File

Πού το πάει ο Ερντογάν και «τραβάει πάλι το σχοινί»;- «Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι ιερό βιβλίο, πρέπει να ξανασυζητηθεί!» (φωτό & βίντεο)


Επιμένει στις γνωστές θέσεις του για τη Συνθήκη της Λωζάνης ο τούρκος πρόεδρος, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις και κάνοντας ουσιαστικά λόγο για ενδεχόμενη αναθεώρηση ολόκληρου του εδαφικού status quo της Τουρκίας.

Σε νέες δηλώσεις του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για πρώτη φορά είπε ότι η Άγκυρα θέλει να συζητήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία το 1923 όρισε τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας, αλλά και την κυριότητα της Ελλάδας επί νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα "A Haber" ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε πως η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι ιερό κείμενο, ούτε ιερό βιβλίο, οπότε το περιεχόμενό της πρέπει να ξανασυζητηθεί.

'Ετσι για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ο Ερντογάν αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Υποστήριξε ότι δεν αποτελεί «ένα ιερό κείμενη και ιερό βιβλίο» θέτοντας θέμα επαναδιαπραγμάτευσης.

«Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια, η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάννης ξεκινά από αυτό το σημείο...», ήταν ακόμη μία τοποθέτηση του Ερντογάν, ο οποίος στη συνέχεια επεσήμανε: «Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ότι κερδίσαμε στην Συνθήκη της Λωζάννης, όμως αυτή δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί».

«Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο, δεν είναι ιερό βιβλίο», υπογράμμισε ο Ερντογάν και σημείωσε: «Και φυσικά θα την συζητήσουμε... Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο... Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα».

Όπως μεταδίδει η ενημερωτική ιστοσελίδα A Haber, ο Ερντογάν αναρωτήθηκε «τι θα συμβεί αν η Τουρκία παραμείνει απομακρισμένη από την Συρία και τις άλλες περιοχές;» και πρόσθεσε: «Σε αυτή την περίπτωση αυτές οι περιοχές θα είχαν γαλήνη και ασφάλεια;».

Στη συνέχεια, ο τούρκος πρόεδρος επεσήμανε πως «οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο».

«Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ότι κερδίσαμε στην Συνθήκη της Λωζάνης. (Όμως), η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα τη συζητήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, «θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο. Ακόμη επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στην Λωζάνη. Να μας συγχωρέσουν. Έχω δικαίωμα λόγου» και κατέληξε:

Θα καταβάλλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τους στόχους του 2023. Γνωρίζουμε ότι θα πατήσουμε τον πόδι πολλών πλευρών. Θα αγγίξουμε πολλά συμφέροντα. Αυτό θα το πράξουμε μαζί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, κυρίως προτάσσοντας τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, πρόκειται για την πρώτη φορά που κάνει τόσο σαφή αναφορά σε αναθεώρηση τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR