File

Ο Α.Τσίπρας πάει (πάλι) σε πολιτική διαπραγμάτευση για δεύτερη αξιολόγηση και χρέος - Το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο

Με μία πολιτική διαπραγμάτευση επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας εν' όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση και να βάλει στο τραπέζι τη ρύθμιση του χρέους. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε πώς κατέληξαν όλες οι πολιτικές διαπραγματεύσεις: Με νέα μέτρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ και τις επόμενες ημέρες θα έχει σειρά επαφών στο εξωτερικό με στόχο να πείσει τους δανειστές ότι πρέπει να μπει τέλος στη λιτότητα προκειμένου η χώρα να αναπνεύσει και να περάσει στην ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας 2-4 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι, με αφορμή τη Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία και στο περιθώριο των εργασιών θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, τον σεΐχη κ. Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν (οι πληροφορίες που τον θέλουν να συναντάται με τον Ρ.Τ. Ερντογάν δεν επιβεβαιώνονται).

Μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου επίσης θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ είναι πολύ πιθανό να συνομιλήσει και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έχει μπροστά του ένα δύσκολο δημοψήφισμα που μπορεί να κρίνει και τις εξελίξεις στην Ευρωπαική Ένωση.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες πώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 και είναι η σειρά των δανειστών να προχωρήσουν στην ελάφρυνση του χρέους αποφασίζοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης πώς ο κ. Τσίπρας ενδέχεται να ρίξει στο τραπέζι και το θέμα των εκλογών εν είδει προειδοποίησης πώς αν η κυβέρνηση δεν εμφανίσει στον ελληνικό λαό ένα πλαίσιο εξόδου από την κρίση με ελάφρυνση χρέους και επιστροφή στις αγορές τότε δύσκολα μπορούν να γίνουν αποδεκτά νέα μέτρα. Έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου και τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Τα ίδια επιχειρήματα έχει χρησιμοποιήσει ωστόσο και στο παρελθόν ο κ. Τσίπρας και η απάντηση που του έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γιατί αυτός κάνει κουμάντο, ήταν πώς από τα τεχνικά κλιμάκια εξαρτώνται οι αποφάσεις. Το ίδιο αναμένεται να πεί και τώρα για την δεύτερη αξιολόγηση, ενώ θα επαναλάβει για τον χρέος πώς αυτό θα συζητηθεί μετά το 2018.

Η παρέμβαση του κ. Τσίπρα σε πολιτικό επίπεδο μπορεί λοιπόν να εξελιχθεί από προειδοποίηση σε πραγματικότητα. Αν οι δανειστές δεν υποκύψουν που φαίνεται πολύ δύσκολο παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση τα έχει δώσει σχεδόν όλα, τότε το σενάριο των εκλογών είναι πολύ πιθανό μέχρι την άνοιξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να επιστρέψει σε μονοψήφια ποσοστά, όπως και να δώσει ελπίδα αυτοδυναμίας στη ΝΔ.

Τα πάντα λοιπόν εξαρτώνται αν έχουν αποφασίσει οι δανειστές να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του κ. Τσίπρα ή θέλουν με υποσχέσεις και δεσμεύσεις χωρίς επί της ουσίας αντίκρισμα να τον οδηγήσουν σε νέα μέτρα για να τελειώνουν μία και καλή με την Αριστερά.

Τώρα, βέβαια το τί θα ακολουθήσει είναι άλλο θέμα. Μπορεί και μία κυβέρνηση οικουμενική, όπως αυτή του Λουκά Παπαδήμου για να περάσει ότι δεν ψήφισε μέχρι σήμερα η τωρινή.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR