File

Πώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν εγκλωβίστηκε στη Συρία και παίζει το κεφάλι του κορώνα (Ρωσία) - γράμματα (ΗΠΑ)

Όταν η Ρωσία ανέπτυξε αεροπορικές δυνάμεις στη Συρία άρχισε να βομβαρδίζει τα κομβόι των βυτιοφόρων του ISIS που μετέφεραν λαθραία πετρέλαιο στην Τουρκία για να χρηματοδοτούν την παραλαβή οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών που χρησιμοποιούσαν κατά του Συριακού Στρατού. Τα βίντεο και οι εικόνες με τα βομβαρδιστικά Sukhoi να μετατρέπουν σε στάχτη δεκάδες οχήματα είχαν κάνει θραύση.

Τα όπλα και τα πυρομαχικά δίδονταν στους τζιχαντιστές και μετέπειτα στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό από την Τουρκία, αλλά εκτός αυτής είχαν ανάμειξη οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία που ήθελαν την πτώση του Άσαντ. Οι Ρώσοι είχαν παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με την εμπλοκή της Άγκυρας στον εξοπλισμό του ISIS με αντάλλαγμα λαθραίο πετρέλαιο.

Είχε μάλιστα σε αυτή την υπόθεση εμπλακεί και γιος του Τούρκου προέδρου Μπιλάλ Ερντογάν. Ο Μπιλάλ Ερντογάν αργότερα είχε κατηγορηθεί από τις Ιταλικές αρχές και για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» από τις δικαστικές αρχές της Μπολόνια, με συνέπεια να υπάρξει αντίδραση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να απειληθεί μεταξύ των δύο χωρών διπλωματικό επεισόδιο.

Τα ρωσικά δε βομβαρδιστικά αεροσκάφη είχαν βάλει στο στόχαστρο τα περάσματα των τζιχαντιστών από και προς της Τουρκίας για να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού τους. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που απέρριπτε η Μόσχα το αίτημα για no fly zone στη Συρία και φρόντισε να μην συμβεί ποτέ.

Πίσω από τις ενέργειες της Τουρκίας βρίσκονταν οι ΗΠΑ ή τουλάχιστον της στήριζαν μέχρι τα τουρκικά F-16 να καταρρίψουν το ρωσικό Su-24 στη Συρία και να αντιληφθεί ο Ρ.Τ. Ερντογάν το παιχνίδι της Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ άφησαν εκτεθειμένο τον Ερντογάν σε αυτή την υπόθεση για να μην εκτεθούν οι ίδιες περισσότερο και να μην συρθούν σε έναν πόλεμο στη Συρία που δεν τους έπαιρνε απέναντι στη Ρωσία.

Τα αντίμετρα της Ρωσίας γονάτισαν αμέσως την τουρκική οικονομία (τεράστια πτώση σε τουρισμό, αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα κ.α.) και σύντομα αναγκάστηκε να γονατίσει και ο Ρ.Τ. Ερντογάν στον Β. Πούτιν. Ζήτησε συγνώμη και έδωσε ότι ζητούσαν οι Ρώσοι. Μετά τη δολοφονία και του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία ο Ερντογάν παραδόθηκε πλήρως στη Μόσχα.

Οι καιροί λοιπόν άλλαξαν και από εκεί που ο Ερντογάν ήταν αυτός που κατηγορούνταν ότι εξόπλιζε τους τζιχαντιστές και βοηθούσε στην ανατροπή του Άσαντ έρχεται τώρα να επιρρίψει τις ευθύνες μόνο στις ΗΠΑ, δηλώνοντας χθες πώς «οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού παρέχουν στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και το Ισλαμικό Κράτος», εννοώντας φυσικά τις ΗΠΑ που έχουν και τον έλεγχο.

Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι έχει στην κατοχή του αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες του, ότι δηλαδή «οι δυνάμεις συνασπισμού ισχυρίζονται ότι μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους αλλά στην πραγματικότητα υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση» και συμπλήρωσε πως οι δυνάμεις αυτές υποστηρίζουν και τους Κούρδους μαχητές.

Άρχισε να καταλάβει ο Ερντογάν πώς οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε πλήρη εφαρμογή του σχέδιο τους για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην περιοχή με εδάφη από την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ. Κατηγορεί τώρα τις ΗΠΑ ότι ενισχύουν το Ισλαμικό Κράτος επιδεινώνοντας τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

Η Μόσχα γνωρίζει ότι ο Ρ.Τ. Ερντογάν είναι ένας παρανοϊκός ηγέτης που δεν μπορεί κανείς να του έχει εμπιστοσύνη και απλά τον χρησιμοποιεί για να «καθαρίσει» την περιοχή στα σύνορα με τη Συρία από τους τζιχαντιστές, σέρνοντας την Τουρκία στο βούρκο με συνεχείς και πολλές απώλειες σε οπλικά συστήματα και στρατιώτες.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες (και το κάνουν) να στηρίξουν τους Κούρδους και βεβαίως θεωρούν τον Ερντογάν πλέον «καμένο χαρτί». Οι δύο δηλαδή υπερδυνάμεις έχουν στη μέση την Τουρκία και ειδικότερα τον Ερντογάν που με την πολιτική του έχει διχάσει και την τουρκική κοινωνία. Ακόμη και στελέχη του κόμματος του αντιτίθενται πλέον στη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί για να αναλάβει όλες τις εξουσίες και να εκτοπίσει τους Κούρδους από το κοινοβούλιο.

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί και παίζει το «κεφάλι» του κορώνα γράμματα με την πολιτική που ακολουθεί πότε κόντρα στις ΗΠΑ και πότε απέναντι στη Ρωσία. Το βέβαιο είναι πώς θα το χάσει (σ.σ. το κεφάλι του). Αυτό που απομένει να απαντηθεί είναι το πότε. Ορισμένοι εκτιμούν πώς αυτό θα συμβεί όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ τα βρουν στην περιοχή.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR