File

H Ρωσία κυρίαρχος της Μ. Ανατολής: Απέκλεισε τις ΗΠΑ με «κόλπο-γκρόσο» από την Συρία! Βομβαρδίζει στην Αl-bab βοηθώντας την αδύναμη Τουρκία!

του Ανδρέα Μουντζουρούλια Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, καθώς η Ρωσία με μια κίνηση ματ, βγάζει πλέον εκτός παιγχνιδιού το σύστημα της απερχόμενης Αμερικής, ανατρέποντας το status quo της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με αραβική ιστοσελίδα, η οποία επικαλείται στρατιωτική πηγή, ανέφερε ότι ένα σμήνος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, αποτελούμενο από μαχητικά Su-24 και Su-34, απογειώθηκε από την αεροπορική βάση της Συρίας Kuweires, και βομβάρδισε στόχους των τζιχαντιστών στην πόλη Αλ Μπαμπ, που πολιορκείται από τα τουρκικά στρατεύματα. 

 

Λίγο νωρίτερα σήμερα, ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ γιατί αρνήθηκαν να παράσχουν αεροπορική υποστήριξη στην επιχείρηση κατάληψης της Αλ Μπαμπ από τον τουρκικό στρατό, λέγοντας μάλιστα ότι η συμπεριφορά αυτή των ΗΠΑ "ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι".

Αν επαληθευθεί η ενέργεια αυτή των Ρώσων, θα σημάνει μια σημαντική αλλαγή δεδομένων στη Συρία, αλλά και στο επίπεδο συνεργασίας Τουρκίας-Ρωσίας, αφού είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην νεώτερη ιστορία των δυο χωρών.

Βέβαια αυτή η κίνηση δείχνει πως η Τουρκία είναι πλέον είναι αδύναμη, καθώς δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μονη της στη Συρία. Οι απώλειες αρμάτων και στρατιωτών έχουν πλήξει το γόητρο της Τουρκίας και προσωπικά του Ρ. Τ. Ερντογάν και μόνο πλέον η Ρωσία μπρορεί να βγάλει από την μέση το ISIS.

Βέβαια υπάρχει και άλλη ανάγνωση του συγκεκριμένου περιστατικού. Με έξυπνες κινήσεις ο Β. Πούτιν, έκανε από εχθρό »φίλο» την Τουρκία. Προς το παρόν βέβαια, καθώς η Μόσχα θέλει να εκμεταλλευθεί την δύσκολη οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία που λαμβάνει χώρα στην Τουρκία.

Έτσι λοιπόν με έξυπνο τακτικισμό, έβαλε στο τραπέζι την Άγκυρα και την έκανε να υποχωρήσει σε πολλά θέματα της Συρίας. Επίσης Ρώσοι και οι Τούρκοι μιλάνε χωρίς την παρουσία των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έμεινε εντελώς έξω από το παιχνίδι τη φορά αυτή και δεν γνωρίζει καν τι βρίσκεται σε εξέλιξη.

Και εδώ είναι το κλειδί της υπόθεσης. Οι Ρώσοι βγάζουν εκτός παιχνιδιού τις ΗΠΑ από την Συρία και εκμεταλλεύονται την δύσκολη συγκυρία της Τουρκίας.

Με τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις να κερδίζουν έδαφος και με τις Ρωσία, Τουρκία, Ιράν να τα βρίσκουν στο Συριακό, οι ΗΠΑ δείχνουν πλέον να μην ελέγχουν το παιγχνίδι.

Ο Ομπάμα ήθελε να μην βρίσκεται στην εξουσία ο Άσαντ, αλλά αυτός όχι μόνο παραμένει, αλλά εδραιώνει και την θέση του.

Μάλιστα, πριν μια εβδομάδα, ο Σ. Λαβρόφ δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στο Συριακό είναι πάντα παραγωγικές, εν αντιθέση με τις συζητήσεις που διενεργεί η Μόσχα με την Ουάσινγκτον.

Τα σημάδια της ρωσοτουρκικής προσέγγισης έγιναν ξεκάθαρα μετά την δολοφονία του ρώσου πρέσβη. Στη Μόσχα, Λαβρόφ και Τσαβούσογλου άφησαν λουλούδια στο πορτρέτου του ρώσου πρέσβη.

Και το τελικό χτύπημα για τις ΗΠΑ ήρθε με την «Διακήρυξη της Μόσχας'', ένα πλαίσιο για τον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης. Καμία από τις Ρωσία, Τουρκία και Ιράν δεν συμβουλεύτηκε τις ΗΠΑ, ούτε κάλεσαν στις συνομιλίες τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Συρία. Όπως όλα δείχνουν, οι ΗΠΑ έχασαν το παιγχνίδι στη Συρία.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR