File

«Πόλεμος» Ολλανδίας και Τουρκίας - Persona non grata Ερντογάν και Τσαβούσογλου στην Ε.Ε. - Ποιος θα τους μαζέψει;

Η Τουρκία του Ρ.Τ. Ερντογάν βρίσκεται σε παροξυσμό και «ανοίγει» πόλεμο με την Ολλανδία, καθώς επίσης και με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία και η Αυστρία. Ανοιχτό είναι επίσης το μέτωπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, αλλά και με την Κύπρο, όπου οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και εθνικών εναέριων χώρων γίνονται πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ο «Σουλτάνος» Ερντογάν βλέποντας πώς χάνει το δημοψήφισμα στη χώρα του επιχειρεί να κάνει καμπάνια στην Ε.Ε. υπέρ του «ναι» στις υπερεξουσίες. Ποντάρει στο γεγονός πώς οι Τούρκοι του εξωτερικού τον στηρίζουν και ίσως τον βοηθήσουν να βγεί και τώρα από το αδιέξοδο.

Ποντάρει όμως χωρίς τον ξενοδόχο και πιο συγκεκριμένα τις κυβερνήσεις των χωρών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία στις οποίες λόγω της αυθάδειας και της καθεστωτικής του νοοτροπίας θεωρείται πλέον «persona non grata», όπως και οι υπουργοί του με πρώτον και καλύτερο τον γνωστό στην Ελλάδα για τις προκλήσεις του υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μετά τη σύγκρουση με τη Γερμανία η οποία μαίνεται, αφού η Αυστρία είπε στον Ερντογάν μην τολμήσει να πατήσει το πόδι του στα εδάφη της η Τουρκία ανοίξει πόλεμο χθες με την Ολλανδία με αφορμή το γεγονός ότι οι Ολλανδοί απαγόρευσαν στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί τη χώρα τους.

Ακολούθησε ένα παραλήρημα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν που επικαλούμενος το όχι και τόσο «λαμπρό» παρελθόν της Ολλανδίας είπε: «Είναι τα απομεινάρια των ναζί, είναι φασίστες» κατά την διάρκεια συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη. «Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία», συμπλήρωσε.

Οι Ολλανδοί απάντησαν προχωρώντας στη σύλληψη και εν συνεχεία στην απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά που επιχείρησε οδικώς να φθάσει στο Ρότερνταμ.

«Αυτό που έγινε, όσον αφορά τη διπλωματία, ήταν ήταν ότι πιο ακραίο μπορούσε να γίνει», είπε οργισμένος ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην απαγόρευση που του επιβλήθηκε. Πρόσθεσε επίσης πώς «η ματαίωση της πτήσης είναι απαράδεκτη. Όπως και να το δείτε, είναι απαράδεκτο για τις αξίες τις Ευρώπης και τη φιλία των δύο χωρών», προαναγγέλλοντας μάλιστα «απάντηση» εκ μέρους της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι απέκλεισαν τόσο την πρεσβεία όσο και το προξενείο της Ολλανδίας στην Τουρκία, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και με τις κατοικίες του Ολλανδού πρεσβευτή, του Ολλανδού επιτετραμμένου και του γενικού προξένου. Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ολλανδού πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, στην Άγκυρα «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Αυτό ξεπερνάει το απλό διπλωματικό επεισόδιο και εξελίσσεται σε μία κόντρα πλέον που μπορεί να περάσει σε άλλο επίπεδο. Εκείνο ωστόσο που επιβεβαιώνεται και με την κόντρα Τουρκίας-Ολλανδίας είναι πώς ο Ερντογάν έχει πλέον ξεφύγει, απειλεί τους πάντες και τα πάντα, συμπεριφέρεται ως παγκόσμιος «τρομοκράτης».

Το ερώτημα πάντως είναι ποιος θα τον «μαζέψει»; Το θράσος του, η μεγαλομανία του και ο μεγαλοϊδεατισμός του έχουν γίνει επικίνδυνα όπλα στα χέρια ενός παρανοϊκού ηγέτη που πλέον δεν νοιάζεται για τον λαό του αλλά πώς θα μπορέσει να πάρει ακόμη περισσότερες εξουσίες στα χέρια του.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR