File

Εύποροι Τούρκοι αγοράζουν συνεχώς σπίτια στα ελληνικά νησιά μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου - Φοβούνται χάος και κατάρρευση της Τουρκίας

Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, πολλοί Τούρκοι πολίτες, προφανώς ευκατάστατοι, αλλά και της μεσαίας κοινωνικής τάξης πέρασαν τα θαλάσσια σύνορα και έπιασαν... ελληνικά λιμάνια. Φοβήθηκαν τα αντίποινα του Ρ.Τ. Ερντογάν, αλλά κυρίως, τον κίνδυνο η χώρα τους να μετατραπεί σε Συρία.

Κάτοικοι των νησιών μας εκείνες τις ημέρες μιλούσαν για εκατοντάδες Τούρκους που φυγάδευσαν τις οικογένειες τους στα ελληνικά νησιά προκειμένου να γλιτώσουν από έναν καταστροφικό εμφύλιο. Ακόμη περισσότεροι ήταν αυτοί που επιβιβάστηκαν στα σκάφη τους και ανοίχθηκαν στο Αιγαίο περιμένοντας να δουν πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση μεταξύ των πραξικοπηματιών και του καθεστώτος Ερντογάν (σ.σ. γιατί περί καθεστώτος πρόκειται).

Φαίνεται όμως πώς ο φόβος που κυρίευσε τους Τούρκους πολίτες των παράλιων περιοχών δεν έπαυσε να υπάρχει και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι ευκατάστατοι κάνουν χρήση του προγράμματος χορήγησης «χρυσής βίζας» ξένων υπηκόων, εξασφαλίζοντας άδειας διαμονής και αγοράζοντας ακίνητο στην Ελλάδα.

Οι άδειες διαμονής που χορηγήθηκαν σε Τούρκους πολίτες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 υπερδιπλασιάστηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπουργείων, το τελευταίο 9μηνο τρεις Τούρκοι πολίτες κατά μέσο όρο σε μηναία βάση αποκτούν άδεια διαμονής στη χώρα με «χρυσή βίζα», επενδύοντας αθροιστικά 750.000 ευρώ.

Συνολικά, Τούρκοι υπήκοοι έχουν επενδύσει τουλάχιστον 12.250.000 ευρώ για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα προκειμένου να αποκτήσουν «Golden Visa». Εξ αυτών των χρημάτων τα 7.000.000 ευρώ έχουν επενδυθεί το τελευταίο 9μηνο στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Ειδικότερα, μέχρι τον Μάιο του 2016 ο αριθμός των αδειών που είχαν χορηγηθεί σε Τούρκους υπηκόους με την ιδιότητα του επενδυτή ανερχόταν σε 21, ενώ βάζοντας μέσα και τα μέλη των οικογενειών τους, ο συνολικός αριθμός διαμορφωνόταν σε 53. Από τότε μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου 2017 χορηγήθηκαν 49.

Αθροίζοντας, μάλιστα, τα μέλη των οικογενειών των Τούρκων επενδυτών (σύζυγοι, ανήλικα τέκνα, τέκνα έως 21 ετών), ο αριθμός των αδειών διαμονής που έχουν χορηγηθεί για την ίδια περίοδο ανέρχεται συνολικά σε 128.

Πρόκειται για ένα ακόμη σημάδι ότι η Τουρκία οδηγείται σε χάος, καταρρέει οικονομικά και οι Τούρκοι αναζητούν τρόπους να διασώσουν τις οικογένειες τους και ένα μέρος της περιουσίας τους. Φοβούνται πώς η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη και θεωρούν πώς η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα. Τώρα βέβαια σε περίπτωση μία κρίσης μεταξύ των δύο χωρών δεν το συζητούμε τι θα πράξουν...

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR