτηνή,  Ρόδο και Αθήνα έχει μεγαλώσει τα σχέδια των Τούρκων στον χρηματοοικονομικό τομέα, ενώ το ίδιο υλοποιεί και στην νότια Βουλγαρία.

Η  βιομηχανία της Θεσσαλονίκης, «Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου ΑΕ», πουλήθηκε πριν μερικά χρόνια στον τουρκικό όμιλο Pak Holdings. Πρόκειται για μια εταιρεία με σημαντική παρουσία  στον κλάδο , με μεγάλη ακίνητη περιουσία, η οποία έπεσε και αυτή στην περιδίνηση της οικονομικής κρίσης.

"Φοβήθηκαν και ξύπνησαν"όμως  πολλοί ηγέτες στην βαλκανική χερσόνησο , μετά το πέρασμα Ερντογάν από την Αθήνα,  όπως ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός που είχε ξεκινήσει "φιλίες" με τον Τούρκο πρόεδρο διότι κατανόησαν τι ακριβώς τους αναμένει.

Όσο για το ΑΚΡ και τον Ερντογάν έκαναν αυτό που έπρεπε αφυπνίζοντας συνειδήσεις και ηγέτες της περιοχής  με την προκλητική στάση τους και τα "παιχνίδια" με τις μειονότητες , την κατάλληλη στιγμή για να αντιδράσουν οι ίδιες εναντίον τους.  

Δείτε το Βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=uU57ZdMQhhY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR