File

Κυπριακό: Ο Ν.Αναστασιάδης στο Μον Πελεράν και στη Γενεύη υπονόμευσε τα συμφέροντα του Κυπριακού λαού - Ο χρόνος κυλάει υπέρ της Τουρκίας

Η αδιαλλαξία της Τουρκίας φάνηκε για ακόμη μία φορά πώς δεν κάμφθηκε στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και το συμπέρασμα από τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη είναι πώς ο Ρ.Τ. Ερντογάν κερδίζει χρόνο προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει. Να κατοχυρώσει το βόρειο τμήμα της Κύπρου και μέσω της εναλλάξ προεδρίας που θέτει ως προϋπόθεση να επηρεάζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν έχει ξεκάθαρο σχέδιο και το ερώτημα είναι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τι ακριβώς σχέδιο έχει; Που αποσκοπεί από το να θέλει λύση του Κυπριακού χωρίς όμως να πείθει ούτε καν τους δικούς του; Φάνηκε αυτό από τη στάση που κράτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Γενεύη. Αποστασιοποιήθηκαν, δεν έλαβαν μέρος στην δεξίωση, ενώ η Ελένη Θεοχάρους αποχώρησε μάλιστα και από την Γενεύη.

Την ίδια στιγμή η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου «πυροβολούσε» τον Νίκο Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του, ενώ η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα στην Ελλάδα σε κάθε ύφος τόνιζαν πως χωρίς βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση δεν μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις στη Γενεύη θετικές για την επίλυση του Κυπριακού. Και κάπως έτσι είναι.

Γνώριζαν εξ αρχής όλοι, και ο ΟΗΕ για να τον βάλουμε στο παιχνίδι όπως και οι Ευρωπαίοι και η Μεγάλη Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη πώς η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις αξιώσεις της. Δεν θα κάνει πίσω στις εγγυήσεις, δεν θα κάνει πίσω στην αποχώρηση των Κατοχικών Στρατευμάτων. Και όχι μόνο αυτό αλλά αξίωσε και πίεσε ο Μουσταφά Ακιντζί για εναλλακτική άσκηση της Προεδρίας. Και ο κ. Αναστασιάδης δέχθηκε να το συζητήσει.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να θεωρείται πώς έγιναν βήματα στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά επί της ουσίας να υπονομεύεται και να ναρκοθετείται το μέλλον της Κύπρου. Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και της Βρετανίας Τερέζα Μέι αποφάσισαν τελικώς να μην μεταβούν στην Γενεύη και κατά πάσα πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα και το ραντεβού θα ανανεωθεί για τις 23 Ιανουαρίου.

Όπως είπαμε οι κινήσεις που έχουν γίνει από τον Νίκο Αναστασιάδη είναι προς τη λάθος κατεύθυνση αν και ο χρόνος μάλλον κυλάει για μία λύση υπέρ της Τουρκίας. Ο Κύπριος Πρόεδρος ωστόσο το κάνει ακόμη πιο εύκολο για την Άγκυρα και με μεγαλύτερα ανταλλάγματα. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναγνωρίσει την τουρκική κατοχή και να δώσει εναλλάξ προεδρία στο 20% του πληθυσμού που αποτελείται από έποικους και κατοχικά στρατεύματα σε ένα μεγάλο βαθμό.

Δυστυχώς η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Κύπρο και ο Νίκος Αναστασιάδης θα έπρεπε να έχει καλλιεργήσει και να στήσει συμμαχίες τέτοιες ώστε να αναδειχθεί ο Αττίλας και το έγκλημα σε βάρος των Κυπρίων και όχι να τρώγει και να πίνει με τον υπάλληλο του Ρ.Τ. Ερντογάν πιστεύοντας πώς θα τα βρουν. Ο Μουσταφά Ακιντζί είναι απλά παραγγελιοδόχος και τίποτα άλλο.

Όσο περνάει ο καιρός η Τουρκία θα πιέζει τις καταστάσεις βάζοντας στο τραπέζι ενδεχόμενη προσάρτηση του «ψευδοκράτους», αλλά και θα πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση για αναγνώριση του. Ίσως στην προσπάθεια του αυτή να βρει και συμμάχους τις μεγάλες εταιρείες στον χώρο της ενέργειας που θα θέλουν να αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Μην γελιόμαστε. Οι ενεργειακοί κολοσσοί της Δύσης είναι αυτοί που πιέζουν για επίλυση του Κυπριακού και βεβαίως λειτουργούν προς όφελος της Τουρκίας από την οποία σχεδιάζεται να περάσουν οι αγωγοί μεταφοράς του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου προς την Δύση από τη λεκάνη της Μεσογείου.

Η Γενεύη λοιπόν μπορεί να αποδειχθεί ένα ακόμη «ναυάγιο», φιάσκο, ή βήμα υπέρ της ικανοποίησης των τουρκικών αξιώσεων. Όπως θέλει το λέει κανείς γιατί διαφαίνεται πώς οι προσπάθειες για την λύση του Κυπριακού κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα της Τουρκίας θα συνεχιστούν.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR