File

Τα χαστούκια που τρώει ο Ρ.Τ.Ερντογάν εν' όψει δημοψηφίσματος, το αδιέξοδο στη Συρία και ο αντίκτυπος στο Αιγαίο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έφαγε χθες ένα ακόμη «χαστούκι». Αυτή τη φορά από την Αυστρία η οποία δεν του επιτρέπει να επισκεφθεί τη χώρα προκειμένου να προπαγανδίσει το δημοψήφισμα που προωθεί για να διεκδικήσει υπερεξουσίες στην Τουρκία.

Στην Αυστρία, όπως και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζουν πολλοί Τούρκοι από τους οποίους ο Ερντογάν θέλει να ζητήσει την ψήφο τους για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Η αλαζονεία του Τούρκου προέδρου ωστόσο και ο μεγαλοϊδεατισμός του τον έχουν φέρει αντιμέτωπο με πολλές χώρες και οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό βλέπουν με επιφυλακτικότητα τις προθέσεις του. Το ίδιο και περίπου οι μισοί πολίτες της Τουρκίας.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Αυστρία στο πλαίσιο της εκστρατείας που πραγματοποιεί ενόψει του δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των εξουσιών του, τον Απρίλιο», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς. Την πολιτική αυτή πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Η σφαλιάρα αυτή στον Ερντογάν δεν είναι η μόνη. Στο μέτωπο της Συρίας η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο με την Τουρκία να είναι «βαλτωμένη» τη στιγμή που τα σχέδια των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τη δημιουργία Κουρδικού κράτους προχωρούν κανονικά και χωρίς προβλήματα.

Στη Συρία η Άγκυρα έχει παγιδευτεί άσχημα και ο Ερντογάν παίζει ένα παιχνίδι που κάθε άλλο παρά θετικές εξελίξεις μπορεί να έχει. Αρχίζει και προσεγγίζει ξανά τις ΗΠΑ μήπως και καταφέρει να βρει άκρες στη κυβέρνηση Τραμπ προκειμένου να καταφέρει να αναχαιτίσει τους Κούρδους, αλλά μάλλον ξεχνάει πώς έχει δώσει υποσχέσεις στη Μόσχα και τυχόν αθέτηση τους θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις.

Τα αδιέξοδο λοιπόν στα ανατολικά και τα σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό με τους οπαδούς του Γκιουλέν ο Ρ.Τ. Ερντογάν επιχειρεί να τα ξεπεράσει με την έξοδο της κρίσης προς τα δυτικά και συγκεκριμένα στο Αιγαίο. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το θέμα είναι πόσο είναι αποφασισμένη η Άγκυρα να τραβήξει το σχοινί και αν επιθυμεί να φτάσει ακόμη και στο «θερμό επεισόδιο».

Η Τουρκία δείχνει να κλιμακώνει στο Αιγαίο μετά τις δηλώσεις του υπουργού των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως «αν ήθελε ο αρχηγός των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων να ανέβει στα Ίμια θα το είχε κάνει». Έβγαλε και πάλι το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» στο βόρειο Αιγαίο, στην περιοχή που έχει δεσμεύσει μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης, Λήμνου και Αγίου Όρους και έρευνες. Προχώρησε επίσης σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς εξέφρασε την ελπίδα ότι οι απόψεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμένου να είναι προσωπικές του και όχι της ελληνικής κυβέρνησης εκτοξεύοντας και αυτός με τη σειρά την απειλή προς την Ελλάδα λέγοντας ότι η Τουρκία έχει και τη δύναμη, και τη δυνατότητα και τη στρατηγική να προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο.

Άφησε δηλαδή να εννοηθεί πώς τα Ίμια είναι υπό διεκδίκηση. «Η Τουρκία γνωρίζει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο. Δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο. Τα Ίμια για την Τουρκία έχουν ένα συμβολικό νόημα», πρόσθεσε ο Κουρτουλμούς.

Ο Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει, απαντώντας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου πώς «ας ανέβουν οι Τούρκοι στα Ίμια και θα δούμε μετά πώς θα φύγουν», ενώ σκληρή και με ειρωνική διάθεση ήταν και η απάντηση που έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR