Middle East

Προειδοποιητικά «πυρά» στην Τουρκία από Σαουδική Αραβία, Η.Α.Ε, Αίγυπτο και Μπαχρέιν - Τρομοκρατική οργάνωση οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι που στηρίζει ο Ερντογάν!

Αυστηρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλαν οι τέσσερις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το Κατάρ μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει στο Περσικό Κόλπο. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος ανακήρυξαν ως «τρομοκράτες» μία σειρά από πρόσωπα και φορείς μεταξύ των οποίων και ο θρησκευτικός ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ως σήμα κατατεθέν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι που έχουν διεισδύσει σε αραβικές χώρες και όχι μόνο και δημιουργούν προβλήματα, όπως εικάζεται με χρηματοδότηση από το Κατάρ, έχουν την ράμπια, την ύψωση δηλαδή των τεσσάρων δακτύλων με κλεισμένο στην παλάμη τον αντίχειρα. Είναι ο συμβολισμός που πολλές φορές κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος για να εκφράσει την υποστήριξη του στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η ράμπια, που συχνά κάνει ο Ρ.Τ. Ερντογάν είναι χειρονομία που υιοθετήθηκε σε διαδηλώσεις που έγιναν πριν από λίγα χρόνια στην Αίγυπτο από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του Μοχάμεντ Μόρσι, ορκισμένου εχθρού του σημερινού προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίζεται πώς πρόκειται για χειρονομία που σημαίνει «ένα έθνος, μια σημαία, μια πατρίδα, ένα κράτος».

Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, αλλά για την «άτυπη σημαία» των Αδελφών Μουσουλμάνων. Άλλωστε, ο Ρ.Τ. Ερντογάν ποτέ δεν έκρυψε την συμπάθεια και την στήριξη του προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Αιγύπτου τους οποίους μάλιστα στήριξε προκειμένου να αποτρέψει να αναλάβει τα ινία της χώρας ο Σίσι και εν συνεχεία τον «πολέμησε».

Σύμφωνα λοιπόν με όσα μετέδωσε σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν σε κοινή τους δήλωση χαρακτηρίζουν ως τρομοκράτες 59 άτομα, μεταξύ των οποίων και τον θρησκευτικό ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Γιουσούφ Αλ Καρανταβί, όπως και 12 φιλανθρωπικές οργανώσεις οι οποίες στηρίζονται από το Κατάρ.

Η κίνηση των αραβικών χωρών κατά του Κατάρ εκτιμάται πως έχει και την στήριξη των ΗΠΑ. Πρόκειται δε για ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία την επομένη της απόφασης της να στείλει Στρατό στο Κατάρ για να προστατεύσει τη χώρα και προφανώς να διασφαλίσει τα συμφέροντα της στην περιοχή. Κάτι που δεν άρεσε σε κανέναν, πλην του Ιράν, το οποίο στηρίζει την Ντόχα.

Έχουμε επισημάνει σε προηγούμενο δημοσίευμα μας πώς η Τουρκία δείχνει να έχει εγκλωβιστεί σε αυτή την κρίση και το μόνο που μπορεί να περιμένει είναι μία στρατηγική ήττα. Σύντομα, ίσως, εκτονωθεί η κρίση στο Κατάρ (οι ΗΠΑ χθες ζήτησαν από τις αραβικές χώρες να άρουν τις ισχυρές πιέσεις τους στη Ντόχα) και η Άγκυρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επιθετική πολιτική που αποφάσισε να ασκήσει απέναντι στις Αραβικές χώρες.

Αυτό που εννοούμε είναι πώς η ώρα της ανακήρυξης του ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο Ιράκ και εν συνεχεία στη Συρία πλησιάζει (έχει προσδιοριστεί για το προσεχή Σεπτέμβριο) και τότε δεν θα υπάρχει κανείς να στηρίξει την Τουρκία. Με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, αλλά και τη Ρωσία οι Κούρδοι θα αποκτήσουν τη δική τους χώρα και η ώρα για τη διάσπαση της Τουρκίας πλησιάζει.

Με την τακτική του Ερντογάν ακόμη και η Ρωσία θα την αδειάσει, αφού και ο Β. Πούτιν είναι θετικός στην δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους. Ενίσχυσε μάλιστα του Κούρδους με όπλα και πυρομαχικά κατά του ISIS και κατά του Τουρκικού Στρατού όταν αυτό κρίθηκε αναγκαίο και είχαν αφεθεί στις τύχη τους από τις ΗΠΑ του Μπάρακ Ομπάμα.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να δούμε μελλοντικά μία Τουρκία απομονωμένη, με το κύρος της να έχει τρωθεί και ο ρόλο της στην περιοχή να έχει πληγεί, αν και η θέση της είναι στρατηγική και και θεωρείται μία μεγάλη και ισχυρή δύναμη.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR