World

Νέα «τρικυμία» στις σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας: Αντίποινα της Άγκυρας στο Βερολίνο για την «ομηρία» της αντιπροέδρου της τουρκικής Βουλής

Ξεκίνησε τα αντίποινα στο Βερολίνο η Άγκυρα, με την εφημερίδα Hurriyet να αναφέρει ότι οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει να ελέγχουν τα διπλωματικά διαβατήρια των Γερμανών που βρίσκονται στη χώρα.

Αντίποινα της Άγκυρας στο Βερολίνο για την «ομηρία» της αντιπροέδρου της τουρκικής Βουλής
Αφορμή για τη νέα αυτή διπλωματική κρίση μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου υπήρξε η καθυστέρηση 45 λεπτών της αντιπροέδρου της τουρκικής Βουλής, Αϊσενίρ Μπαχτσεκαπιλί, σε αεροδρόμιο της Κολωνίας λόγω προβλήματος με το διπλωματικό της διαβατήριο!

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, μετά την «ομηρία» της βουλευτού, η αστυνομία έλαβε εντολή να ελέγχει εξονυχιστικά τα διαβατήρια των Γερμανών διπλωματών, που μπαίνουν ή βγαίνουν από τη χώρα.
Το πρακτορείο μεταδίδει, μάλιστα, ότι τέσσερις Γερμανοί πολίτες έχασαν τις πτήσεις τους λόγω των πολύωρων καθυστερήσεων.

Το περιστατικό
Χτες, ο «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε απειλές εναντίον του Βερολίνου, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν αντίποινα.
«Δέχεστε και φιλοξενείτε τρομοκράτες αλλά αναγκάζετε την αντιπρόεδρο της Βουλής αυτής της χώρας να περιμένει με τις ώρες στο αεροδρόμιο. Δεν θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο και σε αυτούς; Και μετά λένε τον Ερντογάν δικτάτορα» είπε οργισμένος ο Τούρκος Πρόεδρος, και συμπλήρωσε: «Η Τουρκία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αντίποινα εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες… Πολλοί τρομοκράτες κυκλοφορούν άνετα στην Ευρώπη παρότι η Τουρκία έχει απαιτήσει την έκδοσή τους».

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet ισχυρίζεται ότι η πολιτικός έχασε το διπλωματικό της διαβατήριο στη Γερμανία και έλαβε ένα προσωρινό από το τουρκικό προξενείο στην Κολωνία.
Η αστυνομία, όμως, δεν της επέτρεψε να ταξιδέψει με αυτό το έγγραφο με αποτέλεσμα να κρατηθεί για μερικές ώρες στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου.
«Δεν δέχονταν το προσωρινό διαβατήριο. Παρότι τους είπα ότι είναι η αντιπρόεδρος της τουρκικής βουλής και βουλευτής εκείνοι μου απάντησαν ότι “αυτό δεν μας ενδιαφέρει”. Τότε πήγαν εμένα και την αδελφή μου στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου όπου μας κράτησαν για 45 λεπτά παρότι τους είπαμε ότι θα χάναμε το αεροπλάνο. Ημουν έξαλλη. “Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή σας Ένωση; Δεν θέλουμε τέτοια Ε.Ε” τους φώναξα και αυτοί με απείλησαν για να σωπάσω» είπε η ίδια η βουλευτής, περιγράφοντας το περιστατικό.
Η τουρκική βουλή καταδίκασε το περιστατικό και σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε το περιστατικό «απαράδεκτο».
Χτες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα για να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR