World

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Β.Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής του Turkish Stream - Η Αγκυρα ετοιμάζεται να ενταχθεί στην Ευρασιατική Ένωση - Τελειώνει το F-35 για την Τουρκία - Τι αποφάσισε το Ισραήλ και η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

Του Βασίλη Καπούλα

Ξεχάστε την Τουρκία όπως την γνωρίζατε. Ομηρος πλέον της Ρωσίας αποδέχτηκε και συμφώνησε να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του αγωγού με τις αντιδράσεις να είναι εξοργιστικές από ΗΠΑ. Δυο καίρια χτυπήματα αναμένεται να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας, η συμφωνία Τουρκίας-Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης που αποκάλυψε ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνοντας το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ η οποία όμως για να επιτευχθεί θα πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα ΄πως γνωρίζουμε και η κατασκευή του αγωγού Turkish Stream. Η Τουρκία πρέπει να εξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ρωσίας έδωσε εντολή στην Gazprom να ξεκινήσει την κατασκευή του Turkish Stream σύμφωνα με έκτακτη ανταπόκριση ρωσικών ΜΜΕ. Ο διευθυντής της εταιρείας Alexei Miller είπε στον Ρώσο Πρόεδρο ότι όλα είναι έτοιμα και θα ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού.

"Τις αμέσως επόμενες ημέρες" είπε ο Β.Πούτιν  ξεκινάει η κατασκευή του αγωγού.

Από κει και πέρα, επειδή S-400 και F-35 δεν πάνε μαζί, η κυβέρνηση του Ισραήλ συνεπικουρούμενη από προτάσεις της ανωτάτης στρατιωτικής ηγεσίας δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να εξαρτάται η χώρα από την τουρκική αεροπορική βιομηχανία  και τον Ερντογάν φυσικά  στο θέμα του κινητήρα του F-35.

Πρόκειται για ισραηλινή κατηγορηματική άρνηση συντήρησης των κινητήρων ισραηλινών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία για την αποφυγή οποιουδήποτε προβλήματος τεχνικής ασφαλείας , αλλά και εξάρτησης σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα από την Άγκυρα.

Η Ελλάδα και η ΕΑΒ πρέπει να κινηθούν άμεσα. Πρόκειται για μεγάλη ευκαιρία.

Η Αγκυρα με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν πρόκειται να παραλάβει F-35 και το Ισραήλ το γνωρίζει.

Αυτή ή ένσταση αποτελεί συνέχεια της βρετανικής αντίδρασης σε σχέση με το ίδιο θέμα της τεχνικής συντήρησης κινητήρων στην Τουρκία και είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε αλλαγή πλεύσης της αμερικανικής εταιρείας στο ζήτημα αυτό.

Είναι τεράστια τα συμφέροντα που παίζονται σε αυτό το αεροσκάφος και κανένας ..μα κανένας  δεν επιθυμεί να εξαρτάται από τον Ερντογάν.

Άλλωστε πρόκειται για ένα αεροσκάφος τεχνολογικής αιχμής στο οποίο βασίζεται ολόκληρο το σχέδιο  εναέριας υπεροχής του ισραηλινού κράτους έναντι της πλημμυρίδας των Αράβων και των Ιρανών που θέλουν να το εξαφανίσουν από την περιοχή της Μέσης Ανατολής .

Η Israel Aerospace Industries (IAI) θέλει να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της για να συντηρήσει και να επιδιορθώνει τους κινητήρες Pratt & Whitney των αεροσκαφών τύπου F135 που χρησιμοποιούνται από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία και κατασκευάζονται από την αμερικανική Lockheed Martin .

Ο Yosi Melamed, γενικός διευθυντής της θυγατρικής του ομίλου Bedek πιστεύει ότι η αφαίρεση  και  συντήρηση του κινητήρα των  F-35  θα υλοποιείται από την  ισραηλινή αεροπορία αλλά και εξουσιοδοτημένες εταιρείες.

Ο ίδιος τονίζει  ότι η IAI είναι έτοιμη να επενδύσει στις υποδομές που απαιτούνται  για τη στήριξη της δραστηριότητας, αλλά αυτό εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας με την εταιρεία P & W.

Η σχετική επένδυση θα επιτρέψει επίσης στον όμιλο Bedek να διατηρήσει και να αναθεωρήσει τους μελλοντικούς κινητήρες που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία για τύπους εμπορικών αεροσκαφών.

Η αεροπορία του Ισραήλ παρέλαβε το πρώτο ζευγάρι συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης F-35I Adir τον περασμένο Δεκέμβριο,  εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της σε οποιοδήποτε σχέδιο που θα απαιτούσε την αποστολή του αεροσκάφους σε άλλη «χώρα» για συντήρηση, συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων τύπου F135.

Ωστόσο, θα επέτρεπε την υποβολή των υποσυστημάτων στο εξωτερικό σε ένα περιφερειακό κέντρο συντήρησης, στην Ευρώπη.

Η IAI ήδη κατασκευάζει τα φτερά για το F-35 ως υπεργολάβος της Lockheed.

Η έκδοση του F-35 για το Ισραήλ είναι εφοδιασμένη με ισραηλινής κατασκευής ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας και όχι με αμερικανικά,  αυτό το επισημαίνουμε «ιδιαιτέρως».

https://youtu.be/fCeyXgirnw4

Ειδικότερα, μιλάμε για  ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου της ELBIT , καθώς και εξοπλισμό για  το πιλοτήριο, ο οποίος σύμφωνα με τους ισραηλινούς  «ανταποκρίνεται» περισσότερο στις ανάγκες του Ισραήλ. Επίσης τοποθετήθηκε σύστημα ελέγχου πυρός Ισραηλινής παραγωγής.

Σύμφωνα με ανώτερους ισραηλινούς αξιωματικούς της αεροπορίας και αξιωματούχους, το F-35I θα εξασφαλίσει στο Ισραήλ πλήρη αεροπορική υπεροχή  μέσα στα επόμενα 40 χρόνια και θα του επιτρέψει να επιτύχει   στόχους, οι οποίοι  ήταν προηγουμένως εντελώς «απρόσιτοι» .

Το F-35, που είναι το πιο ακριβό εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, έχει συναντήσει διάφορα προβλήματα. Ο επικεφαλής της αγοράς εξοπλισμών του Πενταγώνου χαρακτήρισε κάποτε «κακή πρακτική» την απόφαση να παραχθούν μαχητικά πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάπτυξής τους.

Σύμφωνα επίσης με Αμερικανούς ειδικούς αναλυτές  μετά την ανακοίνωση της προμήθειας 24 F-35 από την Άγκυρα , προφανώς μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ( Τουρκία -Δηλώσει) ήρθε η ώρα για το Κογκρέσο να διορθώσει  το λάθος του με την Τουρκία και να διακόψει αμέσως την διαδικασία παραλαβής όλων των αεροσκαφών αυτών.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι εάν σε οποιαδήποτε περίπτωση οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην αποδέσμευση και παράδοση των αεροσκαφών 5η γενιάς στην Άγκυρα,  θα διακινδύνευαν την διαρροή υπερσύγχρονης τεχνολογίας  σε  Κίνα,  Ρωσία και Ιράν και ίσως τότε  να χρησιμοποιούνταν αυτή η τεχνολογία  εναντίον των Αμερικανικών δυνάμεων.

Η Τουρκία είναι σε μια πολύ μεγάλη πολιτική και εθνική κρίση, χάνοντας εντελώς τον προσανατολισμό της, αναφέρουν εδώ και μεγάλο διάστημα πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι και από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο  Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εκδιώξει  41 αξιωματικούς  του ΝΑΤΟ από τους 50 που η Τουρκία είχε αποστείλει στην συμμαχία πριν από το πραξικόπημα. Τους τελευταίους μήνες, ο ίδιος  κάνει συνεχώς στροφή  όλο και περισσότερο προς τη Ρωσία.

Οι φήμες αφθονούν στους τουρκικούς στρατιωτικούς  και διπλωματικούς κύκλους ότι στις πρόσφατες συνομιλίες του Ερντογάν με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, θα «γεννηθεί»   μια πιο μόνιμη αμυντική  σχέση, συμπεριλαμβανομένης  ίσως μιας μισθωμένης  ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στο λιμάνι της Μερσίνας.

https://youtu.be/uH1jiKZi9Bc

Τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύουν οι πρόσφατες σχέσεις της Τουρκίας με την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν, καθώς και η πιο θεμελιώδης απόκλιση της Άγκυρας σε ένα αμιγώς «ισλαμιστικό  στρατόπεδο», κάτι που  αποτελεί  αιτία ανησυχίας στην δύση.

Επίσης υπάρχει, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους,  η αδήριτη και «εκνευριστική» επιθυμία της Τουρκίας  για την ανάπτυξη της  δική της  αμυντικής βιομηχανίας, και η  ικανότητά της να παράγει υψηλής τεχνολογίας  οπλικά συστήματα , μαζί με τις φιλοδοξίες της στο διάστημα .

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR