File

Κυπριακό: Με σημαδεμένη από την Τουρκία τράπουλα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη - Ο Α.Τσίπρας στην Αθήνα ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς

Η Τουρκία θέλει να επιβάλει τις δικές της θέσεις στο Κυπριακό και όποιος πιστεύει πώς μπορεί να υπάρξει λύση με την γειτονική χώρα να δέχεται αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων ή κατάργηση των εγγυητριών δυνάμεων πλανάται πλάνην οικτρά. Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης δείχνει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για λύση με μεσοβέζικες προτάσεις που θα είναι σίγουρα σε βάρος του Κυπριακού λαού, αλλά όπως όλα δείχνουν, στη Γενεύη θα υπάρξει ένα νέο αδιέξοδο αν όχι ναυάγιο.

Οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα και αύριο στη Γενεύη μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί έχουν πολλά αγκάθια με το βασικότερο να είναι πώς ο κ. Ακιντζί παίρνει σαφώς γραμμή από τον Ρ.Τ. Ερντογάν και αν δεν εξυπηρετούνται τα σχέδια της Άγκυρας δεν πρόκειται να σημειωθεί καμία απολύτως πρόοδος.

Σκοπίμως η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει στη Γενεύη. Αν δηλαδή θα παρευρεθεί ο Ερντογάν ή όχι. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν πώς μάλλον δεν θα ταξιδέψει στην Ελβετία, ενώ κάποιες άλλες πηγές αναφέρουν πώς ίσως μεταβεί ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Το γεγονός αυτό προκαλεί και σκεπτικισμό στο Μέγαρο Μαξίμου για την στάση που θα κρατήσει.

Χωρίς αμφιβολία ο δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού μοιάζει με ναρκοπέδιο το οποίο δυστυχώς έχει στρωθεί στην ελληνική πλευρά. Έχουμε βρεθεί ως Ελληνισμός να έχουμε αποδεχτεί την τουρκική εισβολή και τώρα διαπραγματευόμαστε τι ακριβώς ρόλο θα έχουν οι εισβολείς στην επανένωση της Κύπρου που υπαγορεύουν ξένες δυνάμεις, αν όχι και πετρελαϊκές εταιρείες.

Εναλλαγή στην προεδρία μεταξύ του 20% και του 80% δεν θα έπρεπε να είχε μπει καθ' όλου στις συζητήσεις, ενώ η αποχώρηση των Κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση των εγγυητριών δυνάμεων θα έπρεπε να είναι εκ των ουκ άνευ. Παρ' όλα αυτά ο Νίκος Αναστασιάδης τα έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς μέχρι στιγμής να μας έχει εξηγήσει τι πραγματικά θα είναι αυτό που θα κερδίσει ο Κυπριακός λαός από την λύση που συζητεί με τον υπάλληλο του Ερντογάν Μουσταφά Ακιντζί.

Το θέμα πάντως είναι μείζον και στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει σήμερα του πολιτικούς αρχηγούς (πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής) σε μία προσπάθεια να υπάρξει διακομματική συνεννόηση. Είναι άγνωστο ωστόσο αν θα επιτευχθεί, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως στηρίζει τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται σε σύγκρουση με το «αδελφό» κόμμα ΑΚΕΛ στην Κύπρο για τη στάση που κρατάει.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται λοιπόν σήμερα να παράσχει ενημέρωση για όλες τις επιμέρους πτυχές, όπως και για τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν αφενός με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες (τηλεφωνική επικοινωνία) καθώς και τις συναντήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει την επίτευξη λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ που μιλάει για δίκαιη, βιώσιμη λύση με κατάργηση των εγγυητριών δυνάμεων και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μάλιστα πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη διάσκεψη της Γενεύης, «εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκινάει με τη συνάντηση του στις 10 το πρωί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εν συνεχεία θα συναντηθεί με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά (στις 12.00 το μεσημέρι) και με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (στις 2 μ.μ.).

Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (στις 5 μ.μ.), τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (στις 7.30 μ.μ.) και θα κλείσει την ημέρα με τον κυβερνητικό εταίρο και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο (στις 8.30 μ.μ.).

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR