Greek-Turkish Relations

Μέσω Θεσσαλονίκης οι δύο Τούρκοι κομάντο στην Αθήνα

Ταραχή και συναγερμό προκάλεσε στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη η απρόσμενη μεταφορά προχθές στη συμπρωτεύουσα των δύο νεαρών Τούρκων στρατιωτικών που με μια μονάδα συνολικά 30 ανδρών κομάντο του τουρκικού ναυτικού συμμετείχαν τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, στην επιχείρηση-επίθεση κατά του Ταγίπ Ερντογάν στο ξενοδοχείο της Μαρμαρίδας, όπου διέμενε.

Οι δύο Τούρκοι κομάντος, οι επιλοχίες Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρικ, που καταζητούνταν έκτοτε από τις τουρκικές αρχές, μαζί με άλλα τρία άτομα της ίδιας μονάδας βατραχανθρώπων, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος», είχαν μπει παράνομα στην Ελλάδα από τον Εβρο στα βορειοανατολικά στις 15 Φεβρουαρίου. Στις 17 Φεβρουαρίου παραδόθηκαν στο AT Ορεστιάδας, όπου ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Οι δύο Τούρκοι στις 20 Φεβρουαρίου μεταφέρθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία ασύλου έξω από την Αλεξανδρούπολη, στη Νέα Χιλή, προκειμένου να υποβάλουν την αίτηση ασύλου και έκτοτε κρατούνταν κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας για λόγους ασφάλειας.

Η διαδρομή
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την Τρίτη κρατούνταν στην Καβάλα, οπότε και αναχώρησαν με προορισμό την Αθήνα. Αγνωστο όμως γιατί μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο Τμήμα Μεταγωγών στα Διαβατά. Αμέσως σήμανε συναγερμός στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, που έδειξαν να αιφνιδιάζονται. Ετσι λήφθηκαν ειδικά μέτρα με εντολή άνωθεν και ζητήθηκε να υπάρξει άκρα μυστικότητα και να μην έρθουν σε επαφή με άλλους κρατουμένους. Οι δύο Τούρκοι δεν καταγράφηκαν στο σχετικό βιβλίο του τμήματος. Χθες επρόκειτο να παραμείνουν στα Διαβατά και η μεταφορά τους να γίνει κατά πάσα πιθανότητα σήμερα το πρωί, κάτω από άκρα μυστικότητα και ειδικά μέτρα ασφαλείας, με προορισμό την Αθήνα.

Μαζί με τους δύο προαναφερόμενους Τούρκους, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, από τη μονάδα 30 κομάντο είχαν διαφύγει και καταζητούνταν και άλλοι τρεις, ο υπολοχαγός Αχμέτ Τσαμόγλου και οι επιλοχίες Γιουτσέλ Οζκάν και Μουσταφά Οζέλ, ενώ σχετικά στοιχεία με φωτογραφίες τους είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από τις 22 Ιουλίου 2016. Γύρω από τους τρεις τελευταίους υπάρχει τις τελευταίες μέρες ένα θρίλερ, αφού σύμφωνα με την συνήγορο των δύο Τούρκων, φέρεται να είχαν περάσει όλοι μαζί τον Εβρο και να μπήκαν στην Ελλάδα στις 15 Φεβρουαρίου. Οι τρεις τελευταίοι είχαν επιβιβαστεί σε λεωφορείο στην Ορεστιάδα με προορισμό την Αθήνα, αλλά στη διάρκεια της μετακίνησής τους εξαφανίσθηκαν. Πιθανολογείται ότι συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές, αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση. Οι τρεις Τούρκοι δεν έχουν έρθει έκτοτε σε επαφή με τους συγγενείς τους στην Τουρκία.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR