File

Φωτογραφίες ντοκουμέντο: Πολεμική αναμέτρηση στα Ίμια – Ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή σε απόσταση αναπνοής - Ελληνικά ελικόπτερα πετούν διαρκώς πάνω από τις βραχονησίδες - Φόβοι για απόβαση Τούρκων κομάντο

 του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Μεγάλη ένταση στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Iμια. Οι ΕΔ αυτή την στιγμή βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Η Τουρκία όπως όλα δείχνουν είναι έτοιμη να προκαλέσει σοβαρό επεισόδιο στο Αιγαίο, κάτι για το οποίο το pentapostagma.gr σας αναφέρει συνεχώς.

Η Τουρκία βρίσκται σε πανικό, με τον Ρ. Τ. Ερντογάν να θέλει να εξάγει την κρίση πο έχει περιέλει η χώρα του, τόσο γεωπολιτική, όσο και οικονομική προς την Ελλάδα.

Η ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής. Μάλιστα, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ βρέθηκα σε απόσταση 50 εκατοστών.

Οπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, περίπου 10 Έλληνες ψαράδες ξεκίνησαν από την Κάλυμνο και τη Λέρο και πλησίασαν τα Ιμια και μαζί κατέφτασε και η ελληνική ακτοφυλακή.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο «CNN Turk», οι Έλληνες ψαράδες προσπάθησαν να πετάξουν ένα σχοινί προς τις βραχονησίδες για να «δέσουν» τις βάρκες τους.

Στις 11.30 ήρθε από τη Λέρο ένα ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο, πέταξε για λίγο πάνω από τις βραχονησίδες και μετά απομακρύνθηκε, ενώ μισή ώρα μετά ξεκίνησαν από το λιμάνι Τουργκούτ-ρέις της Τουρκίας δύο σκάφη του τουρκικού λιμενικού.

Η ‘Χουριέτ’ προβάλλει το θέμα με τίτλο: «Έλληνες ψαράδες στα Καρντάκ (Ίμια)» ενώ το «CNN Türk» αντίστοιχα: «Επικίνδυνη προσέγγιση στα Καρντάκ (Ίμια)»

imia3 imia4 imia6 imia2 imia7 dimosievma1 imia11 imia10 imia8 imia9 imia5

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 20 χρόνια από την πρώτη ευθεία αμφισβήτηση εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδος από την Τουρκία: Με ρηματική διακοίνωση στις 29 Δεκεμβρίου 1995 προς την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διατύπωσε και επισήμως τη θέση του ότι τα Ίμια αποτελούσαν «εσωτερικό τμήμα της τουρκικής επικράτειας».

Η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» αναφέρει ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και το γενικό επιτελείο άρχισαν τη χαρτογράφηση νησίδων στο Αιγαίο, και ότι μετά το πέρας της η Τουρκία θα καλέσει την Ελλάδα για διαπραγματεύσεις, όπου και θα τη «στριμώξει». Μάλιστα χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή ως απάντηση σε σχετική ελληνική νομοθετική πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε πριν τρεις μήνες και προέβλεπε τον «εποικισμό» των βραχονησίδων (για την ακρίβεια, την οικονομική αξιοποίησή τους - βλ. παρακάτω).

Από αυτό το χρονικό σημείο ξεκινάει η διαδικασία κατακόρυφης κλιμάκωσης της κρίσης. Οι δύο χώρες παγιδεύονται σε μια σειρά ενεργειών που οδηγούν σταδιακά στα πρόθυρα πολεμικής εμπλοκής.

Το περιστατικό που συνέβη την ημέρα αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί η κορυφαία πράξη κλιμάκωσης. Δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», από το γραφείο της εφημερίδας στη Σμύρνη, μεταβαίνουν με ιδιωτικό ελικόπτερο, που απογειώθηκε στις 13.00΄ από το αεροδρόμιο «Αντνάν Μεντερές» της Σμύρνης, στην Ανατολική Ίμια, όπου και προσγειώνονται στις 14.10΄. Εκεί, σπάζοντας τον ιστό, κατεβάζουν την ελληνική σημαία και ανυψώνουν στη θέση της την τουρκική. Αποχωρούν, παίρνοντας μαζί τους την ελληνική σημαία.

Η ενέργειά τους μαγνητοσκοπείται και παρουσιάζεται σε τηλεοπτική εκπομπή τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου. Δύο εκ των μελών της αποστολής είναι άτομα που τους έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Ελλάδα, καθώς εμπλέκονται στην πρόκληση επεισοδίων στη Θράκη και θεωρούνται ενεργούμενα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Η πράξη τους εμφανίζεται ως «ιδιωτική πρωτοβουλία» και, αρχικώς τουλάχιστον, αποδοκιμάζεται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά όλα τα άλλα είναι γνωστά. Οι Τούρκοι θέλουν να ''γκριζάρουν'' το Αιγαίο, κάτι που έχουν καταφέρει σε ένα μεγάλο βαθμό, ενώ τότε χάθηκαν και τρία στελέχη των ΕΔ, μετά από πτώση του ελικοπτέρου το οποίο κατέρριψαν οι Τούρκοι.

Η επέτειος των Ιμίων πλησιάζει και η Τουρκία θέλει όπως όλα φαίνονται να στήσει νέα ένταση.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR