File

Ρωσία και Κίνα έδωσαν το «πράσινο φως» για ένταξη της Τουρκίας στον οργανισμό της συνθήκης της Σαγκάης

Ρωσία και  Κίνα έδωσαν το πράσινο φως στην Άγκυρα μετά την δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή για ενδεχόμενη είσοδο της χώρας του στον οργανισμό συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ως εναλλακτική λύση σε σχέση με την  ΕΕ.

Ο Κινέζος εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Geng Shuang είπε ότι η Τουρκία είναι ήδη εταίρος του διαλόγου και έχει έρθει σε στενή συνεργασία με το μπλοκ για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο η Κίνα εκτιμά.

«Είμαστε πρόθυμοι, μαζί με άλλα μέλη του οργανισμού συνεργασίας της Σαγκάης και σύμφωνα με τους  κανόνες να μελετήσουμε  σοβαρά στη βάση της συναίνεσης και της διαβούλευσης την πρόταση αυτή », είπε.

Από την ρωσική πλευρά, ένα μέλος της επιτροπής εθνικής άμυνας και ασφάλειας, ο  Alexei Pushkov έγραψε  στο Twitter  σχετικά με τα λόγια του Ερντογάν  λέγοντας: «Η ένταξη της Τουρκίας στην Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης θα είναι ένα ορθολογικό  βήμα για τον Ερντογάν,  Η SCO είναι διαφορετική  και όχι ένα υποκατάστατο της  ΕΕ, αλλά τα μέλη του SCO είναι απολύτως κυρίαρχα, σε αντίθεση με την ΕΕ».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σε δημοσιογράφους το Σάββατο μέσα από το προεδρικό αεροπλάνο, όπου είπε ότι είναι καιρός η Τουρκία να εξετάσει ανοιχτά άλλες εναλλακτικές λύσεις για την ΕΕ, γεγονός που υποδηλώνει ότι η SCO είναι μια απολύτως εύλογη επιλογή .

Επεσήμανε  ότι η  πρώτη αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ   που  τότε ήταν  γνωστή ως ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα (ΕΟΚ) έγινε το 1963.

Μιλώντας στην εφημερίδα Sabah για το θέμα, ο Esref Yalınkılıçlı, αναλυτής και δημοσιογράφος για το TRT World  δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην SCO για την αποτροπή των μη συμβατικών απειλών κατά της ασφάλειας, προσθέτοντας ότι η SCO δεν μπορεί να συγκριθεί με την ΕΕ, δεδομένου ότι δίνει προτεραιότητα στην συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και όχι στην οικονομία.

«Ο κύριος σκοπός του SCO είναι η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, των αποσχιστικών τάσεων και των εθνικιστικών  απειλών  που έχουν επισημανθεί ως οι « τρεις πηγές του κακού »από τα κράτη μέλη. Δεδομένου ότι σχεδόν το σύνολο των απειλών για την ασφάλεια της Τουρκίας προέρχονται από τα ασιατικά  σύνορα της , η ένταξη στην SCO είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα, προκειμένου να αποτρέψει τις απειλές πριν έρθουν στο έδαφος μας, μέσω της συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής », είπε.

Ο Yalınkılıçlı υπογράμμισε ότι θα ήταν λάθος να συγκρίνουμε την SCO με  την ΕΕ από την άποψη της τουρκικής κοινής γνώμης, προσθέτοντας ότι ως χώρα η Τουρκία έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία λόγω της στρατηγικής θέσης της και ως σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και  Μέσης Ανατολής.

Η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει τις συνδέσεις της με όλους αυτούς τους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επειδή κάτι τέτοιο είναι επωφελής από πολλές οπτικές γωνίες, δήλωσε ο ¨"πανέξυπνος " (!!) δημοσιογράφος .

Δηλαδή τώρα ο Ερντογάν  θα βάλει την Τουρκία στον οργανισμό  SCO με Ρωσία και Κίνα ενώ θα έχει σχέσεις ταυτόχρονα με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ . Αυτό δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο, εάν  το δεχθούν οι δυτικοί, τότε αυτό σημαίνει ότι ετοιμάζουν κάτι δυσάρεστο στον Σουλτάνο.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης σχηματίστηκε από την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Κιργιζία και το Τατζικιστάν, το 1996 με την επωνυμία "Shanghai Five". Μετά την ένταξη του Ουζμπεκιστάν, το 2001, τα μέλη μετονόμασαν την οργάνωση. Το 2015, η SCO αποφάσισε να δεχτεί την Ινδία και το Πακιστάν ως πλήρη μέλη.

Ακόμη και αν η SCO αναφέρεται ως μια ευρασιατική πολιτική, οικονομική και στρατιωτική οργάνωση, η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών αφορά την καταπολέμηση των απειλών από την τρομοκρατία σε  θέματα ασφαλείας  που περιλαμβάνουν και την διακίνηση ναρκωτικών σε όλη την Ασία.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR