Politics

Οι όροι που βάζει ο Ερντογάν για τη λύση του Κυπριακού

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία, αφού αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, τονίζοντας ότι η Τουρκία εξετάζει τις εναλλακτικές, έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό.

Πίσω από τις ιδιαίτερα προκλητικές διατυπώσεις του, ο τούρκος πρόεδρος έθεσε ωστόσο τους όρους που θεωρεί απαραίτητους για τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Την ίδια στιγμή, επιβεβαίωσε πως επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα και συζήτησαν για διμερή και πολυμερή συνάντηση.

Νωρίτερα, ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπ. Γιλντιρίμ, σε δικές του δηλώσεις είχε θέσει την διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων και την εκ περιτροπής προεδρία ως τις δύο προϋποθέσεις που θέτει η Άγκυρα για τη λύση του Κυπριακού.

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο

Μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει να φτάσουν κάπου οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι εάν η ε/κ πλευρά λέει ότι ‘αυτά τα εδάφη είναι δικά μας και θα τα διοικούμε εξ ολοκλήρου όλα’ , τότε αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι δεν μπορεί στις συνόδους της ΕΕ να υπάρχει η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως υπάρχει και το ψευδοκράτος. Στην ομιλία του στην 7η Σύνοδο του Βοσπόρου στην παρουσία και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στην Κύπρο γίνονται διαπραγματεύσεις για μήνες, για χρόνια. “Συνέχεια υπάρχει ροκάνισμα του χρόνου. Αυτή είναι η τακτική. Τί γίνεται; Ξέρετε; Μας λένε ‘εσείς δώστε την Κύπρο σε μας και μην ανακατεύεστε σε τίποτα. Αυτός είναι ο στόχος. Για σταθείτε. Εκεί υπάρχει τόσο αίμα ηρώων μας. Τί θα δώσεις; Και πάνε και πάρα κάτω. Χωρίς να ντρέπονται και χωρίς να βαριούνται έρχονται στις συνόδους της ΕΕ με τη σημαία που συμμετέχει ολόκληρο το νησί. Κατ’ αρχήν τέτοια σημαία δεν μπορείτε να έχετε. Εδώ υπάρχει μια ΤΔΒΚ. Εσύ είσαι διοίκηση νοτίου Κύπρου. Στο βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία. Αυτό θα το δεις. Αυτό είναι ασέβεια. Με αυτό ή τον άλλο τρόπο αυτό θα το καταλάβουν.

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι του ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση. “Πλέον αυτή η ιστορία δεν πρέπει να τραβήξει πολύ. Μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει πλέον να υπάρξει κάποια κατάληξη. Αλλά εάν λένε ‘αυτά τα εδάφη θα γίνουν δικά μας και η διοίκησή τους θα είναι εξ ολοκλήρου δική μας’ τότε δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτοί κάνουν όπως το πεινασμένο κοτόπουλο που νομίζει ότι βρίσκεται στην αποθήκη με το σιτάρι”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Γιλντιρίμ: Εγγυήσεις και εκ περιτροπής προεδρία οι όροι για λύση

Δηλώσεις για το κυπριακό έκανε νωρίτερα και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ξεκαθαρίζοντας ποιες προϋποθέσεις θέτει η χώρα του για λύση.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από τον τουρκικό τύπο, ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αποδεχθεί την διαιώνιση του συστήματος των εγγυήσεων καθώς και την εκ περιτροπής προεδρία.

«Η στάση της Τουρκίας (για την λύση) ως εγγυήτρια δύναμη είναι ξεκάθαρη», τονίζει ο κ. Γιλντιρίμ, ο οποίος προσθέτει: «Η Τουρκία επιθυμεί περισσότερο από όλους μια λύση που βασίζεται στην εκ περιτροπής προεδρία».

Στην συνέχεια, της τοποθέτησης του, ο κ. Γιλντιρίμ πρόσθεσε: «Ωστόσο, η άλλη πλευρά (σσ. η ελληνοκρυπριακή) απέφυγε τις ευθύνες της. Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της λύσης, αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι το εξής: Οι Κύπριοι αδελφοί μας να μην βιώσουν εκ νέου την καταστροφή που αντιμετώπισαν τις δεκαετίες 60΄ και 70΄. Για αυτό τον λόγο οι τουρκικές εγγυήσεις είναι η προϋπόθεση αυτής της συμφωνίας».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR