World

Τα βάζει και με τους Ιρανούς τώρα ο Ερντογάν ανοίγοντας νέο μέτωπο – Ο νέος ιρανικός αγωγός φυσικού αερίου το διακύβευμα

Η Άγκυρα κάλεσε επίσημα την Τεχεράνη να πραγματοποιήσει την άμεση απόσυρση των Ιρανών μαχητών και της Χεζμπολάχ από τη Συρία,  εν μέσω της ανακοίνωσης των σχεδίων για μια τριμερή συνάντηση  μεταξύ  Τουρκίας,  Ρωσίας και Ιράν στην Αστάνα στα μέσα Φεβρουαρίου 2017.

«Θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, ενώ η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να φτάνει σε ανθρώπους σε  πολιορκούμενες περιοχές» , τόνισε ο υπουργός εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου σε μια έκτακτη συνεδρίαση του οργανισμού αραβικών εθνών.

aaeaaqaaaaaaaaq1aaaajdfhnjhkmzcxltc5zmmtndi1yy1iywnlltzhztexmdg5ztm3yg_orig

«Το συριακό καθεστώς πρέπει να επιστρέψει  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για απευθείας συνομιλίες με την συριακή αντιπολίτευση για μια γνήσια πολιτική μετάβαση. Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι όλες οι ξένες πολιτοφυλακές  πρέπει να αποχωρήσουν από την Συρία αμέσως» , δήλωσε ο ίδιος.

Τον έπιασε ο πόνος τον Τούρκο ΥΠΕΞ για τους αμάχους , αλλά στην ουσία θέλει να διώξει από την Συρία τους Ιρανούς σιίτες που στηρίζουν θερμά τον Άσαντ κάτι που η ανώτατη ιρανική ηγεσία φυσικά δεν πρόκειται να δεχθεί σε καμία περίπτωση.

Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Συρία μόνο θυμηδία και οίκτο μπορεί να προκαλέσει στους σκληροτράχηλους Ιρανούς μαχητές της φρουράς της επανάστασης , οι οποίοι  εδώ και τρία χρόνια πολεμούν τους τζιχαντιστές.

Επίσης ο Ερντογάν «σαν καλός Τούρκος Σουλτάνος», θέλει να κάνει παιχνίδι στην Συρία ως κύριος παίκτης χωρίς όμως να του έχει δώσει κανένας το δικαίωμα αυτό.

Η ουσία και εδώ είναι η συμφωνία της ρωσικής εταιρείας Gazprom με  τους Ιρανούς , που αποβλέπει στην από κοινού εξόρυξη και  εκμετάλλευση τους τεραστίων διαστάσεων κοιτάσματος του Pars, και η κατασκευή αγωγού που θα διέρχεται από το Ιράκ και την Συρία, σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο («Βόμβα Πούτιν» – Συμφωνία Ιράν και «Gazprom» για το κοίτασμα «South Pars» και την δημιουργία αγωγού Ιράν-Ιράκ- Συρία).

Η Τεχεράνη θα τεθεί αντιμέτωπη με την Άγκυρα για το σχεδιασμό αυτού του έργου που αποτελεί το κύριο  διακύβευμα, και το οποίο θα φέρει αντιμέτωπες μια σουνιτική δύναμη με μια σιιτική.

Για του λόγου του αληθές , κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την τριμερή συνάντηση μεταξύ Τουρκίας, Ιράν και Ρωσίας στη Μόσχα, στις 20 Δεκεμβρίου, ο Τσαβούσογλου περιγράφει  ένα σημαντικό σημείο διαφωνίας σχετικά με τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, ιδίως όσον αφορά τον ρόλο της σιιτικής δύναμης της  Χεζμπολάχ, με τους Ιρανούς, και η οποία  έχει καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία των συριακών  κυβερνητικών δυνάμεων.

_77499334_khamenei081106_afp

Οι Τούρκοι τώρα θυμήθηκαν τους δυστυχισμένους Σύρους αμάχους και θέλουν να τους «προστατέψουν» από τους Ιρανούς και Ιρακινούς σιίτες πολιτοφύλακες αλλά και την Χεζμπολάχ που πολεμούσαν τόσο διάστημα για τους ίδιους , ενώ την ίδια περίοδο οι Τούρκοι πουλούσαν το πετρέλαιο του ISIS και θησαύριζαν.

 

https://youtu.be/UQAZ0U1D34E?t=7

https://youtu.be/Ls7sgtddvs8?t=3

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR