File

Τουρκική προπαγάνδα μέσω του Survivor: Παίζουν δήθεν «ελληνοτουρκική φιλία» την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και ενώ σημειώνονταν μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο

Σε προπαγανδιστικό μέσο υπέρ της Τουρκίας στην Ελλάδα εξελίσσεται το ριάλιτι παιχνίδι Survivor που προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό του «Σκάι». Η παραγωγή του Τούρκου επιχειρηματία Ακούν Ιλίτζαλι, στενού φίλου του Σουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν, εκμεταλλευόμενη την μεγάλη απήχηση που έχει το παιχνίδι στη χώρα μας λόγω των αγωνισμάτων και του γεγονότος ότι η τηλεόραση σερβίρει συνεχώς «σκουπίδια» και επαναλήψεις, επιχειρεί να περάσει μηνύματα πολιτικού χαρακτήρα στην ελληνική κοινή γνώμη.

Κι αυτό την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και την ώρα που οι Τούρκοι προκαλούν στο Αιγαίο με μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων. Μετά τις 141 παραβιάσεις της Δευτέρας, χθες Πέμπτη 76 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από μαχητικά αεροσκάφη εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν οπλισμένα, κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 και ελικόπτερα, τα οποία απονηώθηκαν από τουρκικές φρεγάτες που βρίσκονται αναπτυγμένες στο Αιγαίο.

Κάνει σε ένα βαθμό η Άγκυρα (περιμένουμε να δούμε και την συνέχεια) αυτό που έκαναν τα σίριαλ τουρκικής παραγωγής, όπως «ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», που μπήκε στα ελληνικά σπίτια αλλοιωμένος και με σαφή στόχευση την παραποίηση της Ιστορίας. Σαφώς πιο επαγγελματικά γίνεται τώρα με το Survivor καθώς τα λεφτά είναι πολλά και κανείς δεν θα ήθελε να τα διακινδυνεύσει.

Αναφέρουμε λοιπόν συγκεκριμένα περιστατικά όσον αφορά στην επιχείρηση προπαγάνδα της τουρκικής παραγωγής. Παραμονές Πάσχα και με το πρόσχημα πώς ο Έλληνας παρουσιαστής Σάκης Τανιμανίδης βρίσκονταν στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους, εμφανίστηκε ο Ακούν Ιλίτζαλι να περιγράφει το Survivor μιλώντας τουρκικά, γιατί τα ελληνικά του ήταν ανύπαρκτα (λογικό) και τα αγγλικά του... ανεπαρκή (αλήθεια τόσο ανεπαρκή για ένα Τούρκο επιχειρηματία). Δεν υπήρχε άλλη επιλογή στην παρουσίαση του αγώνα μεταξύ διάσημων και μαχητών; Αυτό εξυπηρετούσε προφανώς.

Παίχθηκαν αρκετά επεισόδια και ξαφνικά έκανε την εμφάνιση του στο Survivor ο Τούρκος χασάπης Νουσρέτ Γκοκτσέ. Είναι αυτός με τον ξεχωριστό τρόπο αλατίσματος του κρέατος που έχει γίνει διάσημος όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στο Χόλιγουντ. Έπρεπε λοιπόν να γίνει και στην Ελλάδα, ταΐζοντας τα κρέατα του στους Έλληνες παίκτες. Ίσως το επόμενο διάστημα να «σκάσει» και η είδηση ότι ανοίγει κατάστημα και στη χώρα μας.

Χθες βράδυ λοιπόν, παρακολουθήσαμε ένα ακόμη επεισόδιο του Survivor όπου οι νικητές θα γιόρταζαν τη νίκη τους συμμετέχοντας στη συναυλία ενός τραγουδιστή που ακούει στο όνομα Φεντόν και παρουσιάζεται ως άνθρωπος με ρίζες από Ελλάδα και Αρμενία. Κι αυτός άγνωστος στη χώρα μας, με άριστες σχέσεις ωστόσο με τον Ακούν Ιλίτζαλι. Αυτό ήταν αρκετός για να διαφημιστεί επίσης στην Ελλάδα.

Ο Φεντόν μάλιστα όταν εμφανίστηκε μπροστά στους παίχτες, λίγο πριν ριχτούν στη μάχη του αγωνίσματος είπε, «όποιος και να κερδίσει, θα κερδίσει η τουρκοελληνική φιλία». Πολύ αισιόδοξο μήνυμα τη στιγμή όμως που ο Τουρκικός στόλος έχει βγει στο Αιγαίο και παραβιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, προκαλώντας «ναυτικό αποκλεισμό» στα νησιά, ενώ τα τουρκικά μαχητικά προχωρούσαν σε ένα ακόμη μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου.

Πού το πάει λοιπόν ο Τούρκος επιχειρηματίας Ακούν Ιλίτζαλι, στενός φίλος του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος έχει εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσει ελληνικό κανάλι και κάνει μπίζνες στη χώρα μας συμμετέχοντας σε κοινοπραξίες που επενδύουν στον τουρισμό και στην αγορά ακινήτων; Μέχρι που μπορεί να φτάσει η προπαγάνδα μέσω ενός «αθώου» παιχνιδιού το οποίο χτυπάει «κόκκινο» σε τηλεθέαση;

Μήπως μέχρι να ολοκληρωθεί το Survivor έχει και άλλα επεισόδια τουρκικής προπαγάνδας από τον 47χρονο παραγωγό, παρουσιαστή και ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού TV8, ο οποίος προχώρησε τον Ιανουάριο στη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας Παραγωγής Τηλεοπτικών Προγραμμάτων στην Ελλάδα;

Το χθεσινό «ντέρμπι» (οι Τούρκοι έδειχναν να έχουν παίζει στον συγκεκριμένο στίβο μάχης σε αντίθεση με τους Έλληνες παίχτες και κέρδισαν) θύμισε το Survivor Ελλάδας - Τουρκίας που είχε προβληθεί τα 2006-2007 με παρουσιαστές τον Τούρκο παραγωγό και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη. Τη νίκη τότε είχε πάρει ο Τούρκος Ντεριά Ντουρμουσλάν.

Υπάρχει ωστόσο μία σημαντική λεπτομέρεια. Ο αγώνας ο χθεσινός, με τα περί δήθεν ελληνοτουρκικής φιλίας, έγινε παραμονή της Γενοκτονίας των Ποντίων (σήμερα, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου θα παιχτεί το δεύτερο ματς). Μήπως και αυτό ήταν ένα μήνυμα της τουρκικής παραγωγής στην κατεύθυνση της αναθεώρησης της Λωζάνης που θέλει ο Ρ.Τ. Ερντογάν και του τα ξεχνάμε όλα και πάμε να μοιράσουμε το Αιγαίο;

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR