Greek-Turkish Relations

Το σοβαρό πολιτικό ολίσθημα Τσίπρα που έδωσε πάτημα στον Γιλντιρίμ να μιλήσει για «ελληνικές παραβιάσεις» - Η επίσκεψη στη Θράκη και πως συνδέεται με τη δράση Γκιουλέν

Σε ένα πολύ σοβαρό πολιτικό ολίσθημα υπέπεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δίδοντας μάλιστα πάσα στον Τούρκο ομόλογο του Μπιναλί Γιλντιρίμ να δηλώσει πώς και η Ελλάδα κάνει παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της, κάτι που δεν ισχύει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με την καθημερινή αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία στο Αιγαίο, στη Θράκη και την Κύπρο.

Ξεκινώντας λοιπόν τις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας και αφού ολοκλήρωσε ότι είχε να πει για το μεταναστευτικό πρόβλημα και άρχισε να μπαίνει στα ελληνοτουρκικά, δήλωσε συγκεκριμένα «είναι προφανές ότι η υλοποίηση αυτής της σύγχρονης, θετικής ατζέντας, στην οποία αναφέρθηκα, πρέπει να βασιστεί, πάνω απ’ όλα, στις σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού, χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που την υπονομεύουν».

Ποιες είναι οι ενέργειες εκ μέρους της Ελλάδας που υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας; Παραβιάζει η Ελλάδα τον τουρκικό εναέριο χώρο ή το FIR της; Αμφισβητεί η χώρα μας τα τουρκικά χωρικά ύδατα και διεκδικεί εδάφη της Τουρκίας; Απειλεί μήπως η Ελλάδα με casus belli την Τουρκία; Προφανώς και όχι. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πώς το casus belli θα μπορούσε να το θίξει ο κ. Τσίπρας, αλλά δεν το έκανε παρά το γεγονός ότι αναφέρθηκε στις υπερπτήσεις, στις εμπλοκές και στον κίνδυνο ατυχήματος από την παραβατική συμπεριφορά της γείτονος στο Αιγαίο.

Πρόκειται λοιπόν για ένα σοβαρό ολίσθημα του πρωθυπουργού της Ελλάδας το οποίο έσπευσε να εκμεταλλευτεί ο Μπιναλί Γιλντιρίμ προκαλώντας από την Αθήνα και μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου. «Λάβαμε υπόψη μας το θέμα των παραβάσεων και παραβιάσεων που γίνονται εκατέρωθεν. Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Κι όμως δεν έλαβε απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα παρά το γεγονός ότι ο Έλληνες πρωθυπουργός είχε το χρόνο. Αντ' αυτού έδωσε το δικαίωμα στον Τούρκο πρωθυπουργό με τη τη λογική του συμψηφισμού να προσπαθήσει να κατοχυρώσει με δημόσια δήλωση που έκανε ευρισκόμενος στην ελληνική πρωτεύουσα ότι παραβιάσεις στο Αιγαίο κάνουν και τα ελληνικά μαχητικά, ανατρέποντας μία πάγια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Μετά το «αυτογκόλ» που έβαλε ο κ. Τσίπρας ο Μπιναλί Γιλντιρίμ άρχισε να τον «παίζει» στη μικρή περιοχή αξιώνοντας την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, λέγοντας επί της ουσίας πώς δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω η Τουρκία στο Κυπριακό και βεβαίως, αμέσως μετά, το βράδυ να στήνει μία φιέστα στη Θράκη με χιλιάδες παρευρισκόμενους να συμμετέχουν στο «ιφτάρ».

Η... ιδιωτική επίσκεψη του έγινε σόου, αφού τα στελέχη της μειονότητας είχαν φροντίσει για τη θεαματική του υποδοχή, ενώ το πρόγραμμά του άλλαξε και αντί να πάει σε συσκευαστήριο αγροτικών προϊόντων που ανήκει σε μουσουλμάνο πολίτη προσκύνησε σε τζαμί στο κέντρο της Κομοτηνής.

Ακολούθως, ο κ. Γιλντιρίμ είχε επαφές στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής με τους βουλευτές και στελέχη της μειονότητας, ενώ στο δείπνο που γίνεται στο γήπεδο του χωριού Λύκειο, είχαν στηθεί τέντες για τους επισήμους και τραπέζια για τους πιστούς και το παρών έδωσαν περίπου 5.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, με πρώτους μειονοτικούς βουλευτές.

Πληροφορίες αναφέρουν πώς πίσω από τη φιέστα αυτή κρύβεται ένα μήνυμα της τουρκικής κυβέρνησης και του Ρ.Τ. Ερντογάν προς τη μουσουλμανική μειονότητα η οποία δείχνει την προτίμηση της στον Φετουλάχ Γκιουλέν. Αυτός ήταν ο λόγος που ο κ. Γιλντιρίμ θέλησε να ταξιδέψει στη Θράκη (είναι ο πρωθυπουργός μετά τον Ερντογάν το 2004 που επισκέπτεται την μειονότητα) με τις ίδιες πληροφορίες να αποδίδουν στον λόγο αυτό και την καθαίρεση του ψευδομουφτή της Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, από τη θέση του προέδρου της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης».

Με λίγα λόγια οι Τούρκοι κάνουν μεγάλο παιχνίδι με την μειονότητα στη Θράκη όσο οι ελληνικές κυβερνήσεις κοιμούνται τον ύπνο του Δικαίου...

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR